Manuscrisul original al lui Isaac Newton despre legile mişcării, disponibil pe internet

Manuscrisul original în care Isaac Newton descrie legile mişcării este disponibil online, altărui de alte opere ale marelui om de ştiinţă.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 09:16
Manuscrisul original al lui Isaac Newton despre legile mişcării, disponibil pe internet

Universitatea Cambridge a publicat peste 4.000 de pagini din cele mai importante opere ale lui Newton, pe site-ul unei noi biblioteci digiale. Printre acestea se numără şi manuscrisul la Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.

Publicată în iulie 1687, această lucrare nu conţine doar legile mişcării, ci şi legea lui Newton a atracţiei universale, fiind una dintre cele mai importante lucrări din istoria ştiinţei.

În următoarele luni, biblioteca universităţii va uploada alte mii de pagini, pentru ca aproape toate lucrările lui Newton să poată fi citite şi downloadate de oricine.

Munca la Cambridge Digital Library (http://cudl.lib.cam.ac.uk) a început în 2010, iar colecţia lui Newton a fost fotografiată vara trecută. Până la 200 de pagini au fost scanate în fiecare zi.

Biblioteca digitală va include în viitor şi operele lui Charles Darwin.

„Până astăzi, cine dorea să vadă operele originale ale lui Newton, trebuia să vină până în Cambridge. Acum, aducem Biblioteca Universităţii Cambridge în întreaga lume”, a declarat Grant Young, de la Cambridge University Library.