Ministrul de Interne francez: În cazul în care nu sunt întrunite condiţiile, România nu va intra în Schengen

După ce, cu o zi înainte, ministrul de Interne francez spunea că romii din Europa nu vor să se integreze în societatea din ţările în care ajung, miercuri a repetat aceste afirmaţii, precizând că nu vrea să le "corecteze". În schimb, el speră ca România să intre în spaţiul Schengen cât mai repede cu putinţă.

RomaniaTV.net
25 sept. 2013, 09:21

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC şi BFMTV declaraţia de marţi potrivit căreia „romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze„, apreciind că nu e „nimic de corectat” la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale.

Ministrul francez de Interne a mai declarat, răspunzând unei întrebări despre cererea liderului UMP (opoziţie) adresată Guvernului francez să se opună extinderii Spaţiului Schengen la Bulgaria şi România, că „în cazul în care nu sunt întrunite condiţiile, nu o putem face”, informează Mediafax.

„În prezent, nu, nu putem”, a răspuns Valls, citat de RMC. „Responsabilitatea acestor ţări este să-şi asigure securitatea frontierelor”, a continuat ministrul, adăugând că Uniunea Europeană (UE) „recunoaşte că aceste ţări nu sunt pregătite” în acest sens.

„Vom vedea mai târziu, deoarece avem o singură dorinţă, ca România să poată recupera această întârziere. Ea a depus eforturi”, a adăugat ministrul francez.

Comisarul european Viviane Reding contraatacă

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a criticat dur polemica din Franţa cu privire la romi, declanşată de ministrul francez de Interne Manuel Valls, în contextul campaniei electorale pentru alegerile municipale franceze, relatează postul France Info.

„Dacă nu mă înşel, urmează alegeri în Franţa. De fiecare dată când nu se vrea să se vorbească despre lucruri importante ca bugetul sau datoriile, se recurge la romi”, a declarat Reding. „Problema ar fi putut să fie rezolvată deja de câţiva ani”, a subliniat înaltul oficial european. „Mă mir”, a insistat ea.

Întrebată dacă „romii au vocaţia să revină în Bulgaria şi România”, aşa cum cere ministrul francez de Interne Manuel Valls, Reding a răspuns că „avem reguli europene care au fost semnate de Franţa, reguli despre libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Şi nu sunt romi, sunt persoane. Doar un judecător poate să decidă că pot fi evacuaţi, dacă au făcut ceva care este împotriva legilor statului în discuţie”.