MApN, reacție dură la atacul Federației Ruse la adresa României: ”Tratăm ca atare asemenea încercari de a manipula opinia publică”

Ministrul Apărării Naționale a reacționat dur la atacul Federației Ruse la adresa României. Vasile Dîncu a spus că solicitarea Federației Ruse către București să recunoască public că trimite arme Kievului este o încercare de manipulare a opiniei publice care face parte din războiul de propaganda al Kremlinului.

02 sept. 2022, 22:33
MApN, reacție dură la atacul Federației Ruse la adresa României: ”Tratăm ca atare asemenea încercari de a manipula opinia publică”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la forumul Black Sea and Balkans Security, că solicitarea Federației Ruse către București să recunoască public că trimite arme Kievului este o încercare de manipulare a opiniei publice care face parte din războiul de propaganda al Kremlinului.

Citește și Rusia acuză România că trimite arme în Ucraina. Atacuri fără precedent: „Autoritățile române resimt un disconfort moral. Nu fac decât să prelungească războiul”

„Din când în cand, cam o dată la 30 de zile, mai apare un purtator de cuvant care acuză România de diverse lucruri, că furnizează armament, că furnizează instruire, sau ca furnizează mercenari. Toate acestea sunt elemente ale razboiului hibrid dus de Rusia împotriva coalitiei internationale care sprijină războiul drept al Ucrainei pentru apararea teritoriului. Tratăm ca atare asemenea încercari de a manipula opinia publică, fac parte din războiul de manipulare și propagandă a Rusiei”, a declarat ministrul Apărării.

Recent, Rusia a acuzat România că este mult mai puternic implicată în războiul din Ucraina, decât se prezintă în spațiul public. Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că  Guvernul României oferă ajutor umanitar, dar trimite și arme lui Volodimir Zelenski.

De asemenea, oficialul de la ministerul condus de către Serghei Lavrov a invitat România să nu se mai ascundă după generalități de tipul „asistență umanitară”, transmite Mid.ru, potrivit Agerpres.

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina”, a afirmat Maria Zaharova, miercuri, într-o conferință de presă la Moscova.

Ea a susținut că o „agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

În plus, Zaharova a făcut acuzații fără precedent la adresa oficialilor statului român.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice ‘directe’”, a adăugat ea, spunând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul ‘umanitar’”.

Citește și Veste cruntă pentru UE! Rusia oprește gazul. Gazprom a anunțat întreruperea „pe termen nedefinit”, prin conducta Nord Stream. Putin a început cu adevărat războiul în Europa