Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „În noua lege, avem nişte praguri”

"Sunt ferm convins că această lege va trece prin guvern cât se poate de repede și va deveni act normativ ca să îndeplinim jalonul trecut în PNRR", spune liderul PNRR referitor la pensiile speciale

12 dec. 2022, 23:14
Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „În noua lege, avem nişte praguri”

Marcel Ciolacu a spus luni seara, la Digi24, că proiectul de lege referitor la pensiile speciale a fost prezentat de ministrul Muncii la Bruxelles, și că acestea nu vor fi desființate „peste noapte” pentru că s-ar „bloca” justiția, de exemplu, „ca toată lumea să iasă la pensie, că vine un act normativ peste noapte”. În ceea ce privește o posibilă supraimpozitare a acestora, liderul PSD spune că în lege sunt prevăzute „niște praguri” care vor fi explicate de ministrul Muncii.

„Îmi mențin părerea că pensiile speciale trebuiesc rezolvate. Ministrul Muncii este singurul ministru care a făcut deplasarea la Bruxelles pentru acest act normativ, această viitoare lege. După ce a terminat de discutat cu asociațiile profesionale, a mers la Bruxelles și a prezentat proiectul de lege ca să ne încadrăm, pentru că este jalon în PNRR. Mi se pare că până în martie trebuie să-l îndeplinim. Cei de la Comisie l-au lăudat pe domnul ministru, că pot avea o discuție astfel încât să iasă o lege bună.

Să ieșim odată din logica de politicieni ieftini, să trâmbițăm că terminăm cu pensiile speciale, să venim cu propuneri legislative pe care le știm de la început că sunt neconstituționale, să venim cu o lege clară.

Marcel Ciolacu avertizează asupra unui posibil conflict între români şi austrieci: „Aici trebuie să fim atenţi. Nu trebuie să confundăm austriecii cu nişte lideri trecători”
Sunt ferm convins că această lege va trece prin guvern cât se poate de repede și va deveni act normativ ca să îndeplinim jalonul trecut în PNRR.

Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. Este nepermis să muncești 3 zile și să ai pensie profesională, este nepermis să ai.. nu știu… 5 ani de zile, sau să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate.

Asta nu înseamnă că trebuie să vii acum să blochezi justiția. Ca toată lumea să iasă la pensie că vine un act normativ peste noapte, și cei care ar fi avut anumite drepturi, sunt luați noaptea cu un act normativ. Nu!

Acel act a fost discutat de către ministrul Muncii cu fiecare asociație profesională. Că a fost vorba de MAI, de MApN, de magistrați. Pe urmă trecut prin guvern și apoi pe o perioadă, nu pe repede înainte, discutat în parlament, astfel încât să avem o lege corectă și justă pe o perioadă lungă de timp.

De 30 de ani facem această greșeală. Fiecare își găsește la un moment dat o poziție bună de a negocia cu anumite partide, și vii și faci excepții, sau privilegii pentru o anumită categorie socială. România a depășit 30 de ani de democrație și trebuie să intrăm în cu totul altă logică de abordare.”

EXCLUSIV George Simion intensifică boicotul companiilor cu capital austriac: „Oamenii cheie din Guvernul României au în continuare conturile în băncile austriece, nu pun instituţiile să controleze companiile austriece”
Întrebat dacă pensiile speciale vor fi supraimpozitate, Marcel Ciolacu spune că există niște praguri în proiectul de lege, care vor fi explicate de ministrul Muncii.

Marcel Ciolacu: „Veți vedea actul normativ. Va fi unul corect, predictibil. Sunt niște praguri. Va veni ministrul și va explica tot actul normativ.

Au avut și în Franța aceeași problemă. Tot în zona de justiție. Și au venit cu ceva pe o perioadă îndelungată. Nu poți să lași acum să iasă magistrații toți la pensie, să rămână un vid în justiție, sau în Ministerul de Interne, sau la MApN să ai un vid când ai războiul la graniță. Trebuie să fim niște oameni raționali.

Este o frustrare acumulată și pe o retorică de politicieni, câteodată foarte îndreptățită. Nu poți să ai pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut cât ai fost în activitate. Asta este o aberație pe care nu o găsești niciunde în lume.

Să nu fim guvernul austriac, nu îndreptăm o nedreptate cu altă nedreptate. Să venim cu ceva consolidat, logic și pe o perioadă lungă de timp.”