Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm MApN, MAI, Justiţia

El afirmă că PNRR a fost asumat de un guvern de dreapta, care nu a supus documentul dezbaterii publice „poate din neglijenţă, din neştiinţă”.

22 mart. 2023, 19:15
Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm MApN, MAI, Justiţia

Marcel Ciolacu apără pensiile speciale pentru militari. „Din punctul meu de vedere, avem o lege trecută prin Parlament, prin avizele tuturor ministerelor. (…) Căutăm soluţiile cele mai bune. Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia trebuie să fie foarte echilibrate. Dacă în acest moment luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate serviciile. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram”, spune la Europa FM Marcel Ciolalcu.

Marcel Boloş, despre pensiile speciale: Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită, va trebui să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, a Guvernului

Marcel Ciolacu afirmă că PNRR a fost asumat de un guvern de dreapta, care nu a supus documentul dezbaterii publice „poate din neglijenţă, din neştiinţă”.

„Nu e o decizie politică uşoară, pentru că în spaţiul public este o ură împotriva pensiilor speciale. Îndreptăţită. De ce? Pentru că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese. Dau nişte exemple – faptul că la pensie ai mai mult decât aveai în activitate, faptul că îşi faci calculele pe ultima lună de zile… Tot felul de modificări legislative în funcţie de cum a convenit cuiva a creat un val masiv de ură împotriva acestor pensii. Armata nu poate să aibă pensie specială, ci pensie de serviciu. Franţa, Belgia, germania au lege specială în ceea ce priveşte Armata. Mai mult, exagerarea unde a mai fost… Nu poţi să ieşi la pensie la 45 de ani, exact când eşti la maturitatea profesională”, adaugă liderul PSD.

Citește și: Comisia Europeană cere restricţii masive la pensiile speciale şi avertizează Guvernul Ciucă în legătură cu banii din PNRR

El menţionează că săptămâna viitoare coaliţia „are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate fi modificată”.

„Cum e acum, nu e acceptată ca îndeplinuire de jalon PNRR”, adaugă Ciolacu. Referitor la pensiile parlamentarilor, el precizează că nu sunt prevăzute în proiectul din Legislativ.

Preşedintele PSD a exclus ca România să piardă bani din PNRR, „indiferent de jalon”. „Vom merge şi vom avea un dialog concret” la Comisia Europeană, încheie Ciolacu.