Marcel Boloş: Pentru 2024, nu există creşteri de impozite şi taxe, iar deficitul va fi in jur de 5%

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gol la încasarea TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare.
Alina Costache
11 dec. 2023, 21:02
Marcel Boloş: Pentru 2024, nu există creşteri de impozite şi taxe, iar deficitul va fi in jur de 5%
Ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor. Marcel Boloş a făcut anunţul zilei

Marcel Boloş a trasat luni limitele în care se mişcă bugetul de anul viitor.  „Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunţat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget şi pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (…) Noi încercăm să introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA. Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.
Boloș a mai precizat că o altă cale de reducere a evaziuni și creștere a încasărilor bugetare o reprezintă utilizarea sistemelor informatice.

Probleme cu încasarea TVA

„După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a indicat Marcel Boloş.

Veste bună pentru milioane de români! Ciolacu anunță cu cât va creşte salariul minim în 2024

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gol la încasarea TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare.

„Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în Ordonanţa \”trenuleţ\”. Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. (…) Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a spus Boloş.

Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că este vorba de actualizare, în funcție de cursul valutar, conform legii în vigoare.

Marcel Boloş: Acciza nu se majorează, se actualizează

„Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa \”trenuleţ\” de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie”, a menţionat Marcel Boloş.

Calendarul bonusurilor de Crăciun. Banii pe tichetele de masă au intrat luni pe card, lichidarea pe noiembrie pe 14, prima de Crăciun pe 20 şi avansul din salariu pe 28 decembrie
Legat de creşterea salariului minim, Boloş a spus că este decizia coaliţiei. „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creştere a PIB, menţionând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024. „Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%”, a mai transmis ministrul Boloş.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!