Marcel Boloş cere tăierea pensiilor nesimţite: „Nu ar fi corect şi cinstit faţă de oamenii care o viaţă întreagă au contribuit”

Ministrul Investiţilor a arătat, despre reforma pensiilor speciale, cerută prin PNRR, că urmează să se pronunţe Comisia Europeană asupra acestui proiect de lege.

11 ian. 2023, 20:56
Marcel Boloş cere tăierea pensiilor nesimţite: „Nu ar fi corect şi cinstit faţă de oamenii care o viaţă întreagă au contribuit”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News Tv, despre legea pensiilor speciale, cerută ca jalon de PNRR, că dacă Comisia Europeană vede că trendul este în continuare crescător probabil va avea în continuare observaţii, dacă vede că se aplatizează sau vede o scădere, deşi îi este greu să creadă că va fi o scădere, probabil că va trece testul. Ministrul a vorbit şi despre aşezarea regulilor pensiilor speciale într-o normalitate în reglementare, adică să prevenim acele inginerii când în ultima lună se introduceau tot felul de sporuri.

Pensii 2023. Taloanele au fost tipărite greşit. Sute de mii de seniori vor primi banii reţinuţi ilegal în ianuarie la următoarea pensie

Ministrul Investiţilor a arătat, despre reforma pensiilor speciale, cerută prin PNRR, că urmează să se pronunţe Comisia Europeană asupra acestui proiect de lege şi este nevoie de mai multe informaţii. El a precizat că sunt trei lucruri mari, iar primul în constituie sustenabilitatea, cum evoluează volumul de cheltuieli de pe urma pensiilor speciale.

”Contează trendul, dacă Comisia din simulare vede că trendul este în continuare crescător probabil va avea în continuare observaţii, dacă vede că se aplatizează sau vede o scădere, deşi mi-e greu să cred, probabil că va trece testul Comisiei”, a spus Boloş.

Întrebat dacă este mulţumit de acest proiect al pensiilor speciale, Marcel Boloş a arătat: ”Astăzi am spus în Guvern că mai avem nevoie de informaţii suplimentare pentru a ajunge la o decizie sau să furnizăm informaţii pentru o decizie la nivelul Comisiei. Prima este legată de aceste tipuri de simulări care se fac pentru impactul bugetar al pensiilor speciale, al doilea, aşezarea regulilor pensiilor speciale într-o normalitate, o normalitate în reglementare, să prevenim acele inginerii când în ultima lună se introduceau tot felul de sporuri”.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că inclusiv Parlamentul se va pronunţa şi va avea dezbateri asupra proiectului de lege, iar până la validarea Comisiei mai este cale de parcurs.

Boloş, despre pensiile speciale: Pensiile obraznice sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere

”Comisia va urmări şi face parte din sustenabilitate zona aceea de pensii pe care le-am numit nesimţite. (..) Nu ar fi corect faţă de oamenii care au contribuit o viaţă întreagă la sistemul de pensii să nu găsim o formulă pentru acele pensii care depind de acel plafon fie să fie impozitate, sau supraimpozitate sau cum va fi găsită soluţia. Nu ar fi moral şi dacă am renunţa, nu ar fi corect şi cinstit faţă de oamenii care o viaţă întreagă au contribuit şi au 2.000 sau 3.000 sau 4.000 de lei”, a mai spus Boloş.

Ministrul Marcel Boloş, despre PNRR: Jaloanele care vin sunt grele, trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă în nu mai puţin de trei ani şi jumătate

Ministrul Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre atragerea fondurilor din PNRR, că jaloanele care vin sunt grele, pentru că trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă în nu mai puţin de trei ani şi jumătate.

”Ne bucurăm că avem bani, e foarte important acest lucru, dacă ne uităm la politica de coeziune, primim banii pe măsură ce implementăm proiectele şi dacă apar riscuri în implementarea proiectului, pierdem banii. Mecanismul la PNRR îţi dă banii pe ţinte şi jaloanele pe care le-ai asumat că le realizezi până la momentul la care întocmeşti o cerere de plată”, a spus Marcel Boloş.

El a arătat, despre acest nivel scăzut de plăţi, că anul 2022 a fost anul operaţionalizării PNRR şi a încheierii contractelor de achiziţie publică necesare pentru efectuarea păţilor, contractele pentru Autostrada A7, contractul pentru Lugoj-Deva, Lotul 2, pasajele supraterane pentru urşi,  Autostrada Transilvania.

Întrebat dacă este mulţumit de ritmul atragerii fondurilor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a arătat că ”întotdeauna e loc de mai bine”.

”Faptul că am încheiat aceste contracte a fost o mare greutate mai ales pentru Ministerul Transporturilor care s-a mobilizat pentru ca să îşi ducă la bun sfârşit ce avea ca obligaţii prin PNRR dar de asemenea s-au încheiat contracte de finanţare pentru eficienţa energetică la cădiri publice, clădiri rezidenţiale şi urmează licitaţiile, iar acolo procedurile de achiziţie şi plăţile vor mai dura, dar sunt baza pentru a efectua plăţi în viitor. Sperăm să nu apară blocaje în implementarea proiectelor, pentru că apoi avem probleme cu jaloanele care vin, şi acelea sunt grele, în care trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă. La comisiei nu există că licitaţia a fost contestată”, a explicat ministrul.

”Trebuie să punem pe masă 319 km în nu mai puţin de trei ani şi jumătate, deci e limpede că aici domnul ministru şi echipa pe care o are trebuie să fie angrenaţi în monitorizarea implementării”, a completat Boloş.

Despre care va fi anul de aur pentru fondurile europene din PNRR, Boloş a arătat că fiecare an e un an de aur pentru că înseamnă peste 10 miliarde de euro, în fiecare an de aici înainte, cel puţin până în 2026.

El a afirmat că şi anii rămaşi până în 2029 când se termină politica de coeziune înseamnă tot ani de aur pentru că avem 46 de miliarde de euro faţă de 24 de miliarde pe care i-am avut faţă de perioada de programare precedentă.

”În 2022 am avut 5 miliarde de euro în politica de coeziune, un an foarte bun. Faţă de ce s-a întâmplat în anii precedenţi, când au fost 3, 5 miliarde, 4 miliarde. În 2023 suntem obligaţi la 7,5 miliarde, nu ştiu dacă vom reuşi acest obiectiv, este o sarcină grea şi pentru mine care de 15 ani fac fonduri europene. (..) Eu rămân în continuare la o ţintă de 95%”, a mai spus Boloş.