Manifestaţiile şi violenţele din Bucureşti în presa internaţională VIDEO

Protestele de la Bucureşti sunt urmărite cu atenţie şi de presa internaţională. Reuters scrie despre mii de oameni care au ieşit în stradă în semn de protest faţă de măsurile de austeritate. Potrivit Associated Press, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva mulţimii. BBC spune că ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine au lăsat în urmă mai mulţi răniţi, iar Al Jazeera informează că oamenii au fluturat steaguri cu gaură, ca la revoluţia din 1989.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 09:56
Manifestaţiile şi violenţele din Bucureşti în presa internaţională VIDEO

„Mii de oameni demonstrează împotriva austerităţii în Romînia”, titrează agenţia Reuters. Potrivit jurnaliştilor, a fost a treia zi consecutivă de proteste, în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării. Manifestaţiile au fost iscate de un controversat proiect de lege a sănătătţii pe care autorităţile l-au retras din cauza criticilor.

Associated Press vorbeşte despre ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

„Poliţia română a folosit gaze lacrimogene împotriva muţimii şi s-a luptat cu demonstranţii”, scrie Agenţia.

“Furia de pe străzile Bucureştiului s-a transformat în violenţă. Este o poveste deja familiară în Europa. O poveste despre frustrările populaţiei în faţa măsurilor de austeritate.”

Aşa şi-a început BBC relatarea despre situaţia din România. Postul TV a precizat că manifestanţii au arborat tricolorul cu gaură în mijloc – simbolul revoluţiei anticomuniste din 1989.  Potrivit BBC, mai multe persoane au fost rănite după ce protestatarii s-au bătut cu poliţia. Printre ele se numără un jurnalist şi câţiva jandarmi.

Al Jazeera vorbeşte despre a patra zi consecutivă de proteste, în care mii de oameni au înfruntat frigul ca să-şi exprime nemulţumirile.

“Ani întregi de furie şi frustrare au răbufnit în capitala României. Ceea ce a început ca un protest faţă de reforma sistemului de sănătate s-a extins şi a devenit o manifestaţie de masă împotriva Guvernului şi a reducerilor de cheltuieli.”

Câteva televiziuni germane au întrerupt emisia şi au dat imagini live cu protestele din ţara noastră. O româncă stabilită acolo a povestit cum sunt privite manifestaţiile peste graniţă.Pentru a patra zi consecutiv, românii au ieşit în stradă în capitală şi în alte mari oraşe ale ţării, precum Cluj, Timişoara şi Iaşi, relatează postul de radio Europe1.

Subiectul e tratat pe larg şi de CNN, sub titlul „Poliţia s-a bătut cu protestatrii în România”. Potrivit CNN.com, manifestanţii au blocat traficul în Piaţa Universităţii şi au cerut demisia preşedintelui.

De asemenea, Agenţia France Press a publicat mai multe fotografii din timpul demonstraţiilor.

Publicaţia americană Washington Post anunţă că Guvernul român a convocat o întâlnire de urgenţă, pe marginea violenţelor.

Ieri, presa internaţională anticipa că protestele din România nu se vor încheia în curând. Postul de radio Europe 1 relata că „pentru a patra zi consecutivă, românii au ieşit în stradă în Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării, între care Cluj, Timişoara şi Iaşi.

Agenţia Associated Press remarcase la rândul său că protestele din România nu dau nici un semn că s-ar încheia, după ce demonstranţii furioşi pe măsurile de austeritate au aruncat cu pietre şi sticle incendiare spre poliţie, iar agenţia China Nouă preciza că „acestea sunt cele mai serioase de când preşedintele Traian Băsescu a venit la putere, în 2004.