Marcel Ciolacu: Majorăm numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora

Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, iar suma alocată creşte în acest an de la 300 la 400 de milioane de lei.

25 ian. 2024, 16:21
Marcel Ciolacu: Majorăm numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora

UPDATE: Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că, în ședința de Guvern s-a luat decizia suplimentării numărului biletelor de tratament pentru pensionari. Astfel, în acest an vor fi distribuite 135.700 de bilete către Casa Națională de Pensii.
”Aproximativ 135.700 de bilete la #tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de #Pensii Publice (CNPP), față de 120.000 în anul 2023. Dintre acestea, aproximativ 60.000 vor fi asigurate în bazele de tratament administrate de Casa Națională de Pensii Publice, conform Hotărârii de Guvern aprobate joi.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, suma aprobată în vederea asigurării de tratament #balnear pensionarilor și persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă și boli profesionale și beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată față de anul 2023, de la 300.000.000 lei, la 400.000.000 lei.

”Suntem conștienti de nevoile persoanelor ajunse la pensie, dar și ale celor care au suferit accidente de muncă sau au dobândit boli profesionale, și încercăm să răspundem adecvat acestor situații. În acest an am reușit să să creștem bugetul alocat pentru biletele de tratament balnear și să majorăm cu aproape 16.000 numărul locurilor pe care le asigurăm”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Astfel, în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile. La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023.

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.”, arată Ministerul Muncii.

Guvernul va majora, printr-o hotărâre, numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

„Nu îi uităm nici pe pensionari. După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi venim cu o altă măsură aşteptată de aceştia. Aprobăm o hotărâre de Guvern prin care majorăm atât numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari, cât şi suma alocată acestora. Vor fi 135 de mii de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120 de mii în 2023, iar suma alocată creşte în acest an de la 300 la 400 de milioane de lei”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.

Bilete tratament balnear 2024. Schimbări majore pentru pensionari în 2024, anunţă Marcel Ciolacu. Noi facilități pentru familii, informaţii oficiale de la Ministerul Muncii

Bilete tratament balnear 2024. Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă Hotărârea Guvernului privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice

Schimbări la biletele de tratament din 2024 ale pensionarilor. Noi reguli noi au fost prevăzute în noua lege a pensiilor și sunt aplicabile din anul 2024. Sunt noi avantaje pe care statul le acordă pentru pensionari, potrivit CNPP.

„Potrivit prevederilor art. 122 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare ‘Locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP si, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil’;

Potrivit prevederilor art. 109 alin. (4) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările şi completările ulterioare ‘Prestaţiile privind tratamentul balnear sunt asigurate în unităţile de tratament din proprietatea CNPP şi, în completare, în unităţi de profil, prin contracte încheiate potrivit legii.’

EXCLUSIV – Pensii 2024. Noile taloane, explicate de șeful Casei Naționale de Pensii. Când ajung pensiile crescute la beneficiari și când va avea loc următoarea majorare

Bilete tratament balnear 2024. Numărul total al biletelor de tratament balnear care se vor acorda în anul 2024 prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice și care poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, se stabileşte în urma încheierii unui contract cu Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă „T.B.R.C.M.” – S.A. respectiv încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă în anul 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Prin Legea nr. 442/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 s-au prevăzut sumele cu această destinaţie la capitolul ‘Asigurări si asistență socială’, titlul ‘Asistenţă socială’, articolul ‘Ajutoare sociale’, alineatul ‘Ajutoare sociale în natură’, în valoare de 400.000 mii lei.

Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximu, 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii, în anul 2024, de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Pensii 2024. Vestea începutului de an vine de la Casa de Pensii: „Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Bilete tratament balnear 2024. Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.

Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice şi nu vizează, pentru anul 2024, acordarea biletelor de odihnă”.

Bilete tratament balnear 2024 pentru pensionari: ce rămâne la fel, ce s-a schimbat

Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.

Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

Bilete de tratament pentru pensionari: Regula de bază rămâne neschimbată

Regula de bază, la acordarea biletelor de tratamentul balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii, rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.