Marcel Ciolacu crede în șansa lui Klaus Iohannis de a ajunge liderul Consiliului European: „Este un culoar real și este o șansă pentru România”

Marcel Ciolacu și-a exprimat opinia cu privire la șansele lui Klaus Iohannis de a ajunge la conducerea Consiliului European. Premierul este convins că există o șansă reală în acest sens.

11 ian. 2024, 14:26
Marcel Ciolacu crede în șansa lui Klaus Iohannis de a ajunge liderul Consiliului European: „Este un culoar real și este o șansă pentru România”
Marcel Ciolacu crede în șansa lui Klaus Iohannis de a ajunge liderul Consiliului European: „Este un culoar real și este o șansă pentru România”

Într-o conversație cu jurnaliștii de la Guvern, Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că există perspective serioase pentru ca România să obțină o poziție semnificativă în cadrul Uniunii Europene. Întrebarea adresată lui Ciolacu viza posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să devină viitorul lider al Consiliului European.

Citește și: FOTO. Brigitte Macron a făcut parada modei la Summitul NATO. Prima Doamnă a Franței a surclasat-o pe Carmen Ioahnnis

„România are o șansă serioasă să ocupe o poziție importantă la nivel european. Este un culoar real și este o șansă, nu doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci pentru România”, a declarat Ciolacu.

El a menționat că discută în mod frecvent cu președintele, inclusiv despre această temă. În prezent, în cadrul PNL și a coaliției, se discută intens posibilitatea ca Iohannis să devină președintele Consiliului European începând cu 1 iulie 2024, după ce Charles Michel, actualul președinte, își va vacanta funcția pentru a candida la Parlamentul European. Deși numele lui Iohannis a fost anterior vehiculat pentru o funcție europeană importantă, acum președintele României ar avea o șansă reală, deoarece liderii europeni își doresc să evite alegerea lui Viktor Orban în această poziție. De la 1 iulie, Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene, iar în cazul în care nu se obține numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, șefia Consiliului ar urma să revină țării care deține președinția UE conform cutumei europene.

Un alt aspect important este alegerea celui mai longeviv lider politic, iar cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Orban și Iohannis. Evitarea alegerii lui Viktor Orban ar spori șansele președintelui României. Gheorghe Falcă, europarlamentarul PNL, a afirmat joi la RFI că președintele Klaus Iohannis este bine văzut la Bruxelles și are relații excelente cu cancelariile europene. Vicepreședintele PNL menționează că negocierile privind posibilitatea lui Klaus Iohannis de a deveni președinte al Consiliului European vor avea loc după alegerile europene din iunie, iar în prezent se fac doar tatonări în această direcție.

„Se încearcă nu obţinerea unui mandat de cinci luni, vorbim de obţinerea unui mandat de cinci ani”, precizează eurodeputatul.

Citește și: Cadou de Anul Nou pentru bugetari: salarii mai mari cu 50%. Banii intră pe card din februarie, Ioahnnis a promulgat legea