Marcel Boloş: ”Supraimpozitarea celor care comercializează energia e o soluţie morală care poate să genereze venituri suplimentare la buget”

Autorităţile lucrează la un sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie. Soluția va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare.

17 aug. 2022, 18:30
Marcel Boloş: ”Supraimpozitarea celor care comercializează energia e o soluţie morală care poate să genereze venituri suplimentare la buget”

Autorităţile lucrează în prezent la un sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie. Această soluție este binevenită și mai mult decât morală, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Citește și Mugur Mihăescu, miştouri în rafală la adresa miniştrilor Virgil Popescu şi Marcel Boloş: „Virgile, Marcele, daţi afară 500.000 din bugetarii pe care îi ţineţi acolo numai să vă voteze şi faceţi economie la buget şase miliarde euro”

„Desigur că problema aceasta a energiei şi a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte uşoară pentru Guvern şi trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independenţă energetică, dar şi pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin”, a declarat Marcel Boloş la Digi 24.

Cât despre sursele de finanţare pentru măsurile de plafonare şi de compensare, ministrul a menţionat banii care vin în urma activităţii fiscale a statului, fiind „o perioadă în care această creştere a preţului la utilităţii, dar şi a costurilor în general şi a inflaţiei generează un plus de venituri la bugetul de stat”.

„E un procent care acoperă parţial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat. Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ.

Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi după aceea măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate.

Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Şi, cred eu, că este o chestiune de normalitate”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Întrebat dacă e posibilă reglementarea pieţei, în condiţiile în care energia este deja vândută, ministrul Boloș a subliniat că este foarte complicat mecanismul acesta în care să se încerce reglementarea zonei de comercializare a energiei, energie care de fapt e tranzacţionată.

„Colegii din Ministerul Energiei şi Coaliţia gândesc aceste măsuri pe cele două paliere, pe de o parte de compensare a populaţiei şi a consumatorilor non-casnici, pe de altă parte de a găsi sursele de finanţare pentru a acoperi efortul pe care Guvernul României îl face în această perioadă”, a spus Marcel Boloş.

Citește și EXCLUSIV! Ministrul Marcel Boloş, anunţul de astăzi despre voucherele sociale! Ce se întâmplă cu cei pe care poştaşul nu i-a găsit acasă! Sunt peste 350.000 de români în situaţia asta VIDEO