Marcel Ciolacu, despre posibila candidatură a lui Iohannis la şefia NATO: „Un lucru important, nu are legătură cu devansarea alegerilor prezidenţiale”

Liderul PSD spune nu există nicio paralelă între eventuala candidatură a domnului preşedinte Klaus Iohannis la funcţia de secretar general al NATO şi faptul că alegerile pentru funcţia de preşedinte au fost stabilite în coaliţie pentru luna septembrie

23 feb. 2024, 20:30
Marcel Ciolacu, despre posibila candidatură a lui Iohannis la şefia NATO: „Un lucru important, nu are legătură cu devansarea alegerilor prezidenţiale”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, chestionat vineri la Târgu-Mureş dacă a existat vreo discuţie în ceea ce priveşte propunerea lui Klaus Iohannis la şefia NATO şi dacă a luat în calcul o eventuală plecare a lui Iohannis din funcţia de preşedinte înainte de încheierea mandatului, atunci când aţi decis devansarea alegerilor prezidenţiale, că nu există nicio paralelă între cele două.

Klaus Iohannis, propus de România pentru postul de Secretar General al NATO. Scenariul despre care a fost întrebat Ciolacu se confirmă

„Nu, nu există nicio paralelă între eventuala candidatură a domnului preşedinte Klaus Iohannis la funcţia de secretar general al NATO şi faptul că alegerile pentru funcţia de preşedinte au fost stabilite în coaliţie a se desfăşura în luna septembrie”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă a existat vreo discuţie în ceea ce priveşte propunerea lui Klaus Iohannis la şefia NATO şi dacă a luat în calcul o eventuală plecare a lui Iohannis din funcţia de preşedinte înainte de încheierea mandatului, atunci când aţi decis devansarea alegerilor prezidenţiale.

Chestionat ce ar însemna pentru România alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de secretar general al NATO, premierul Ciolacu a răspuns: „Un lucru foarte important”.

„Un român într-un dintre cele mai înalte structuri din lume. Eu susţin şi voi susţine întotdeauna, indiferent ce funcţie vremelnic voi ocupa, orice român pentru o funcţie înaltă în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European, NATO. Sunt, în afară de structurile unde pe familii politice diferite personalităţi din România diferite personalităţi ocupă funcţii”, a conchis Ciolacu.

 

Mircea Geoană: Este o decizie prin consens.

​​România a notificat aliații NATO că îl propune pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței. Contactat de GÂNDUL.ro, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a  spus că ar fi o variantă.

” Există, evident, mecanisme de consultare mai discretă, în general între aliați. Un număr de aliați importanți, inclusiv Germania, s-au pronunțat într-o anumită direcție. Dar încă o dată, pentru noi este mai puțin important cine va fi succesor, ci să putem să găsim consens în jurul acestei candidaturi. Sunt sunt absolut convins că în timp util vom avea un consens în Alianță. Sunt multe alte lucruri care ne așteaptă la Washington. Și încă o dată, nu ne alegem noi succesorii și ăsta e un lucru probabil destul de pozitiv”, a spus Mircea Geoană şi la Pro TV.

Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia: „În Ucraina, se joacă securitatea europeană și a Republicii Moldova”