Marcel Ciolacu critică Austria pentru dependența de Rusia într-un interviu pentru Der Standard: „Banii plătiți Rusiei de Austria pentru gaze sunt pătați cu sânge”

Marcel Ciolacu a lansat o serie de critici la adresa Austriei într-un interviu pentru ziarul Der Standard. Premierul a anunțat, printre altele, că România va da în judecată Austria pentru veto-ul în ceea ce privește aderarea la Schengen și a criticat dependența Austriei de Rusia în ceea ce privește gazele rusești.

15 sept. 2023, 12:47
Marcel Ciolacu critică Austria pentru dependența de Rusia într-un interviu pentru Der Standard: „Banii plătiți Rusiei de Austria pentru gaze sunt pătați cu sânge”

Marcel Ciolacu a subliniat faptul că este întru totul de acord cu afirmația oficialului UE Martin Selmayr potrivit căreia ”banii pe care Austria îi plătește Rusiei pentru fiecare factură pentru gazele rusești sunt bani pătați cu sânge”. Premierul este de părere că UE ar trebui să interzică complet importul de gaze din Rusia, în condițiile în care Austria – o țară care își menține nestingherită legăturile economice cu Rusia – importă 55% din gazele naturale exact din Rusia.

Iată un fragment din interviul acordat publicației Der Standard

DER STANDARD: OMV Petrom începe explorarea gazelor Neptun Deep în Marea Neagră. Ce așteptări aveți de la aceasta? Austria încă primește 55% din gazele sale din Rusia.

Ciolacu: Anumite state au cerut excepții în ceea ce privește cumpărarea de gaze rusești. Pot să înțeleg acest lucru din punct de vedere economic, dar din punctul meu de vedere este o greșeală. România și-a învățat lecția demult și, prin urmare, este independentă de gazul rusesc. Și Republica Moldova este de o săptămână independentă de gazul rusesc. Așadar, există întotdeauna soluții, chiar și pentru probleme economice dificile. De aceea, cred că ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc sau de bunuri rusești către UE și statele democratice.

DER STANDARD: Să o interzicem complet, astfel încât niciun stat UE să nu mai poată cumpăra gaz rusesc?

Ciolacu: Da, complet interzis! Pentru că este o diferență foarte mare între ceea ce pierdem noi, adică un pic de confort, și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să țineți cont și de ceea ce s-ar întâmpla de fapt dacă ar câștiga Federația Rusă. Nu s-ar crea astfel o oportunitate pentru oameni ca Putin să se înmulțească în alte țări din Europa? Cred că UE se pregătește pentru o independență completă față de gazul rusesc, deși prețurile la gaz vor fi mai mari pentru o vreme.

DER STANDARD: Șeful reprezentanței UE în Austria, Martin Selmayr, a vorbit recent despre „banii pătați de sânge” care vor fi trimiși dictatorului Putin cu fiecare factură de gaz din Austria, pentru ca acesta să poată duce războiul împotriva Ucrainei.

Ciolacu: Ceea ce spune domnul Selmayr este adevărat. Nu putem compara faptul că au crescut prețurile în UE sau că nu mai putem pleca în vacanță la fel de des cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.