MApN: Peste 1.800 de militari au participat, în ultimele 24 de ore, la misiuni de prevenire a infecţiei cu COVID-19

Peste 1.800 de militari au participat, de miercuri până joi, la acţiuni legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus, pe teritoriul României, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, transmis AGERPRES.

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 05:38
MApN: Peste 1.800 de militari au participat, în ultimele 24 de ore, la misiuni de prevenire a infecţiei cu COVID-19

 Peste 1.800 de militari au participat, de miercuri până joi, la acţiuni legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus, pe teritoriul României, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Conform sursei citate, 1.850 de militari şi 493 de mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară în 382 de misiuni de întărire a prezenţei şi asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Giurgiuleşti (Galaţi), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Borş şi Oradea (Bihor), Petea şi Halmeu (Satu Mare).

De asemenea, angajaţii MApN au participat şi la transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoţirea de convoaie de transport persoane.

În acelaşi interval, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate 267 de teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autorităţile centrale şi locale prin 1.843 de misiuni, la care au participat 10.416 militari şi 3.017 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate 6.217 teste, precizează sursa citată.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare), coordonarea la nivel naţional a tuturor acţiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situaţiei de urgenţă revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naţionale are rol de sprijin şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forţelor şi mijloacelor MApN în situaţiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări, se mai arată în comunicat.