MApN demască dezinformarea rusă despre atacurile cu drone în apropierea graniței cu România și implicarea falsă a forțelor române

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează că există o campanie de dezinformare din partea Rusiei privind acest incident, care include informații false sau scoase din context, destinate să manipuleze opinia publică.
Filip Stan
22 ian. 2025, 20:18
MApN demască dezinformarea rusă despre atacurile cu drone în apropierea graniței cu România și implicarea falsă a forțelor române

Presa rusă a creat un scenariu fals legat de atacurile executate cu drone de către forțele ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene, în apropierea graniței cu România, din 16-17 ianuarie 2025, care ar fi avut drept scop o operațiune militară română și că România ar fi avut victime, în urma acestui atac, se spune într-un comunicat dat publicității de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Aceste zvonuri sunt complet nefondate și fac parte dintr-o strategie de propagandă rusă, menită să creeze confuzie și să influențeze opinia publică, în special în România și în spațiul NATO, atenționează MApN.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează că există o campanie de dezinformare din partea Rusiei privind acest incident, care include informații false sau scoase din context, destinate să manipuleze opinia publică.

Conform MApN, atacurile s-au desfășurat între 16 și 17 ianuarie, dar articolele publicate de presa din Rusia plasează atacul ilegal executat de propriile forţe asupra porturilor civile ucrainene cu o zi mai târziu, respectiv vineri, 17 ianuarie, spre sâmbătă, 18 ianuarie şi acreditează, fără nicio bază reală, ideea că forţele militare ale Armatei României ar fi intervenit în desfăşurarea evenimentelor, prin executarea de foc asupra dronelor ruseşti cu mijloace de lovire dispuse pe teritoriul naţional al României”.

Atac cu drone în portul Chilia Nouă, lângă granița României. Populația a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert. Avioane de luptă au fost ridicate de la baza Mihail Kogălniceanu

”În scenariul fantezist se afirmă, fără nicio legătură cu realitatea, că obiectivul atacurilor ruse ar fi fost, de fapt, o operaţiune de tranzit de militari români (potrivit unei surse de propagandă) sau de mercenari români (aşa cum afirmă o alta), transportaţi cu ambarcaţiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean.”

„Atacul” descris de materialul de propagandă, care ar fi fost ordonat de la vârful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime de partea română, morţi şi răniţi. În scenariul de la Kremlin apar şi elicoptere ale Forţelor Aeriene Române care ar fi intervenit pentru evacuarea aşa-zişilor răniţi şi sprijinirea cu foc a intervenţiei forţelor ucrainene de pe celălalt mal”, subliniază MApN.

Deşi absurdă şi implauzibilă, această „ştire” se înscrie în tiparul operaţiunilor ruse de influenţare şi manipulare executate în prezent în spaţiul public românesc şi aliat, mai arată ministerul.

”Oricât de stângaci ar fi redactată şi oricâte erori evidente ar conţine, ştirea falsă este amplificată în spaţiul public ţintit prin algoritmi şi agenţi umani afiliaţi, pe multiple canale de propagandă. Ulterior, sunt generate reacţii oficiale sau analize ale unor aşa-zişi „experţi”, care sunt, la rândul lor, fructificate de sistemul de amplificare în mediul online, în special pe platformele digitale de comunicare”, menţionează MApN.

În realitate, MApN a reacționat rapid la încălcările spațiului aerian românesc, a alertat populația din județul Tulcea și a ridicat aeronave F-16 în aer, cu respectarea procedurilor. Ulterior, echipele de specialiști din MApN, SRI și MAI au identificat două zone unde au căzut resturi de drone de tip Geran 1/2, care proveneau din atacurile rusești. Aceste resturi au fost localizate între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche.

Citește și: Rusia, nou atac asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în ziua când Zelensky era plecat în Polonia

MApN transmite că aceste manipulări fac parte dintr-un set mai larg de acțiuni de dezinformare care vizează atât publicul românesc, cât și publicul rus. Campaniile de propagandă încearcă să creeze un climat de panică și să susțină narativul conform căruia NATO și România ar fi implicate în conflictul din Ucraina, un argument folosit pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina.

MApN afirmă că Rusia, prin acțiunile sale, a încălcat normele internaționale, a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a lansat un război ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în 2022. Dezinformările rusești sunt parte dintr-o strategie mai amplă de a submina democrațiile și de a influența opinia publică globală, iar MApN avertizează asupra riscurilor pe care aceste operațiuni le prezintă pentru securitatea regională.

În concluzie, MApN subliniază importanța combaterii dezinformării și a manipulării, care sunt folosite pentru a crea confuzie și a afecta securitatea și stabilitatea internațională. Aceste campanii nu doar că vizează opinia publică din România și NATO, dar și din Rusia, pentru a întări narativul Kremlinului despre un presupus conflict cu Occidentul.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri