Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentati PNL ar putea să îi țină pe români departe de supermarketuri. Marile magazine ar putea fi închise în timpul weekend-ului, când cei ma mulți oameni merg la cumpărături.

25 aug. 2023, 20:43
Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare

Marile magazine ar putea fi închise duminica şi ar funcţiona doar câteva ore sâmbata, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Mai mult, propunerea legislativă prevede ca hipermarketurile să fie mutate în afara oraşelor, după modelul ţărilor occidentale.

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PNL urmărește limitarea accesului românilor în marile magazine. Propunerea legislativă presupune ca supermarketurile să fie închise în zilele de duminică și chiar relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. Reprezentanții marilor magazine au explicat că acest proiect legislativ ar putea duce la multe concedieri, dar și la pierderi semnificative în bugetul de stat.

Doar pieţele şi magazinele mici ar urma să fie deschise în weekend. Initiativa propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, în care de luni până vineri, inclusiv, programul să fie între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica ar trebui să fie închise. „Este o prostie, fiindcă românul lucrează în timpul săptămânii. Oamenii încă lucrează în România, iar sâmbăta şi duminica este cumva o ocazie, iar mutarea supermarketurilor în afara oraşului, la fel, mi se pare o prostie”, spune un bărbat.

De ce se închid magazinele duminica. Singurele cumpărături se pot face în benzinării

Propunerea legislativă are drept scop modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Cei doi parlamentari PNL au propus o definiție clară a supermarketului, care este descris drept „o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp”. Aceasta este doar una dintre prevederile incluse în proiectul de lege.

O altă propunere a parlamentarilor liberali se referă la programul de funcționare săptămînal al marilor magazine. În proiectul de lege se precizează că acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, iar sâmbăta între orele 8 și 14. Supermarketurile ar urma să fie închise în zilele de duminică. De asemenea, un alt aspect important din propunerea legislativă este că marile magazine ar trebui să se afle în afara orașelor, la o distanță de minim cinci kilometri față de marginea acestora.

Mai mult decât atât, proiectul de lege aduce și o nouă obligație pentru marile magazine din România. „Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în propunerea legislativă a celor doi parlamentari PNL. În acest moment, aproape toate magazinele mari din țară au următorul program de funcționare:

Luni – sâmbătă între orele 7:00 – 21:00/22:00,
Duminică între orele 08:00 – 19:00/20:00.

„Haideţi să vedem întâi cum stau lucrurile. A fost aşa o chestie. Nici nu ştim cine a preluat-o, de ce”, a declarat George Bădescu, preşedinte asociaţie retaileri. Ideea a fost preluată din Vest. Germania şi Austria sunt două dintre ţările europene în care marile magazine au lacătul pe uşă duminica. Măsura ar putea fi aplicată în curând şi în Italia. „Primul efect va fi unul de confuzie, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelul bussines-urilor lor care sunt construite pe acest model. Un alt impact va fi la nivelul magazinelor mici. Cumva ajută producătorii mici, producătorii locali, magazinele mici. Este o expresie a unui tip de naţionalist economic”, a declarat Dan Petre, sociolog.

Toate marile magazine vor fi închise duminică. Românii vor fi obligaţi să apeleze pentru cumpărături la benzinării

Mai multe iniţiative similare au fost respinse în ultimii ani de Parlament. „Când am lucrat la acest proiect legislativ, mă gândeam foarte mult la acele magazine mici în sistem românesc pe care să le promovăm. Noi ne dorim accesul nediscriminatoriu al tuturor producătorilor români în reţelele comerciale”, a declarat Daniel Gheorghe Rusu, deputat. Cifra de afaceri a marilor reţele de magazine a crescut anul trecut cu peste 16%, până la 100 de miliarde de lei.

În mai multe ţări europene magazinele sunt închise duminică

În cele mai multe ţări vest-europene restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică. În Franţa, de exemplu, a generat o amplă nemulţumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzine. În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

În câteva oraşe mai mari din Franţa este permisă deschiderea magazinelor şi duminică, dar angajaţii nu pot fi constrânşi să meargă la lucru. În Italia, decizia privind programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică aparţine fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepţia magazinelor mici, care pot funcţiona în fiecare duminică dimineaţă. În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00 dimineaţa. În acest sens restricţiile sunt severe şi în sudul Germaniei, unde decizia aparţine landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de şase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinle pot avea program de funcţionare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise. În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbători.