Marcel Ciolacu anunţă acord în coaliţie pe legea offshore pentru exploatarea gazului din Marea Neagră: „64% să revină statului român, 34% companiilor private”

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu afirmă marţi că în coaliţia de guvernare se va ajunge cât de curând la o formulă finală pentru legea offshore, care ar permite începerea extragerii gazului din Marea Neagră.

05 apr. 2022, 22:06
Marcel Ciolacu anunţă acord în coaliţie pe legea offshore pentru exploatarea gazului din Marea Neagră: „64% să revină statului român, 34% companiilor private”

Marcel Ciolacu anunţă că săptămâna viitoare va fi depus în Parlament proiectul legii offshore, prin care statul român ar urma să oprească 60% din redevenţe, ceea ce ar însemna 64% din venituri, după aplicarea taxelor pentru companiile partenere.

„Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private. Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme.

După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Economedia.

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom, care a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile, transmite Reuters.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă: În România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia. Ce spune de sancţiuni

Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), este o companie independentă de energie cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. Iniţial, compania intenţiona să demareze extracţia gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie a anului trecut.

Guvernul de la Bucureşti a promis în repetate rânduri că Legea offshore va fi amendată în Parlament, în prima jumătate a acestui an, însă până acum nu a fost prezentat un proiect de act normativ în acest sens.

„Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022”, a declarat Mark Beacom pentru Reuters. „Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie”, a adăugat Beacom.

Luna aceasta, Guvernul de la Bucureşti a prelungit, pentru un an, o schemă de sprijin pentru creşterea facturilor la energie iar una dintre prevederi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţie la preţuri plafonate în schimbul unor reduceri şi scutiri de taxe.

Citeşte şi: Cât au ajuns să coste carburanţii în România. Diferenţă mare de preţ între benzină şi motorină