Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia: „În Ucraina, se joacă securitatea europeană și a Republicii Moldova”

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste transnistrene, a convocat la sfârşitul lunii februarie un „congres al deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, iar politicianul transnistrean de opoziţie Ghenadie Ciorba susţine că a făcut-o la ordinul Moscovei şi că s-ar pregăti să ceară anexarea regiunii la Federaţia Rusă.
Filip Stan
23 feb. 2024, 19:51
Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia:

Mircea Geoană a comentat intenţia lui Klaus Iohannis de a candida la şefia NATO şi situaţia tot mai tensionată între Moldova, Transnistria şi Rusia.

”E o treabă exclusiv legată de aliați. Lesne e un singur lucru, să ajungem la un consens cu numele următorului candidat. E o decizie prin consens, există mecanisme de consultare mai discretă între aliați. Germania s-a pronunțat într-o anumită direcție. Sunt convins că în timp util vom ajunge la consens. E o zi neagră în istoria Europei, e un război cumplit. Rusia folosește și agresiunea sexuală, a deportat mulți copii ucraineni.

Eu cred că trebuie să fim alături de ucraineni și când lucrurile pentru ei nu merg bine. Având în continuare sprijinul nostru a recuperat 50% din teritoriul luat inițial. Sprijinul umanitar a venit în special de la NATO. Noi am investit mai mult în Ucraina decât SUA. În Ucraina nu se joacă doar soarta ei, ci și securitatea europeană și a Republicii Moldova”, a declarat Mircea Geoană la Euronews

Tiraspolul s-ar pregăti să ceară, săptămâna viitoare, anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician transnistrean. Liderul regiunii separatiste a convocat un congres extins, iar Putin se adresează vineri Parlamentului rus. Reacţia Chişinăului

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste transnistrene, a convocat la sfârşitul lunii februarie un „congres al deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, iar politicianul transnistrean de opoziţie Ghenadie Ciorba susţine că a făcut-o la ordinul Moscovei şi că s-ar pregăti să ceară anexarea regiunii la Federaţia Rusă.

Putin ar urma să îşi ţină la 29 februarie discursul său anual în faţa Parlamentului. Pe de altă parte, autorităţile din Transnistria sunt extrem de deranjate de măsura Chişinăului care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi care le obligă să plătească taxele vamale la bugetul Republicii Moldova, şi nu la bugetul regiunii, aşa cum era până acum.

Vadim Krasnoselski a convocat pentru data de 28 februarie congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Anunţul a fost făcut luni de serviciul de presă al biroului liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene.

Opozantul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba a scris pe reţelele sociale că, de regulă, un acest tip de congres este convocat doar pentru a lua „decizii cheie”.

„Întrebarea principală: În ce scop este organizat acest eveniment? Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ţine acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetăţenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federaţia Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide aprobarea cererii. În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006”, a scris Ciorba pe reţelele sociale.

Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. ”Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru”. Reacţia Chişinăului

Transnistria a organizat în 2006 un referendum prin care alegătorii ar fi votat în proporţie covârşitoare pentru independenţa regiunii şi pentru o posibilă viitoare integrare în Federaţia Rusă. Referendumul nu a fost recunoscut de Chişinău şi comunitatea internaţională.

Într-o reacţie publică, Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a anunţat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit Chişinăului, în prezent nu există semne care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

„Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali. Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinşi că Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi”, a declarat Biroul de reintegrare, citat de NewsMaker.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că în România, securitatea alimentară, securitatea energetică, securitate cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern şi propune înfiinţarea unui oficiu de securitate economică.
Mircea Geoană a declarat joi, în cadrul conferinţei „Agri Trade Summit 2024”, că problema securităţii economice ar trebui gestionată de către „un oficiu comun între preşedinţie şi guvern”. “Toate ţările din Europa şi din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară,  securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii şi la rezerve strategice,  ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul  unui oficiu comun între preşedinţie şi guvern. Un oficiu de securitate economică”, a declarat Mircea Geoană. El consideră că “a lucra separat în CSAT şi guvern este nefuncţional”  şi a adăugat că “securitatea ţării este indivizibilă şi zona executivă a ţării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”. În opinia sa, „în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură şi să începem să vorbim despre agroindustrie”.

Risc de escaladare a războiului. Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei
“Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaştere industrială a României şi a suveranităţii în domeniul agroalimentar şi al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în ţările din Europa şi din lumea dezvoltată se vorbeşte tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a afirmat Mircea Geoană.
În context, Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care „România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.
„De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun, între cele două ţări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat Mircea Geoană.

DailyBusiness
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Spynews
Nick Rădoi, supus pentru a șasea oară unei intervenții chirurgicale. Problemele de sănătate nu îi dau pace omului de afaceri
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în foarte multe țări. Povestea este unică și misterioasă, iar Julia Roberts are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Călin Georgescu va fi interzis. Anunțul venit chiar acum: Nu mai are șanse!
Playtech.ro
Oamenii care au finanțat campania lui Călin Georgescu, duși la audieri. Percheziții acasă la Bogdan Peșchir, care a băgat 1 milion de euro în TikTok
DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Adevarul
Ce spune un doctor în istorie despre anularea alegerilor și propaganda rusă în România. ”Călin Georgescu nu mai are șanse să se înscrie în cursa electorală”
wowbiz.ro
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum arăta fostul campion de box în urmă cu doar câteva săptămâni?
Spynews
Raluca și Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, s-au despărțit! Anunțul vine la o zi după ce tânăra a pierdut sarcina. Primele declarații ale fostului concurent despre separare
Spynews
Primele reacții ale fiicelor Andreei Bălan și băiatului lui Victor Cornea, după cererea în căsătorie. Ce părere au micuții despre momentul emoționant 
Evz.ro
Rugăciunea vindecătoare. Face adevărate minuni
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Clipe de coșmar pentru mai mulți copii la Târgul de Crăciun din Galați! Aceștia au rămas blocați în roata panoramică. Cum au fost scoși aceștia
Cancan.ro
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezastru istoric pentru Călin Georgescu. De ce s-au anulat alegerile. George Simion a dovedit
StirileBZI
Angajații vor lua prime cât trei salarii! Cine se va bucura de această facilitate
Prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
stirilekanald.ro
Călin Georgescu, primul mesaj după anularea alegerilor de către CCR
substantial.ro
Olaf Scholz exprimă încrederea într-o strategie comună cu Donald Trump pentru Ucraina
MediaFlux
Călin Georgescu ȘTIE că VA FI ARESTAT și INTERZIS. ”Tot MAPAMONDUL știe”
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
S-au anulat alegerile prezidențiale! Rațiunile deciziei și consecințele imediate