Marcel Boloş cere tăierea pensiilor nesimţite: „Nu ar fi corect şi cinstit faţă de oamenii care o viaţă întreagă au contribuit”

Ministrul Investiţilor a arătat, despre reforma pensiilor speciale, cerută prin PNRR, că urmează să se pronunţe Comisia Europeană asupra acestui proiect de lege.
Filip Stan
11 ian. 2023, 20:56
Marcel Boloş cere tăierea pensiilor nesimţite:

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News Tv, despre legea pensiilor speciale, cerută ca jalon de PNRR, că dacă Comisia Europeană vede că trendul este în continuare crescător probabil va avea în continuare observaţii, dacă vede că se aplatizează sau vede o scădere, deşi îi este greu să creadă că va fi o scădere, probabil că va trece testul. Ministrul a vorbit şi despre aşezarea regulilor pensiilor speciale într-o normalitate în reglementare, adică să prevenim acele inginerii când în ultima lună se introduceau tot felul de sporuri.

Pensii 2023. Taloanele au fost tipărite greşit. Sute de mii de seniori vor primi banii reţinuţi ilegal în ianuarie la următoarea pensie

Ministrul Investiţilor a arătat, despre reforma pensiilor speciale, cerută prin PNRR, că urmează să se pronunţe Comisia Europeană asupra acestui proiect de lege şi este nevoie de mai multe informaţii. El a precizat că sunt trei lucruri mari, iar primul în constituie sustenabilitatea, cum evoluează volumul de cheltuieli de pe urma pensiilor speciale.

”Contează trendul, dacă Comisia din simulare vede că trendul este în continuare crescător probabil va avea în continuare observaţii, dacă vede că se aplatizează sau vede o scădere, deşi mi-e greu să cred, probabil că va trece testul Comisiei”, a spus Boloş.

Întrebat dacă este mulţumit de acest proiect al pensiilor speciale, Marcel Boloş a arătat: ”Astăzi am spus în Guvern că mai avem nevoie de informaţii suplimentare pentru a ajunge la o decizie sau să furnizăm informaţii pentru o decizie la nivelul Comisiei. Prima este legată de aceste tipuri de simulări care se fac pentru impactul bugetar al pensiilor speciale, al doilea, aşezarea regulilor pensiilor speciale într-o normalitate, o normalitate în reglementare, să prevenim acele inginerii când în ultima lună se introduceau tot felul de sporuri”.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că inclusiv Parlamentul se va pronunţa şi va avea dezbateri asupra proiectului de lege, iar până la validarea Comisiei mai este cale de parcurs.

Boloş, despre pensiile speciale: Pensiile obraznice sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere

”Comisia va urmări şi face parte din sustenabilitate zona aceea de pensii pe care le-am numit nesimţite. (..) Nu ar fi corect faţă de oamenii care au contribuit o viaţă întreagă la sistemul de pensii să nu găsim o formulă pentru acele pensii care depind de acel plafon fie să fie impozitate, sau supraimpozitate sau cum va fi găsită soluţia. Nu ar fi moral şi dacă am renunţa, nu ar fi corect şi cinstit faţă de oamenii care o viaţă întreagă au contribuit şi au 2.000 sau 3.000 sau 4.000 de lei”, a mai spus Boloş.

Ministrul Marcel Boloş, despre PNRR: Jaloanele care vin sunt grele, trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă în nu mai puţin de trei ani şi jumătate

Ministrul Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre atragerea fondurilor din PNRR, că jaloanele care vin sunt grele, pentru că trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă în nu mai puţin de trei ani şi jumătate.

”Ne bucurăm că avem bani, e foarte important acest lucru, dacă ne uităm la politica de coeziune, primim banii pe măsură ce implementăm proiectele şi dacă apar riscuri în implementarea proiectului, pierdem banii. Mecanismul la PNRR îţi dă banii pe ţinte şi jaloanele pe care le-ai asumat că le realizezi până la momentul la care întocmeşti o cerere de plată”, a spus Marcel Boloş.

El a arătat, despre acest nivel scăzut de plăţi, că anul 2022 a fost anul operaţionalizării PNRR şi a încheierii contractelor de achiziţie publică necesare pentru efectuarea păţilor, contractele pentru Autostrada A7, contractul pentru Lugoj-Deva, Lotul 2, pasajele supraterane pentru urşi,  Autostrada Transilvania.

Întrebat dacă este mulţumit de ritmul atragerii fondurilor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a arătat că ”întotdeauna e loc de mai bine”.

”Faptul că am încheiat aceste contracte a fost o mare greutate mai ales pentru Ministerul Transporturilor care s-a mobilizat pentru ca să îşi ducă la bun sfârşit ce avea ca obligaţii prin PNRR dar de asemenea s-au încheiat contracte de finanţare pentru eficienţa energetică la cădiri publice, clădiri rezidenţiale şi urmează licitaţiile, iar acolo procedurile de achiziţie şi plăţile vor mai dura, dar sunt baza pentru a efectua plăţi în viitor. Sperăm să nu apară blocaje în implementarea proiectelor, pentru că apoi avem probleme cu jaloanele care vin, şi acelea sunt grele, în care trebuie să pui pe masa Comisiei 319 kilometri de autostradă. La comisiei nu există că licitaţia a fost contestată”, a explicat ministrul.

”Trebuie să punem pe masă 319 km în nu mai puţin de trei ani şi jumătate, deci e limpede că aici domnul ministru şi echipa pe care o are trebuie să fie angrenaţi în monitorizarea implementării”, a completat Boloş.

Despre care va fi anul de aur pentru fondurile europene din PNRR, Boloş a arătat că fiecare an e un an de aur pentru că înseamnă peste 10 miliarde de euro, în fiecare an de aici înainte, cel puţin până în 2026.

El a afirmat că şi anii rămaşi până în 2029 când se termină politica de coeziune înseamnă tot ani de aur pentru că avem 46 de miliarde de euro faţă de 24 de miliarde pe care i-am avut faţă de perioada de programare precedentă.

”În 2022 am avut 5 miliarde de euro în politica de coeziune, un an foarte bun. Faţă de ce s-a întâmplat în anii precedenţi, când au fost 3, 5 miliarde, 4 miliarde. În 2023 suntem obligaţi la 7,5 miliarde, nu ştiu dacă vom reuşi acest obiectiv, este o sarcină grea şi pentru mine care de 15 ani fac fonduri europene. (..) Eu rămân în continuare la o ţintă de 95%”, a mai spus Boloş.

 

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia