Ciolacu, despre închiderea hipermarketurilor în weekend: „Nu poţi spune românilor când să-şi cumpere alimente”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că va analiza în detaliu măsura care vizează închiderea hipermarketurilor și a magazinelor alimentare în timpul weekendului.

21 mart. 2024, 19:54
Ciolacu, despre închiderea hipermarketurilor în weekend: „Nu poţi spune românilor când să-şi cumpere alimente”

Marcel Ciolacu a vorbit despre închiderea hipermarketurilor în weekend. „Am dat în discuție la tehnicul Guvernului, să vedem impactul. Nu e o decizie ușoară. Trebuie să fim corecți. Nu știm dacă acoperim nevoia cetățenilor, dacă le închidem. Nu e vorba doar de hipermarketuri. Nu poți spune românilor când să-și cumpere alimente. Dar am luat în calcul să vedem. Dar dacă avem un sistem alternativ viabil… Să vedem”, a spus Marcel Ciolacu, joi.

Supermarketurile din România, închise în weekend!? De unde își vor putea face românii cumpărăturile

Supermarketurile din România, închise în weekend! Micii comercianți i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să schimbe programul marilor magazine în timpul zilelor de sâmbătă și duminică, deoarece în weekend suferă cele mai mari pierderi.

Citește și Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare

Una dintre măsurile propuse de micii comercianți este aceea ca toate marile magazine să funcționeze în weekend până la ora 13:00.

„Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienți la magazinele mici, tradiționale. Nu e însă un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță. Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă, de la ora 13:00, și duminica, tot de la ora 13:00 – și magazinele mari, și magazinele mici – să avem un program de 8 ore sâmbăta și un program de 8 ore duminica.

Nu există nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii”, a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentantul micilor magazine.

Reprezentantul micilor comercianți a subliniat că în timpul weekend-ului pierderile înregistrate de magazinele mici ajung și la 40%.

Feliciu Paraschiv a ținut să precizeze că în toată Europa marile lanțuri de supermarketuri sunt închise în zilele de sâmbătă și duminică.

„Efectele se văd foarte simplu din cifre. Sunt scădere de 20-30%, chiar şi 40% din vânzări pe perioada weekendului. În general, clienţii noştri migrează în magazine mari.

Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar”, a mai spus reprezentantul micilor magazine.

În cursul săptămânii viitoare, reprezentanții Guvernului se vor întâlni din nou cu micii comercianți pentru a definitiva aceste măsuri. Se pare că pe lângă închiderea supermarketurilor în weekend, se vrea ca Executivul să elimine impozitul de 1% pentru marile companii.

Citește și De ce se pune muzică în supermarketuri. Secretul care te face să scoți mai mulți bani din portofel