Exclusiv Marcel Ciolacu: „Cîţu pregăteşte cel mai mare jaf postdecembrist”

Liderul PSD acuză actuala guvernare că intenţionează să vândă companiile româneşti rămase pentru a umple golurile de la buget.

07 feb. 2021, 20:22
Exclusiv Marcel Ciolacu: „Cîţu pregăteşte cel mai mare jaf postdecembrist”

Marcel Ciolacu critică dur intenţia Guvernului de a face rost de bani din vânzarea companiilor româneşti. „Este cea mai mare crimă postdecembristă, vor să vândă companiile româneşti rămase. Este vorba de 10 miliarde de euro. SDunt peste 18.000 de angajaţi, iar cele mai multe au profit, nu se justifică vânzarea lor. O să fie şi o problemă de legalitate. Înceracă să facă bani pentru prostie, nu pentru pandemie, că nu au fost în stare. Nu avem buget şi, teama mea, este că există o legătură între buget şi această intenţie”, a declarat liderul PSD în exclusivitate la Romania Tv.

Marcel Ciolacu a mai criticat şi cu alt prilej proiectul guvernului de reluare a privatizărilor: Cîțu vrea să dea un nou asalt asupra avuției naționale/ 10 miliarde de euro și aproape 18.000 de salariați

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, într-o postare pe Facebook, că Guvernul Cîțu că vrea să vândă activele unor companii de stat în ciuda unei legi adoptate anul trecut care îl împiedică să facă acest lucru. Ciolacu se pronunță violent anti-privatizare, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

El se referă la proiectul de lege anunțat de guvern și analizat săptămâna aceasta în primă lectură în ședința executivului. Proiectul prevede abrogarea unei legi inițiate de PSD care interzice timp de doi ani orice privatizare a companiilor cu capital de stat.

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.

Interzicerea privatizărilor a fost criticată de partenerii economici ai României, dar și de mulți participanți la piața de capital, dat fiind că experiența privatizărilor – fie și ale unor pachete minoritare de acțiuni – au dus deseori la însănătoșirea unor companii de stat căpușate de partidele politice aflate la putere.

„Cîțu – vânzătorul României ! Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză este cea mai mare crimă economică! Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului.
Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ.
Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!
Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății.
Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!
#spuneNUvanzarii
#cec #aeroporturibucuresti #tarom #hidroelectrica #romgaz #transgaz #nuclearelectrica”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Cîțu – vânzătorul României ! Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză…

Posted by Marcel Ciolacu on Wednesday, February 3, 2021

Mihai Tudose: Nu cred că bugetul va fi „pus pe piaţă” până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose, fost prim-ministru, a estimat, duminică, la Antena 3, că premierul Florin Cîţu nu va fi în măsură să prezinte foarte curând proiectul de buget. Potrivit fostului premier PSD, proiectul trebuie discutat şi negociat cu oficialii Comisiei Europene, iar asta se va întâmpla cu ocazia vizitei pe care Cîţu o va efectua la Bruxelles. Cîţu va promite vânzarea unor companii de stat, în schimbul acceptării deficitului imens propus în bugetul pentru 2021, susţine Tudose.

„Bugetul sigur nu e gata. Se lucrează încă la el. Mâine vom fi în situaţia de a se tranşa cine şi câţi bani primeşte. Nu cred că bugetul va fi „pus pe piaţă” până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze.

E adevărat că România şi celelalte state europene au ieşit din regula criteriului de deficit bugetar, de 3%, din cauza pandemiei. Comisia Europeană mai spune însă ceva: că acceptă devieri de la criteriul de deficit, cu condiţia ca acestea să fie provocate de pandemie, nu de proasta guvernare. Anul trecut, a închis (Guvernul liberal, n.r.) cu un deficit pe cash de 9,8% din PIB.

Este imens. Deficitul pe ESA încă nu se ştie. Cu toate giumbuşlucurile făcute – măscuţele luate la de 10 ori preţul, izoletele minune şi altele, care dau de lucru DNA pentru cinci ani – au declarat că au cheltuit 2 miliarde şi s-au împrumutat până la 30. Cu celelalte 28 nu se ştie ce au făcut. Programele de ajutor nu au primit bani. Practic, n-au făcut plăţi.

Aştept să văd şi eu bugetul pe care îl trimit la ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare, n.r.), să văd deficitul pe ESA (deficitul calculat pe metodologia europeană, n.r.) (…)

El (Cîţu, n.r.) va veni la Bruxelles şi cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din Uniunea Europeană”, a spus fostul prim-ministru.

Marcel Ciolacu are, în perioada 8 – 10 februarie, întâlniri online cu oficiali europeni

Marcel Ciolacu are o serie de întâlniri online cu mai mulţi oficiali europene, în perioada 8 – 10 februarie, printre care se numără şi preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni Serghei Stanişev sau cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene şi responsabil PES Europa de Est ori vicepreşedintele executiv al CE Frans Timmermans, transmite PSD.

EXCLUSIV! Ministrul Năsui a minţit! STS îl contrazice pe USR-ist în cazul suspiciunii de fraudă la granturile de 500 de milioane de euro! „STS nu administrează platforma şi nu deţine atribuţii privind acordarea rolurilor în platformă! Aceste atribuţii sunt exclusiv în sarcina liderului de proiect!”
Luni, 8 februarie 2021, în agendă au fost prevăzute întrevederi începând cu ora 13.00, cu Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, iar de la ora 15.00 preşedintele PSD Marcel Ciolacu se va întâlni cu Nicolas Schmit, Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, arată un comunicat de presă al PSD.

De asemenea va avea loc o întâlnire cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene şi responsabil PES Europa de Est, iar de la ora 18.00 cu Elisa Ferreira, comisarul European pentru Coeziune şi reforme.

Marţi, 9 februarie 2021, începând cu ora 17.00, Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, iar de la ora 18.00 va avea loc o întâlnire cu Ismail Ertug, vicepreşedintele Grupului S&D şi reprezentant SPD.

Miercuri, 10 februarie 2021, începând cu ora 16.00, Ciolacu se va întâlni cu Christophe Rouillon, liderul Grupului PES din Comitetul European al Regiunilor.

„Această serie de întâlniri demonstrează că PSD este astăzi un partener de încredere atât pe plan european, cât şi în interiorul familiei social-democrate europene. PSD trebuie să se conecteze la dezbaterea europeană în ceea ce priveşte principalele subiecte de interes: tranziţia ecologică justă, accesarea fondurilor europene, salariul minim european sau drepturile lucrătorilor. Voi aborda, de asemenea, în discuţiile cu înalţii oficiali europeni, două problematici extrem de importante pentru România: lupta împotriva pandemiei şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sunt subiecte unde există probleme şi întârzieri pe plan intern şi îmi doresc să găsim acele soluţii care să vină cu adevărat în beneficiul cetăţenilor români şi economiei româneşti” a declarat liderul PSD, conform sursei menţionate.


loading...