Marcel Ciolacu, apel către toate partidele: „Mandatele aleşilor locali trebuie prelungite prin lege, gata cu aranjamentele PNL”

Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților, a făcut un apel către partide, după decizia CCR. 

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 13:01
Marcel Ciolacu, apel către toate partidele: „Mandatele aleşilor locali trebuie prelungite prin lege, gata cu aranjamentele PNL”

„Fac un apel către toate forțele politice ca-n cursul săptămânii viitoare să ne reunim la parlament să putem promova o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleșilor localel, cât și pentru stabilirea datei alegerilor.Jocul pe sub masă și aranjamentele PNL au luat sfârșit.” 

În 21 iunie expiră mandatele aleșilor locali. Liderul PSD a spus că democratic ar fi ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament. 

CCR explică decizia privind neconstituţionalitatea extinderii mandatelor aleşilor locali

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, a decisi miercuri Curtea Constituţională, argumentând că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament. Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, fiind contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie, după caz”, aanunţat CCR, care a analizat obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, obiecţii formulate de un număr de 73 de deputaţi şi de Guvernul României.

Cele două alineate ale primului articol din Constituţie invocate prevăd că ”statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale” şi că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Articolul 61 alineatul 1 notează că ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”, iar articolul 115, alineatul 6 precizează că Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituţională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege.

”Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba”, consideră judecătorii CCR.

Conform judecătorilor constituţionalo, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.