Nicolae Ciucă: În România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia. Ce spune de sancţiuni

Premierul spune că România va respecta toate deciziile legate de sancţiuni împotriva Rusiei, exact cum şi le-a asumat, dar că momentan nu s-a renunţat la gazele ruseşti. Doar Ţările Baltice au rupt total legătura cu Rusia.

04 apr. 2022, 22:17
Nicolae Ciucă: În România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia. Ce spune de sancţiuni

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, răspunzând unei întrebări, că în ţara noastră nu s-a luat încă o decizie privind o eventuală renunţare la gazele ruseşti. „În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia, nu s-a luat încă această decizie”, arată el.

Întrebat dacă România va întrerupe legăturile economice cu Rusia, Ciucă a răspuns: „România s-a angajat să respecte şi se angajează să respecte toate sancţiunile impuse la nivel internaţional, în conformitate cu deciziile tuturor organismelor din care facem parte”.

Întrebat dacă este posibilă închiderea porturilor româneşti pentru mărfurile ruseşti, el a subliniat: „România va repecta toate deciziile exact aşa cum ne-am asumat”.

„S-au luat decizii şi au fost sancţionate atât companii ruseşti, cât şi persoane din anturajul preşedintelui Putin, toate sunt pe lista de sancţiuni şi România respectă această decizie. Daţi-ne voie să analizăm şi împreună cu celelalte ţări, împreună cu ceilalţi parteneri, se vor lua decizii după ce se va analiza”, a declarat el.

Prima demisie din Guvernul Ciucă după plecarea lui Cîţu. Ce nume se pregătesc de jurământ la Cotroceni

Întrebat dacă prin Portul Constanţa se importă în prezent mărfuri din Rusia, Ciucă a afirmat: „În Portul Constanţa (….) vom analiza şi vom lua o decizie”.

Premierul a fost întrebat, de asemenea, când va renunţa România la gazele ruseşti. „În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia, nu s-a luat încă această decizie”, a răspuns el.

Întrebat dacă în România există cetăţeni ruşi care ar urma să fie expulzaţi, „Din informaţiile pe care le am până avum, nu avem astfel de persoane”.

Întrebat, de asemenea, privind posibilitatea expulzării unor diplomaţi din România, Ciucă a afirmat că se va analiza situaţia concretă, iar deciziile vor fi anunţate.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat luni că România respectă angajamentele luate referitoare la sancţiunile economice impuse pe plan internaţional Federaţiei Ruse şi că o decizie privind o eventuală înăsprire a acestora va fi luată după o analiză cu celelalte ţări partenere.

„România s-a angajat şi se angajează să respecte toate sancţiunile impuse la nivel internaţional în conformitate cu deciziile tuturor organizaţiilor din care facem parte. România va respecta toate deciziile exact aşa cum şi le-a asumat. S-au luat decizii şi au fost sancţionate atât companii ruseşti, cât şi persoane din anturajul preşedintelui Putin, toate sunt pe lista de sancţiuni şi România respectă această decizie”, a declarat Ciucă la Parlament.

Nicolae Ciucă, avertisment terifiant: „Europa trece prin cele mai complicate timpuri de la cel de-al Doilea Război Mondial”
Întrebat cum comentează afirmaţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a adresat, luni, Parlamentului României şi care îşi doreşte sancţiuni mai aspre pentru Federaţia Rusă, Ciucă a spus:”Daţi-ne voie să analizăm şi împreună cu celelalte ţări, cu ceilalţi parteneri, se vor lua decizii după ce se va analiza”.

Referitor la mărfurile tranzitate către şi din această ţară prin porturile româneşti, Ciucă a repetat: „Vom analiza şi vom lua o decizie”.

Despre o eventuală renunţare la importul de gaze naturale din Federaţia Rusă, Ciucă a spus: „În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia. Nu s-a luat încă această decizie”.

Premierul a răspuns şi unei întrebări referitoare la posibila expulzare a unor cetăţeni sau diplomaţi ruşi din România. „Din informaţiile pe care le am până acum, nu avem astfel de persoane. (…) În funcţie de situaţia concretă, vom lua decizii şi le vom anunţa”, a precizat el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că sunt necesare noi sancţiuni împotriva Rusiei, susţinând că trebuie închise porturile pentru navele ruseşti şi oprit tranzitul mărfurilor către şi din această ţară.

„În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale şi regiunii Mării Negre. De aceea, apărând libertatea Ucrainei, înseamnă să protejezi securitatea Europei. Au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile. (…) Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi cu toată lumea şi de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând financiare şi economice. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Nu importaţi resurse energetice din Rusia. Nu există alternativă, putem să vorbim despre mai multe programe, petrol în schimbul produselor alimentare, dar este nevoie de a impune alte sancţiuni”, a afirmat Zelenski, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României.