EXCLUSIV Marcel Boloș a făcut anunțul mult așteptat: „Trebuie să ne respectăm angajamentul”. Cu ce procent vor crește pensiile românilor

Marcel Boloș a anunțat că pensiile românilor vor crește. Ministrul Finanțelor a declarat că procentul de majorare a veniturilor lunare acordate vârstinicilor se va decide în curând în coaliția de guvernare.

12 sept. 2023, 20:53
EXCLUSIV Marcel Boloș a făcut anunțul mult așteptat: „Trebuie să ne respectăm angajamentul”. Cu ce procent vor crește pensiile românilor
Cresc pensiile românilor! Ministrul Finanțelor face anunțul mult așteptat. Cu ce procent se vor majora veniturile vârstnicilor

Marcel Boloș a anunțat că pensiile românilor vor crește în curând. Ministrul Finanțelor a explicat despre ce impact bugetar este vorba în acest context și câți bani se vor aloca pentru majorarea veniturilor vârstnicilor.

Citește și: Marcel Boloş: Guvernul va impune TVA de 9% pentru tranzacţiile cu locuinţe, inclusiv la Prima Casă

Marcel Boloș anunță creșterea pensiilor

Pensiile românilor vor crește, este anunțul făcut de ministrul Finanțelor. Marcel Boloș a declarat că majorarea veniturilor lunare ale pensionarilor din România vreprezintă una dintre răspunderile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Decizia privind procentul cu care pensiile se vor majora urmează să fie decis în coaliția de guvernare.

„Impactul bugetar pe care îl avem pentru reforma pensiilor generale și pentru jalonul pe care îl avem de îndeplinit în PNRR, care vizează rezolvarea inechităților, este de 16 miliarde de lei. Coaliția urmează să decidă procentul care urmează să se aplice la pensii și asistență socială. Acest angajament îl avem prin PNRR și impactul bugetar este în jur de 15-16 miliarde de lei. Angajamentul pe care îl avem trebuie să îl respectăm. Decizia în ceea ce privește procentul de ajustare a inechităților și recalcularea pensiilor va fi dată în coaliția de guvernare. Inclusiv decizia aceasta de implementare a reformei pensiilor generale se suportă din acest spațiu”, a declarat Marcel Boloș la România TV.

Majorarea pensiilor se referă, în principal, la recalcularea acestor indemnizații acordate lunar bătrânilor, dar și la înlăturarea inechităților. Metoda de calcul se va baza pe gradul de contributivitate la sistemul public de pensii.

„Avem ca reformă în PNRR legea pensiilor generale. Se referă la recalculare și înlăturare a inechităților, impactul este pana în 16 miliarde de lei, acest angajament va trebui sa îl punem în aplicare, prin care se va indexa se va decide în coaliție. Pensiile generale sunt cele care intră în sistemul de contribuții și cele care sunt reglementate de legea pensiilor generale”, a mai adăugat Boloș.

Ministrul Finanțelor a mai vorbit și despre introducerea obligativității plății contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru lucrătorii din IT, agricultură și construcții.

„Mâine este sedința de coaliție și probabil se va lua o decizie finală în ceea ce priveste pachetul de măsuri fiscal-bugetare și din acest motiv anunțul final va fi făcut cât de curând posibil. Informația aceasta a circulat în spațiul public, cu privire la contribuția CAS pentru cele trei categorii, IT, agricultură și construcții. Aici, ca urmare a 1.200.000 de asigurați care nu plăteau contribuția la CAS și dezechilibrele de-a lungul timpului la buget au însemnat deficit bugetar. Este corect față de ceilalți asigurați ca pentru aceștia să se introducă contribuția la sănătate”, a mai explicat ministrul.

Citește și: Marcel Boloş cere suspendarea voucherelor de vacanţă pentru 2024 şi 2025: „Încă nu s-a luat decizia finală”