Marcel Ciolacu a făcut lista neagră a viitorului premier: „Virgil Popescu trebuie să dea lămuriri. Îi recomand, nu cu prietenie!”

Liderul PSD ar dori ca unii miniștri să rămână pe poziții, în ciuda protocolului care prevede un schimb între partid, dar pe unii îi invită de pe acum să-şi strângă bagajele.

05 feb. 2023, 21:32
Marcel Ciolacu a făcut lista neagră a viitorului premier: „Virgil Popescu trebuie să dea lămuriri. Îi recomand, nu cu prietenie!”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, ar urma să preia funcția de prim-ministru în luna mai, în baza protocolului semnat cu PNL în 2021. Liderul social-democrat recunoaște că sunt unii miniștri care nu ar trebui să facă parte din Guvernul Ciolacu. Unul dintre aceștia este actualul ministru al energiei, Virgil Popescu.

„Sunt anumiți miniștri care trebuie să dea numite lămuriri. Îmi doresc să nu intru și în noul guvern cu aceste lămururi nedecontate. Cred că nu e corect față de români să începem un drum nou cu anumite suspiciuni”, a declarat Ciolacu, la Antena 3.

PSD: „Taxa de solidaritate este necesară pentru scăderea impozitării muncii”

„Sunt prevăzute patru schimbări în acord politic, pe care o să le discutăm. Cred că vom pleca cu toții de la o idee corectă. Nu țin neapărat să rămână Ministerul Transporturilor la PSD, dar sunt doi miniștri care s-au remarcat: Marcel Boloș, la MIPE, care a făcut minuni într-o perioadă scurtă, și Sorin Grindeanu, care a semnat contracte cât nu s-a semnat în ultimii 10 ani și va avea o execuție foarte bună. Amândoi sunt lăudați și de organismele internaționale”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă-l dorește președintele Klaus Iohannis în funcția de premier al României, Marcel Cioacu a spus că ”Dreptul constituțional este al președintelui, dar nu cred (că zice ”nu” sau tergiversează n.r.). Cred că am depășit momentul chestiunilor personale sau politice. Apar semne de întrebare – pentru că ne urmărește trecutul – dar nu cred că ar face așa ceva. Atributul de desemnare al premierului este al președintelui”.

”Rotația este convenită este prinsă în protocolul dintre PSD și PNL” a mai spus liderul PSD. După ce Răzvan Dumitrescu i-a spus că este convenită cu PNL, întrebându-l dacă este convenită și cu președintele Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a răspuns: ”A luat act”.

Marcel Ciolacu a mai precizat că în acest moment este preocupat de programul de guvernare, nu de acest subiect legat de acceptul sau refuzul președintelui Klaus Iohannis, considerând că mai întâi trebuie să fie finalizat programul și prezentat românilor. ”Vrem să aducem un echilibru și mai mare economic și apoi lucrurile vor veni de la sine. Mare parte dintre miniștri se vor regăsi și-n noul guvern. Când premierul Ciucă își dă demisia, tot guvernul este demis și urmează formarea noului guvern în care cele două partide vor veni cu propuneri. Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi, va fi  o analiză făcută de către prim-ministru și vom face și noi o analiză a eficienței guvernamentale” a continuat Marcel Ciolacu.

Recomandare „fără prietenie” pentru Virgil Popescu
Întrebat dacă Virgil Popescu ar trebui să se regăsească în viitorul guvern, Ciolacu a precizat: „Cred că domnului Virgil Popescu îi recomand, nu pot să spun cu prietenie, dar ca și coleg în Parlament, să închidă anumită lucruri, să dea explicații.”

Matrcel Ciolacu i-a reproșat lui Virgil Popescu și modul în care a negociat chestiunea taxei de solidaritate cu Comisia Europeană. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a preciat că „nu este exclus ca PSD să ceară Ministerul Energiei” cu ocazia rotativei. „Sunt ferm convins că și domnul Nicolae Ciucă își dorește să avem o guvernare eficientă”, a mai declarat președintele PSD.

Liberalii îi cer ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un plan de reducere a inflației: „Măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”
Virgil Popescu: Ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece

Ministrul Energiei, Virgil Popescu transmite că ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative, dă asigurări ministrul, el precizând că România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut.

”Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, spune ministrul pe Facebook.

Virgil Popescu arată că,”în plus, în contextul discuţiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, vreau să ştiţi că ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece”. ”Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, faţă de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adiţional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie”, afirmă Virgil Popescu.

Marcel Ciolacu spune că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei: Cred că va fi cel mai bun candidat de departe, nu doar de la PSD ci de la toate partidele

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, la Antena 3, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei, mai ales că şi aceasta îşi doreşte un nou mandat. Cred că va fi cel mai bun candidat de departe, nu doar de la PSD ci de la toate partidele, a mai spus Ciolacu.
Întrebat cu ce candidat merge PSD la alegerile pe Bucureşti, Ciolacu a spus: ”Cu Gabriela Firea. În acest moment, categoric, mai ales că doamna Gabriela Firea îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat”.

”Eu sunt ferm convins că electoratul de stânga în Bucureşti este mai mult decât electoratul de dreapta”, a mai spus Ciolacu, precizând că ”a fost o poveste, nu prea de succes, a acestor alegeri din Bucureşti a unor candidaţi susţinuţi de PNL şi USR”, la ultimul scrutin.

”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general şi de sector, trebuie să îţi placă şi să înţelegi acest lcuru. Din punctul meu de vedere cred că cel mai bun candidat de departe, nu numai de la PSD ci de la toate partidele, va fi doamna Gabriela Firea”, a afirmat liderul social-democrat.