EXCLUSIV! Ministrul Năsui a minţit! STS îl contrazice pe USR-ist în cazul suspiciunii de fraudă la granturile de 500 de milioane de euro! „STS nu administrează platforma şi nu deţine atribuţii privind acordarea rolurilor în platformă! Aceste atribuţii sunt exclusiv în sarcina liderului de proiect!”

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) îl contrazice pe Claudiu Năsui, după ce ministrul Economiei a dat de înţeles că STS administrează platforma pe care s-ar fi comis fraude privind acordarea de fonduri europene pentru IMM-urile afectate de criză. Reprezentanţii STS au precizat, pentru România TV, că Ministerul Economici, condus de Claudiu Năsui, este "liderul de proiect" care are în sarcini administrarea platformei. Ministrul Năsui a declarat joi, în exclusivitate pentru România TV, că a cerut blocarea accesului partenerilor externi la platforma catre STS, lăsând de înţeles că accesul colaboratorilor din afara ministerului ar fi fost "acordat" initial de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

05 feb. 2021, 21:46
EXCLUSIV! Ministrul Năsui a minţit! STS îl contrazice pe USR-ist în cazul suspiciunii de fraudă la granturile de 500 de milioane de euro! „STS nu administrează platforma şi nu deţine atribuţii privind acordarea rolurilor în platformă! Aceste atribuţii sunt exclusiv în sarcina liderului de proiect!”

STS îl demolează pe Claudiu Năsui în privinţa scandalului privind fraudele cu fonduri europene acordate IMM-urilor. Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au explicat, la solicitarea România TV, cum funcţionează platforma destinată IMM-urilor pe care ar fi fost comise fraude, investigate acum de Corpul de Control al Guvernului.

România TV a dezvăluit, joi, în exclusivitate, că ministrul Claudiu Năsui şi apropiaţi ai săi, printre care liderul USR Sector 4, Paul Ene, au avut acces la platformă.

STS îl contrazice total pe Claudiu Năsui, care a afirmat că Ministerul Economiei nu a putut opri accesul pe platforma pe motiv că aceasta este administrată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

„În cadrul proiectului IMM RECOVER co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dezvoltat sistemul informatic SII-IMM-COVID pe baza cerințelor formulate de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) și asigură suportul tehnic pentru funcționarea în condiții optime a acestuia.

Din punct de vedere operațional, STS nu deține atribuții privind administrarea, aceasta fiind în sarcina liderului de proiect, respectiv a MEEMA.

Specialiștii STS au dezvoltat sistemul informatic la nivel de infrastructură fizică, virtuală și software, prin intermediul unor tehnologii moderne, de tip cloud-native, cu un înalt nivel de performanță”, au explicat reprezentanţii STS, în răspunsul oferit România TV.

Întrebaţi cine sunt persoanele care au avut acces la platformă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a explicat că, „potrivit cerințelor operaționale stabilite pentru dezvoltarea sistemului informatic, contul de administrator este gestionat exclusiv de liderul de proiect”, adică Ministerul Economiei.

foto: Dovada că ministrul Claudiu Năsui a avut acces la platforma STS

Cât despre criteriile în baza cărora a fost facilitat accesul pe platformă pe durata înscrierilor, STS a precizat că „potrivit documentațiilor de aprobare a proiectului, MEEMA, în parteneriat cu AIMMAIPE, are rolul de administrator operațional al sistemului informatic și stabilește accesul, în funcție de rolurile necesare”.

„Ne așteptam să vină multe solicitări în ultima sută de metri pentru că măsura este bazată pe un punctaj și nu pe criteriul de primul venit primul servit. Foarte multe solicitări au punctaj maxim pentru că aplicanții puteau vedea în aplicație care le este punctajul. Astfel puteau să își regleze solicitările în așa fel încât să ajungă la punctajul maxim.

Singurele aplicații care pot trezi suspiciuni sunt aplicațiile venite pe ultima sută de metri cu procente de cofinanțare aproape de limita de cofinanțare dar deasupra liniei. Iar asta pentru că la punctaj egal diferența o făcea cofinanțarea. Nu am niciun indiciu că angajați ai ministerului ar fi dat vreo informație în exterior.

Ce am aflat, însă, este că a existat acces la datele din platformă inclusiv pentru parteneri externi ministerului, cum ar fi băncile partenere. Imediat ce am aflat lucrul acesta, am cerut oprirea accesului. Nu s-a putut face din minister, ci trebuia de la STS, care administrează platforma. În aceeași zi am dat și un comunicat de presă în care am făcut public toate acestea. De asemenea, în fiecare săptămână am anunțat statusul măsurilor 1, 2 și 3. Am luat toate măsurile de transparență și vom continua să facem la fel”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, pentru România TV.

Citeşte şi: Doar 13% dintre firmele care au aplicat banii europeni pentru IMM-uri ar putea beneficia de fonduri. Numai în Bucureşti, peste 10% dintre dosare ridică suspiciuni

Din documentele studiate de România TV reiese că nu mai puţin de 353 de firme s-au înregistrat pe platforma STS, în ultimele două zile, până la finalizarea înscrierilor. Pe 28 ianuarie, în penultima zi de înscrieri, s-au înscris nu mai puţin de 94 de firme.

De asemenea, 259 de firme, adică aproape 10% din cele acceptate, s-au înscris pentru a obţine granturi în ultima zi.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!”

STS îl demolează pe Claudiu Năsui şi explică cine avea acces pe platforma pe care ar fi fost comise fraude cu bani europeni

Rugaţi să confirme dacă ministrul Claudiu Năsui a avut acces la platformă, aşa cum a dezvăluit România TV, reprezentanţii STS au precizat că nu deţin „atribuții privind acordarea accesului și a rolurilor în platformă, acestea fiind acordate exclusiv de către administratorul operațional al sistemului informatic”, mai exact Ministerul Economiei, condus de USR-istul Claudiu Năsui.

„Sistemul nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate ca urmare a depunerii cererilor, nici măcar de către administratorii acestora, fiind asigurată integritatea și transparența listei aplicanților. Totodată, facem precizarea că cererile de finanțare depuse pot fi vizualizate, în timp real, în meniul „Transparență””, au explicat oficialii STS, întrebaţi dacă persoanele din aparatul de stat au avut opţiunea în platformă de a modifica lista aplicanților pentru granturi.

STS explică cine facilitează accesul pe platforma prin care IMM-urile au solicitat bani europeni

„Accesul se acordă exclusiv de către administratorul operațional al sistemului informatic. Accesul în platformă este permanent, în baza rolurilor și atribuțiilor stabilite de administratorul operațional al sistemului.

– Accesul pe platformă a fost permis în perioada desfășurării înscrierilor?

Platforma a funcționat fără întreruperi, atât pentru utilizatorii care au depus proiecte, cât și pentru administratorul operațional al sistemului care gestionează procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare proiecte aferente operaţiunilor”, au afirmat oficialii STS.

În schimb, reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale nu au putut preciza dacă Paul Ene, preşedinte USR Sector 4, se numără printre persoanele care au avut acces la platformă, aşa cum au precizat sursele România TV. STS „nu deține atribuții privind managementul accesului, acesta fiind acordat exclusiv de către administratorul operațional al sistemului informatic”.

Poziţia oficială a STS în cazul posibilelor fraude comise cu bani europeni poate fi citită AICI.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, noi explicaţii despre scandalul fraudelor cu fonduri europene pentru IMM. „Aşa cum arată lucrurile, e suspect”