Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! ”Avem un sistem bugetar ceaușist! Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene. O să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit luni seară despre gaura din bugetul României și l-a criticat pe unul dintre predecesorii săi, despre care a spus că este un accident politic și al istoriei care a îndatorat țara cu aproape 200 de miliarde de lei.

25 sept. 2023, 22:33
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! ”Avem un sistem bugetar ceaușist! Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene. O să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe!

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! Prim-ministrul României a subliniat că nimeni nu știe unde s-au dus acești bani pe care Guvernul său încearcă să îi recupereze cumva.

Citește și Marcel Ciolacu aruncă bomba în cazul baronului de Vaslui, Dumitru Buzatu! „E o cloacă! Eu n-am văzut în viaţa mea atâţia bani”

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe!

”Suntem singurul stat european care are un acord de deficit excesiv din Uniunea Europeană, doar România. Suntem singurul stat care am avut o guvernare care a dus deficitul României la 9,2% , am dus datoria publică de la 37% la peste 50%. Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an și câteva luni. Din punctul meu de vedere, un accident politic al României, să ajungi prim-ministru să faci așa ceva, un accident al istoriei, îl cunoașteți cu toții. Nimeni nu știe în acest moment unde s-au dus aceste sume, pentru că a fost pandemia. Cu acele vaccinuri ne vaccinăm vreo 100 de ani, dar expiră. Nicio viziune macroeconomică! Ne-am împrumutat și am astupat niște bani care credeam că se întorc, în timp ce toate țările din UE întorceau toate sumele, noi am întors 2% din PIB. Nu dau vina pe nimeni”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3CNN. 

Marcel Ciolacu a vorbit și despre discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu Ursula von der Leyen despre creșterea TVA-ului în România.

”Există niște rapoarte de la Banca Mondială, de la FMI, de la CE, unde există anumite recomandări. Un singur lucru m-a întrebat doamna Ursula, ce venituri din PIB are România. I-am zis: cele mai mici din UE. Ce nu o să fac eu, nu o sărăcesc TVA-ul, nu o să cresc TVA-ul la alimente și la medicamente. Trebuie să învățăm din greșeli. În 2010, am tăiat 5% din veniturile oamenilor, am prăbușit consumul, am mărit TVA-ul de la 19% la 25%, am distrus puterea de cumpărare a românilor, am transmis aceeași povară la toată lumea, indiferent de venituri. E pentru prima oară, de când sunt premier, când am reușit să menținem TVA-ul cu o singură cifră.

Nu se mai mărește nicio taxă, noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Nu poți să reglezi anumite măsuri fiscale dacă nu te uiți la toate palierele. Este foarte important, eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepții. Am venit cu scoatere de excepții, care înseamnă 75 de miliarde, eliminarea evaziunii fiscale, evaziunea fiscală care înseamnă 160 de miliarde. După ce creez cadrul legislativ, lunar vor fi două ministere care vor veni în ședința de Guvern cu o reorganizare. Îmi asum total această reformă. Soluția nu este să vii în criză cu taxe. Nimeni nu va fi afectat de măsurile pe care le va lua Guvernul, niciun om de rând”, a mai spus premierul.

Totodată, premierul României a subliniat că în aceste momente, România are un sistem bugetar ceaușist și că nu va permite ca fondurile europene să fie blocate, iar țara noastră să fie distrusă din această cauză.

”Avem un sistem bugetar ceaușist, comunist, în 2023 nu mai putem, suntem membri UE, NATO, vrem să ne ducem în OICD, avem reforme în PNRR, mergem pe acest drum de modernizare sau renunțăm? Nu pot să bag sub preș ce s-a băgat în România în ultimii 30 de ani. Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene, fără ele România este distrusă, eu nu pot să risc acest lucru. N-am mărit nicio taxă. Niciun român de rând nu va fi afectat”, a conchis Marcel Ciolacu.