Marcel Ciolacu, anunţ surprinzător despre aderarea la Schengen. Premierul ia în considerare separarea României de Bulgaria

Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferit un interviu în care a vorbit despre intrarea României în Schengen. Acesta consideră că există numeroase motive pentru care ţara noatră să primească acceptul Austriei, singura ţară care s-a opus aderării în decembrie 2022.

07 nov. 2023, 18:06
Marcel Ciolacu, anunţ surprinzător despre aderarea la Schengen. Premierul ia în considerare separarea României de Bulgaria

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit într-un interviu oferit pentru Bloomberg despre aderarea României la Schengen. Acesta a menționat că a solicitat o întâlnire extraordinară și a dat asigurări că va veni cu toate măsurile necesare pentru a ieși din acest impas.

Citește și: Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „În Europa ar putea apărea mai multe sosii ale lui Putin” 

Ciolacu: Separarea României de Bulgaria este luată în considerare

Marcel Ciolacu este de părere că eșecul României de a adera la spațiul Schengen este o „profundă nedreptate”. Premierul va lua în considerare și o eventuală separare de Bulgaria, dacă rezultatele din urma negocierilor vor fi pozitive. Marcel Ciolacu a spus, de asemenea, că „România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene” . De aceea, este foarte importantă intrarea României în zona Schengen. Acesta recunoaște eforturile depuse de către România cu privire la situația prin care trece țara vecină.

Austria și Olanda au blocat intrarea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE în anul 2022. De aceea, premierul va cere guvernului Spaniei, care deține în prezent președinția rotativă de șase luni a UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în luna decembrie. Acesta va solicita o altă analiză cu privire la candidatura României. Întâlnirea va avea loc după terminarea alegerilor din Olanda din data de 22 noiembrie, atunci când analiza politică ar putea fi schimbată.

Marcel Ciolacu a facut referire și la „veto-ul nejustificat” al Austriei. Liderul politic a menționat că guvernul va lua în considerare și o acțiune la Curtea Europeană de Justiție. Ciolacu a facut referire și la guvernul de la Viena. Premierul a susținut că Austria este dotată cu un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, cu toate că aceasta nu este membru NATO. Cu toate acestea, România, membră a alianței, a contribuit la apărarea regiunii și încă o face. „Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu: ”Avem Spațiu Schengen. Până el se desființează, România dorește să adere și vom continua negocierile”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a dat semne cum că revizuirea deciziei asupra aderării României nu va fi schimbată pentru moment. Nehammer susține că acest lucru nu are nicio legătură cu vreo posibilă împotrivire cu privire la aderarea României la Schengen, doar că, este o modalitate prin care păstrează o masură de precauție. Această decizie a fost luată de către cancelarul austriac în urma întâlnirii cu premierul bulgar Nikolai Denkov.