Marcel Ciolacu, anunţ crucial despre continuarea plafonării preţurilor la alimente: „Săptămâna viitoare vreau să discut cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa Executivului, că săptămâna viitoare vrea să discute cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare pentru a stabili cum vor continua mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază.

25 ian. 2024, 16:28
Marcel Ciolacu, anunţ crucial despre continuarea plafonării preţurilor la alimente: „Săptămâna viitoare vreau să discut cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare.

”Săptămâna viitoare vreau să discut şi cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază”, a spus premierul.

”Pentru pensionari şi nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvară, ca să protejăm în continuare puterea de cumpărare a populaţiei”, a mai afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern vor adopta noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia, urmând să acorde100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. El a mai arătat că Guvernul va analiza în şedinţă şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024, astfel că în acest an, va ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru.

”Adopăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

”În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să-i susţinem, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a mai arătat că Guvernul va analiza în şedinţă şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024.

”În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenţie 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a subliniat premierul Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Majorăm numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora