Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. „Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană”

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor si Fondurilor Europene, a explicat care este situația reală în ceea ce privește banii românilor, după ce în ultimele zile s-a vorbit de un deficit bugetar de aproape 20 de miliarde de lei (patru miliarde de euro).

14 apr. 2023, 16:58
Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. „Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană”
Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. "Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană"

Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. Guvernul României are mai multe scenarii pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget, toate venind însă şi cu efecte negative. Primul ar fi interzicerea majorărilor salariale, care ar putea provoca înghețarea anului școlar și proteste în aparatul de stat. Al doilea constă în înghețarea angajărilor la stat, care ar putea duce la un deficit de angajați în poliție, Jandarmerie, ISU, ambulanță și spitale.  De asemenea, o altă variantă ar fi interzicerea cumulului pensie salariu, în cazul persoanelor care lucrează la stat, care ar avea ca efect un deficit de medici.

Citeşte şi: Marius Budăi, noi detalii despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR. Au trimis la Bruxelles niște lucruri aberante”

Chiar şi aşa, marile măsuri de economisire ale miniștrilor nu însumează nici trei miliarde de lei, astfel că Guvernul României ar vrea să ia bani de la Uniunea Europeană. Marcel Boloș spune că singura șansă de dezvoltare pe termen lung sunt banii de la PNRR pe care România îi va primi doar dacă respectă regulile impuse de CE.

„Sunt măsuri de folosire cu chibzuința a banilor pe care îi avem la buget. Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat, inclusiv dacă vorbim despre pensiile speciale, inclusiv dacă vorbim despre salariile și cheltuielile cu salariile bugetare. Sunt toate măsuri pe care deseori le-am denumit ca o trecere la normalitate și folosire judicioasă a banilor pe care îi avem acordați, pe lângă cei europeni. Acestea sunt lucruri pe care Ministerul de Finanțe, dacă va socoti de cuviință, le va prezenta în ședința de guvern. Orice astfel de măsuri lasă loc potrivit și buget disponibil pentru condițiile pe care le are de realizat România”, a spus Marcel Boloş la Antena 3.

Citeşte şi: Marius Budăi, ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre tăierea salariilor și pensiilor românilor

„Noi nu ne putem permite, în momentul de față, la valoarea contractelor de finanțare pe care le avem încheiate și la valoarea contractelor de lucrări încheiate, noi nu ne putem permite să nu atragem banii europeni și sarcina mea, ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, este ca în România să ajungă până la ultimul cent din banii europeni. Fiindcă aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung și de aceea, banii din PNRR sunt acordați condiționat de cele patru reforme pe care le avem: reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor
reforma corporațiilor și guvernatei corporațiilor de stat, reforma salarizării bugetarilor”, a mai precizat Marcel Boloş.