Marcel Ciolacu, despre demiterea lui Daea pentru eşecul în a atrage fonduri europene: „S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajat România. Statul trebuie să intervină şi să majoreze suma”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, referitor la eşecul negocierile ministrul Agriculturii Petre Daea cu cei de la Comisia Europeană şi faptul că CE a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia, că „vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat.

22 mart. 2023, 22:33
Marcel Ciolacu, despre demiterea lui Daea pentru eşecul în a atrage fonduri europene: „S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajat România. Statul trebuie să intervină şi să majoreze suma”

Marcel Ciolacu a mai spus că unele criterii impuse de Comisia Europeană au dezavantajat clar România, vizibil şi din faptul că toate ţările din estul Europei au încasat sume similare, astfel încât este de datoria statului să intervină pentru a mări cuantumul ajutorului pentru agricultori.

„Chiar a fost un efort fantastic al statului român cu costuri şi la fermieri. A existat o fluctuaţie de preţ, normal că cei din Ucraina au vrut uneori să grăbească. România a trecut cu bine acest examen. Cel mai important este că era un instrument al lui Putin – această declanşare a unei crize alimentare.

În primul rând, suma venită de la Comisie a fost una ridicolă faţă de efortul României, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei. S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajat România. nu am avut nicio discuţie cu domnul Daea de când a venit de la Bruxelles. Cred că am avut o singură şedinţă. Am avut discuţii. Suma mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre statele că am primit 10 milioane, e un lucru bun.

Cred că în acest moment statul trebuie să intervină şi să mărească suma.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm MApN, MAI, Justiţia

Fermierii în primul şi în primul rând aşteaptă soluţii. Dacă mergem pe această logică, este logica de a căuta un vinovat. Dar nu încălzeşte pe nimeni dacă este domnul Daea sau nu. Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm ministerele şi miniştrii să funcţioneze. Sunt ferm convins că în luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

Liderul PSD a mai spus că el consideră că, în acest moment statul român are o obligaţie faţă de fermieri.

„Cred că nu trebuie să acuzăm foarte mult pe anumite criterii pentru că nici această abordare … când vine subvenţia şi ne convine, e buna Europa, când s-au făcut anumite criterii şi trei state din şase nu s-au încadrat să începem să căutăm să atacăm UE”, a adăugat Ciolacu.

Chestionat dacă ministrul Petre Daea a avut un discurs acuzator la adresa criteriilor Comisiei Europene şi dacă acest lucru ar putea creşte suveranismul şi anti-europenismul, preşedintele social-democraţilor a răspuns: „Abordarea pe care o avem de 30 de ani nu este una normală”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, noi precizări privind situaţia măsurătorilor pentru Brațul Chilia şi canalul Bâstroe: „Au fost efectuate cu nave româneşti şi cu experţi români”