Marcel Ciolacu a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada Turciei după cutremur

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a semnat, miercuri, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti în memoria victimelor cutremurelor din această ţară.

08 feb. 2023, 14:01
Marcel Ciolacu a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada Turciei după cutremur

Președintele PSD Marcel Ciolacu a mers miercuri la sediul Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti pentru a semna în cartea de condoleanțe deschisă în memoria victimelor provocate de cutremur.

„Am semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti în memoria victimelor cumplitei tragedii care s-a abătut asupra acestei ţări. L-am asigurat pe excelenţa sa, domnul ambasador Ozgur Kivanc Altan, de solidaritatea noastră deplină şi am transmis condoleanţe pentru familiile îndoliate şi adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate de acest dezastru natural”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanțe, în urma cutremurului devastator din Turcia. Mesajul oficialului de la Cotroceni

El i-a mulţumit reprezentantului comunităţii turce din Parlament, Iusein Ibram, pentru că i-a fost alături „în spiritul strânselor legături de prietenie care unesc popoarele noastre”.

O nouă echipă de salvare RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a plecat, miercuri, de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, pentru a desfăşura acţiuni specifice de căutare-salvare, în urma cutremurelor din urmă cu două zile.

Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul ISU BIF – IGSU, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

Aceştia se alătură echipei care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Republica Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare.

Transportul personalului şi a echipamentelor în Turcia se realizează cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum şi cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naţionale, arată sursa citată.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria. Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

Bilanţul victimelor seismului care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 11.200 de morţi, potrivit celor mai recente cifre comunicate miercuri de autortități.

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.

Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.