Marcel Ciolacu, despre coaliţia de guvernare: „PSD şi PNL sunt ca Steaua şi Dinamo. PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo”

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a vorbit marţi despre noua coaliţie de guvernare dintre PSD-PNL-UDMR şi a detaliat planurile noului executiv pentru ieşirea din crizele prin care România trece.

30 nov. 2021, 18:00
Marcel Ciolacu, despre coaliţia de guvernare: „PSD şi PNL sunt ca Steaua şi Dinamo. PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo”

Marcel Ciolacu spune că acest guvern are misiunea de a pune România pe un făgaş normal, atât din punct de vedere economic, cat şi sanitar şi social, astfel încât dă asigurări că executivul va administra ţara până în 2024, aşa cum prevede protocolul dintre partide.

„Am lamurit lucrurile, este evident pentru toata lumea, si pentru presedintele Iohannis, si eu ma mandresc ca nu am dusmani politici, am adversari. Eu nu am ce explicatii sa dau, PSD este de departe cel mai stabil si responsabil din Romania, iar in momentul asta avem un guvern stabil. De aceea am si mers cu cei mai competenti oameni in guvern, pentru ca nu ajunge sa fie stabil, trebuie sa fie si eficient. Am facut o concesie, ca primul premier sa fie Nicolae Ciucă. Ne-am asumat cele mai importante ministere si eu imi doresc sa devina un guvern eficient cat mai repede.

E evident ca nivelul de trai a scazut, inflatia a crescut, eu nu mi-am schimbat parerea, a fost o guvernare dezastruoasa. Cand ai, in zona sanitara, o abordare gresita si o ineficienta totala, e clar ca trebuie o alta abordare. E prima data de cand avem pandemie cand ministrii Sanatatii si Educatiei au aparut impreuna. Nu mai avem voie sa inchidem scolile.

Imi asum aceasta decizie si cred ca a fost decizia corecta in situatia dificila in care se afla Romania. Daca vrem sa facem politica doar pentru procente si calcule meschine, sa stam spectatori si sa aruncam cu pietre, nu cred ca Romania isi permitea acest lucru. Stiti marile rivale, Steaua si Dinamo? Asa sunt PNL si PSD. E adevarat ca PSD e mai Steaua si PNL mai Dinamo, dar cand mergeau la nationala, trageau impreuna. Asa si noi, pentru interesul national.

Marcel Ciolacu: „Domnul Iohannis a fost şi rămâne adversar al PSD. Să sperăm că va fi şi preşedintele României”

Imi cer scuze, dar va anunt ca nu o sa-l sun pe Rares Bogdan ca sa-l intreb ce discursuri sa tin eu.

Domnul Iohannis a fost si ramane adversar al PSD. Daca isi va schimba discursul, este cu totul altceva. Eu ma asteptam ca in al doilea mandat sa nu se mai implice. Sa nuitam cum a facut campanie pentru PNL, cum spunea ca PSD trebuie sa dispara. Sa speram ca in acesti ultimi trei ani va fi intr-adevar presedintele Romaniei. Nici eu, nici vreun coleg al meu nu a negociat cu Klaus Iohannis formarea guvernului.

Noi vorbim acum de Guvernul Roamaniei, nu de un guvern al coalitiei. Vad ca, din comunicarea pe care o am cu premierul Ciucă, acesta va fi liantul intre ministrii PSD si cei ai PNL. Are deplasari si cu ministrii PSD, si cu cei ai PNL. Mi se pare si o abordare corecta a ministrului Grindeanu, care a renuntat la festivism la inaugurari de tronsoane de autostrada, pentru ca si asa am livrat putin si tarziu, toate fortele politice, in acesti 30 de ani.

Citeşte şi: Nicușor Dan, numit de TSD ”Grinch-ul Capitalei”: Primarul care ne-a furat Crăciunul. Unde ați mai văzut taxă de intrare într-un târg de Crăciun?

Eu nu cred ca eram invitat la investirea guvernului, daca nu eram presedinte al Camerei Deputatilor. Nu era obligat Iohannis sa ma invite. PSD a ajuns la guvernare pentru ca era un dezastru, Romania era in colaps. Sper sa ne revenim cat mai repede. Imi place abordarea lui Nicolae Ciucă, transmite un mesaj tuturor ministrilor ca se lucreaza ca Guvernul Romaniei, nu guvernul PSD sau PNL.

Am discutat principiile, mi se pare ca nici nu sunt trecute toate in acord. Eu cred ca suntem oameni politici responsabili si cred ca premierul este dator sa dea explicatii, daca se schimba un ministru. Eu nu am cerut un vot colegilor mei, pentru a intra la guvernare, ca sa stricam lucrurile. Acest guvern este condamnat sa stea pana in 2024. Avem PNRR, avem exercitiu financiar trecut, cu sume neconntractate sau unele contractate dar necheltuite. Nu s-au luat bani de la Transporturi, ci aceasta a fost eficienta fostului ministru, acei bani nu s-au cheltuit.

Marcel Ciolacu: „În Europa mai sunt doar 3-4 ţări cu cotă unică. Suntem noi mai deştepţi decât restul?”

Eu am spus de la inceput, la negocieri, ca ponderea nu se negociaza, ci se face pe voturile date de romani. Apoi ne-am si asumat ministere importante, ca cel al Sanatatii. Rafila va veni si cu legislatie de preventie, pentru medicamente, stocuri etc.

Trebuie prioritizarea fondurilor. Nu poti toate investitiile sa le faci doar din bugetul de stat. AM cautat o solutie pentru impozitarea marilor companii, sa u se mai scoata capitalul din tara. Ne-am uitat la redevente, nu se poate sa strangi doar 1,6 miliarde de lei din redevente. Trebuie digitalizat ANAF. Suntem pe ultimul loc la venituri din PIB. Avem necolectare la TVA de aproape 35%, asa avea si Ungaria, dar au luat masuri si acum sunt la 5%.

Eu consider ca trebuie sa existe in Romania si o taxa de solidaritate, este o discrepanta foarte mare intre categorii sociale.

Cota unica nu e unica, la noi sunt unii cu 16%, unii cu 10%. In toata Europa mai sunt 3 sau 4 state cu aceasta cota unica, toti restul sunt tampiti, numai noi suntem destepti?  Cel mai important este bugetul. Pilonii vor fi investitiile si protectia sociala a categoriilor vulnerabile.

Ma bucur ca doamna Firea are acest minister al Familiei, am vazut ca unii rad, dar vor vedea ca nu e de ras. In Romania s-au nascut mai putini copii romani decat in diaspora. Deci e clar ca romanii au plecat unde aveau servicii mai bune. A fost o discutie si cu cei de la UDMR, care au spus ca asa au pornit reformele pe aceasta zona si in Europa. Ma bucur ca doamna Firea a acceptat acest minister, are o mare experienta administrativa.

Marcel Ciolacu: „Toleranţă 0 la corupţie, dar şi la încălcarea drepturilor cetăţenilor”

Apropos de PNDL, au fost si aberatii, dar sa le spuna cineva primarilor ca nu isi pot finanta proiectele vitale pentru comunitati. Important e sa nu se finanteze tampenii, da. AM vazut ca domnul Cseke a zis, va dam bani pentru asfaltare dupa ce ai apa si canalizare. Nu faci asfaltarea si dupa aia o spargi ca sa tragi apa si canalizare.

Nimeni nu renunta la vreo reforma din PNRR. Vom veni cu solutii la fiecare. Se poate modifica la doi ani, daca e ceva care nu functioneaza. Hai sa ne intoarcem la realitatile romanesti. Sunt trenuri rapide care functioneaza de zeci de ani in Europa, aia e prioritate, nu noile tehnologii. Sa apara ele intai in Germania.

Comisia Europeana iti arata unde trebuie sa ajungi, dar asta nu inseamna ca maine trebuie sa ajungi acolo, ca de maine nu se mai poate incalzi omul cu lemne.

Eu inteleg toleranta 0 la coruptie, cine fura sa se duca la puscarie. Dar si toleranta 0 la incalcarea drepturilor cetatenilor.

Doamna Vicol este presedintele comisiei parlamentare. Voi discuta si cu colegii si vom vedea, dar deocamdata hai sa vedem daca profesional se ridica la inaltimea functiei.

Certificat verde: eu nu sunt deloc de acord cu vaccinarea obligatorie. AI dreptul sa te vaccinezi sau sa nu. Va veni domnul doctor Rafila si va explica un mecanism predictibil stiintific.”

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre certificatul verde COVID-19 la locul de muncă