MApN recrutează 40 de persoane pentru divizia de paraşutişti comando. Ce salariu primesc viitorii luptători de elită

Un anunț de recrutare al Armatei a captat atenţia românilor dornici de aventură. Ministerul Apărării recrutează 40 de oameni care vor să devină parașutiști de comando.

31 aug. 2022, 08:55
MApN recrutează 40 de persoane pentru divizia de paraşutişti comando. Ce salariu primesc viitorii luptători de elită

Ca prime condiţii, candidații trebuie să fie neînfricați, pasionați de arme și să reziste în condiții aspre, în natură. Ulterior, armata îi va alege însă pe cei echilibrați, tenace și adaptabili. Data limită de depunere a dosarelor este 23 septembrie, iar cursul va începe în decembrie.

Tudor, un tânăr jurist din Târgu Mureş, iubește sportul și disciplina. Se antrenează serios și este hotărât să treacă peste toate probele ca să ajungă luptător comando.

„Nicăieri altundeva nu cred că voi învăța să îmi folosesc mintea și trupul la capacități maxime în același timp să îmi ajut colegii, echipa și să îmi servesc țara.”, a declarat Tudor pentru Stirileprotv.

Anunțul de recrutare postat de Ministerul Apărării pe Facebook l-a convins pe Tudor să-și încerce șansa, deși nu are experiență militară.

„Cine crede că are toate caracteristicile de mai jos?

1. Patriot
2. O doză de nebunie
3. Fan adrenalină
4. Capabil să sară dintr-un avion perfect funcțional
5. Pasionat de arme
6. Să îi placă ploaia, noroiul și vântul atât de mult încât să doarmă fără probleme chiar și în aceste condiții
7. Fan natură, păduri, munți și multe alte locuri uitate de Dumnezeu pe care va avea ocazia să le exploreze.

Dacă te regăsești în descrierea de mai sus avem 40 de locuri la parașutiști comando”, scrie în postarea ministerului.

Armata caută oameni curajoși, care nu se tem de ploaie și vânt și sunt gata să doarmă sub cerul liber.

La selecție se pot înscrie civili care au luat Bacalaureatul, dar și militari, cu vârsta de cel mult 45 de ani și permis de conducere – categoria B.

Citeşte şi: Încă un accident devastator pe șoselele din România. O persoană a murit, alte șase sunt rănite. Doi pacienți preluați de elicopterul SMURD

Matei a fost instructor de tir sportiv și îndeplinește condițiile.

„Mă recomandă experiența teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor, dar mai ales în domeniul tirului de precizie la distanță mare. Consider că acest curs e cel puțin o provocare.”, spune Matei, potrivit sursei citate.

Primul pas al selecției este examinarea medicală unde, de regulă, jumătate dintre candidati pică.

Adrian Sileanu, comandant Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale: „Sunt lucruri pe care ei nu le pot controla. Ei nu au de unde să știe dacă vor performa corect pe giroscaun, așa cum nu au de unde să știe dacă au probleme în camera barometrică unde se simulează presiuni pe care le pot întâlni pe timpul parașutării.”

Instruirea durează o jumătate de an timp în care cursanții fac pregătire fizică, tactică, deprind noțiuni de topografie și de prim-ajutor. Urmează o nouă etapă de selecție și brevetarea ca parașutist comando. De regulă, ajung la final cam jumătate dintre cei admiși inițial.

Instructor de parașutism comando: „Nu trebuie să-și facă nimeni griji că vai, nu am pectoralii foarte mari, nu am bicepșii de 50, nu este cazul. Sistemul nostru de pregătire, de selecție, este unul care scoate ce e mai bun și te vom pregăti astfel încât tu să scoți ce e mai bun din tine.”

Parașutiștii comando fac parte din elita armatei cu misiuni directe, cum ar fi raidurile și ambuscadele. De asemenea, participă la acțiuni în mediu ostil și, la nevoie, asigură asistență militară.

Alin este agent de vânzări, dar pilotează și avioane ușoare. Se simte pregătit și își pune deja problema salariului.

Alin: „Sunt un fan al adrenalinei. Am văzut anunţul celor de la MApN, sunt foarte încântat, doar că singura problemă ar fi să fie şi mai bine plătit. Şi atunci aş fi foarte atras. Undeva la o mie de euro.”

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale spun că solda este confidențială, dar ne asigură că personalul navigant beneficiază de un spor de 25 la sută. În plus, fiecare salt este plătit cu 200 de lei. În timpul misiunilor din teatrele de operații, parașutiștii vor primi și diurnă, în euro.

Citeşte şi: Gabriela Firea, „şocată şi oripilată” de imaginile în care interlopul Fane Văncică îşi agresează partenera de viaţă: „O brută!”