ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Ministrul a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români: ”Timpul nu este de partea noastră”

Marcel Boloș, noul ministru de Finanțe, nu pierde vremea și la o săptămână de la preluarea mandatului a făcut un prim bilanț care nu a fost unul îmbucurător. Ministrul a prezentat sâmbătă noile sale priorități care includ printre altele, reducerea deficitului bugetar, gestionarea eficientă a datoriei publice, reforma sistemului fiscal şi promovarea creşterii economice.

24 iun. 2023, 17:54
ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Ministrul a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români: ”Timpul nu este de partea noastră”
ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Ministrul a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români: ”Timpul nu este de partea noastră”

ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș! Potrivit noului ministru, în aceste momente specialiștii din Ministerul Finanțelor lucrează la un plan care să răspundă nevoii de creștere a sustenabilității finanțelor publice din România.

Citește și EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Marcel Boloş, despre concedierile din sistemul de stat: „Nu pot vorbi acum de o astfel de măsură, dar este jalon în PNRR”

ANAF și bugetarii, pe lista neagră a lui Marcel Boloș!

”Am avut săptămâna aceasta discuţii aplicate cu aparatul de specialitate al ministerului, în care obiectivul a fost să punem pe masă acţiuni concrete. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la planul care să răspundă nevoii de creştere a sustenabilităţii finanţelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale şi eliminarea risipei bugetare”, a declarat  ministrul Marcel Boloş.

Oficialul de la Finanțe a subliniat că, în perioada următoare, Guvernul trebuie să genereze soluții imediate pentru întărirea disciplinei fiscale, simplificarea arhitecturii bugetului, creşterea competitivităţii agenţilor economici, combaterea deprivării materiale a populaţiei, bugetarea performanţei şi întărirea responsabilităţii fiscal-bugetare.

„Doar aşa putem să vorbim despre un mediu propice investiţiilor, extinderea afacerilor şi creării de locuri de muncă. Un obiectiv specific pe care mi l-am setat la preluarea mandatului este digitalizarea şi simplificarea interacţiunii dintre instituţiile subordonate Ministerului Finanţelor şi contribuabili, prin continuarea şi extinderea proiectelor de debirocratizare la toate nivelurile. De asemenea, voi acorda o atenţie deosebită operaţionalizării Băncii Naţionale de Dezvoltare”, a spus ministrul Boloș.

Mai mult, Marcel Boloș a ținut să menționeze faptul că priorităţile imediate ale mandatului sunt responsabilitate fiscală şi management eficient al datoriilor, dar și găsirea unei strategii de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării.

„Este imperioasă reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflaţiei, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial şi de cont curent al balanţei de plăţi, precum şi la stabilitatea cursului valutar al leului. Vor fi reglementate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei şi sporirea eficienţei alocării resurselor. De asemenea, este prioritară consolidarea mecanismelor de control intern pentru a asigura transparenţa, responsabilitatea şi utilizarea eficientă a fondurilor contribuabililor(…)Realitatea economică impune realizarea unui mix echilibrat de finanţare, de natură să asigure un buffer optim în Trezorerie, precum şi reintrarea datoriei guvernamentale sub pragul de sustenabilitate pe termen mediu. Se vor asigura finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice preponderent în monedă naţională, pentru a continua procesul de dezvoltare a pieţei interne, în paralel cu accesarea pieţelor externe de capital, în vederea asigurării unor surse robuste de finanţare”, a subliniat ministrul Boloș.

De asemenea, revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal, precum și Reforma ANAF, dar  și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili se numără printre obiectivele principale ale ministrului Boloș.

”Se va urmări simplificarea procedurilor pentru a reduce povara fiscală asupra persoanelor fizice și a întreprinderilor. Este necesară îmbunătățirea colectării veniturilor, prin simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară și administrarea fiscală. Se va promova un mediu fiscal echitabil și competitiv, pentru a atrage investiții și a stimula creșterea economică (…)Va fi accelerată digitalizarea ANAF, pentru a crește baza de colectare și pentru a preveni evaziunea fiscală. Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare precum modernizarea soluției de arhivare electronică și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF”, a mai transmis Marcel Boloș.

Printre priorităţi noului ministru de Finanțe se numără şi creşterea economică, crearea de locuri de muncă, precum și dezvoltarea şi implementarea politicilor care promovează antreprenoriatul şi atrag investiţii interne şi străine, dar și facilitarea creşterii sectoarelor-cheie, cum sunt producţia, tehnologia şi inovarea, pentru a genera oportunităţi de angajare şi pentru a stimula expansiunea economică, prin promovarea unor scheme de ajutor de stat.

„Îmi asum că vom institui mecanisme transparente, vom consolida responsabilitatea şi vom îmbunătăţi practicile de management financiar. Vom căuta contribuţia societăţii civile şi feedback-ul în permanenţă”, a transmis ministrul Marcel Boloş.