Veste bună pentru milioane de români! Ciolacu anunță cu cât va creşte salariul minim în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni într-o declarație de presă la partid că anul viitor va crește salariul minim, fără să avanseze însă un procent. ”Cred că e normală o creștere a salariului minim anul viitor, e normală o discuție cu patronatele și sindicatele, sper să avem această creștere până la finalul acestui an, ca să o prindem în buget”, a declarat luni premierul.

11 dec. 2023, 17:18
Veste bună pentru milioane de români! Ciolacu anunță cu cât va creşte salariul minim în 2024
Marcel Ciolacu, despre impactul bugetar pe noua lege a pensiilor. "Este treaba Executivului să facă rost de bani!"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că bugetul de stat pe 2024 va intra joi în şedinţa de Guvern iar săptămâna viitoare va fi un vot în Parlament. El a anunţat că va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari, şi un buget de 7,3% % pentru investiţii, cel mai marec procent din istorie. Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1%, a mai spus premierul Ciolacu, el afirmând că o majorare va fi şi la bugetul sănătăţii şi al CNAS.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este acum de 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023.

Cel mai probabil, salariul minim nu va crește de la 1 ianuarie, ci în cursul anului viitor, dat fiind că precedenta creștere s-a înregistrat în luna octombrie.

Categoria de români pentru care salariile cresc cu 5%. Marcel Ciolacu: „Trebuie să ținem cont că avem și fondurile europene”
Despre salariile profesorilor, Marcel Ciolacu a spus: ”O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile, era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă” Şeful Executivului a dat asigurări că niciun minister nu pierde niciun ban.

”Sunt ministere care au mai puţini bani, cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului. Avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţi, aproape 26 %, la Ministerul transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa Naţională de Sănătate şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro CAS. Vom vedea, trebuie în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii”, a spus liderul PSD.

Buget 2024. Ce minister va avea o majorare-record a bugetului. Marcel Ciolacu: „Niciun minister nu va pierde bani anul viitor”
Ciolacu a mai spus că ”cifra de deficit va fi în primul rând cu minim mai puţin 0,5 % faţă de deficitul cu care o să închidem anul acesta şi va fi sub 5 %”.

Despre majorările la pensii, premierul a spus că toate sunt bugetate. ”Şi pensiile, 13,8% şi aplicarea legii pensiilor din septembrie. De fapt legea pensiilor se aplică de la 1 ianuarie dar recalcularea de la1 septembrie. Toate sunt bugetate nu este o problemă, vom închide cu un deficit sub 5 %”, a arătat el.

Ciolacu: Încercăm anul viitor să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte ca, în funcţie şi de măsurile fiscale luate, şi cele privind combaterea evaziunii, Guvernul să încerce, anul viitor, să scadă impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. „Asta este de fapt şi de drept marea provocare”, a adăugat şeful Executivului.

„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate, şi vedem şi combaterea evaziunii, încercăm anul viitor să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare”, a declarat Marcel Ciolacu, luni la Parlament, după ce deputaţii au adoptat proiectul legii pensiilor.

Chestionat ce se întâmplă dacă ne cere Comisia Europeană să mai tăiem din cheltuielile cu pensiile sau să mai frânăm din ele, premierul a răspuns: „Deci Comisia a fost de acord cu acest proiect de lege, cât şi Banca Mondială”.

Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, la dezbaterile din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, că acest proiect vine cu pensii care „reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc”. Deputaţii au adoptat proiectul de lege, votul fiind unul decizional.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu.