Marcel Boloș vrea să reducă TVA pentru produsele de bază. Propunerea va fi discutată cu premierul Marcel Ciolacu

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că intenționează să reducă TVA pentru alimentele de bază. Măsura va fi discutată cu Marcel Ciolacu, actualul premier, și ar urma să completeze ieftinirea care ar veni din partea comercianților, astfel încât prețul pentru aceste produse să înregistreze o scădere semnificativă.

26 iun. 2023, 16:15
Marcel Boloș vrea să reducă TVA pentru produsele de bază. Propunerea va fi discutată cu premierul Marcel Ciolacu

Marcel Boloș a identificat cea mai bună variantă prin care preconizata ieftinire a produselor de bază să fie una semnificativă, nu doar una formală. Ministrul Finanțelor a explicat că, din punctul lui de vedere, a o ieftinire reală ar trebui să aibă două componente: un acord de reducere voluntară a prețului, care să vină din partea comercianților, dar și un act normativ prin care să fie redusă TVA pentru alimentele de bază. Propunerea va fi, discutată, însă, și cu premierul Marcel Ciolacu.

Citește și  ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Ministrul a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români: ”Timpul nu este de partea noastră”

”Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate. Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA. N-am avut o discuție cu domnul premier. Mâine ar urma să avem această discuție. Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%”, a explicat Marcel Boloș, pentu Digi 24.

Ministrul Finanțelor nu a vrut să ofere, însă, un procent la care se va situa noua cotă a TVA, dar a admis faptul că este luată în calcul chiar și varianta cu TVA 0% la alimentele de bază. Printre alimentele vizate, pentru a fi aplicată reducerea prețului și, implicit a TVA, se numără făina, uleiul, carnea, legumele  sau produsele lactate.

Citește și  Mai mulţi bani pentru români la decontarea facturilor. Marcel Boloş, anunţ despre ajutorul de 1400 de lei

”N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru are să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt. Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită”, a explicat Marcel Boloș.