Marcel Ciolacu, despre taxele pentru IMM-uri: „Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit. Nu există nicăieri în Europa plafon de 1 milion de euro pentru impozit de 1%. Comisia Europeană îmi spune că nu putem avea paradis fiscal în România”

Premierul Marcel Ciolacu a revenit miercuri cu explicaţii legate de măsurile din legea care va modifica Codul Fiscal, odată ce va fi promulgată de prşedintele Klaus Iohannis.
Filip Stan
27 sept. 2023, 15:47
Marcel Ciolacu, despre taxele pentru IMM-uri:

Marcel Ciolacu a ţinut, în primul rând, să lămurească zvonul conform căruia PSD ar fi încercat, prin adăugarea unui amendament, să naţionalizeze Pilonul 2 de pensii, lucru ce a cauzat un adevărat scandal în PNL, care a ameninţat că nu va mai vota pachetul fiscal.

„Ca si procedura, nu putea sa apara un amendament inaintea discursului meu. Amendamentele se aproba in guvern si nu a existat o asemenea propunere.

Cu certitudine va spun ca nici eu, nici domnul Ciuca, nu am avut o discutie politica despre nationalizarea Pilonului 2 si nici nu vom lua.

In rest, ca cineva are o propunere, nu suntem in Evul Mediu si nu dam foc la vrajitoare pentru ca au avut o opinie. E dreptul fiecaruia, dar nu a existat vreo discutie serioasa pe acest subiect.

Dupa aceasta tevatura chiar am avut discutia cu Nicolae Ciuca si avem aceeasi opinie: nu este bine sa venim acum pe un subiect care functioneaza.

Acest sistem functioneaza, deci este inchisa discutia. Nu am avut discutii cu doamna Pescaru si nu am vazut acest document. Ce repercusiuni sa existe pentru ca cineva a avut o opinie? Eu analizez, cu domnul Ciuca, pentru ca suntem decidenti, si vedem daca e buna acea propunere.

A fost o opinie proasta, din punctul meu de vedere, dar asta nu inseamna sa indepartez pe toata lumea care are o alta opinie ca mine. Mai sunt tari unde s-a nationalizat, in Polonia, in Ungaria.

Multi dintre banii de la Pilonul 2 se regasesc in imprumuturi catre statul roman, deci e si un fel de gentleman agreement. Este normal ca statul sa se asigure ca nu se intampla nimic cu acesti bani.”, a declarat Marcel Ciolacu, la Digi 24.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre Pilonul II: ”Nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare şi nu infierăm oamenii”

Premierul a explicat şi faptul că nu este vorba despre măsuri de austeritate şi că mediul de afaceri, îndeosebi partea de IMM-uri, nu va suferi foarte mult, evidenţiind şi faptul că pragul de 1 milion de euro cifră de afaceri, sub care impozitul este de 1%, nu există în nicio altă ţară europeană.

„Pai care e cresterea de taxe? Niciunde in Europa nu veti gasi un plafon de 1 milion de euro pentru a plati 1% din cifra de afaceri. Cel mai mare plafon este in Portugalia, de 200.000 de euro. Comisia Europeana, de cate ori ma prinde, numai de asta vorbeste. Domnule, nu se poate sa aveti paradis fiscal in Romania si imi cer sa scadem, plafonul asta la 60.000 de euro, iar ce e pana in 500.000 la 3%. Dar nu ma pot uita la profit de 15 miliarde de lei, iar statul roman sa incaseze 100 de milioane de lei impozit. Cand vrei o politica sociala, nu poti sa aplici asa ceva. Trebuie sa vedem proportiile si echilibrul, pentru ca altfel am avea o criza sociala.

Daca nu veneam cu acest pachet, Romania ar fi intrat intr-o procedura de blocare a fondurilor europene, 70 de miliarde de euro, fara de care Romania nu se poate dezvolta.

Cea mai mare miza este PNRR. Acolo sunt toate reformele pe care Romania nu le-a facut de 32 de ani. Ca negociez reformele si modul de implementare, e normal, dar daca nu facem aceste reforme, nu avem nicio sansa sa intram in OECD. Odata intrati, te adaptezi imediat la conditiile pietei si nimeni, oricine ar castiga alegerile, nu mai poate scoate tara de pe drumul acesta.”, a afirmat Ciolacu.

De asemenea, Marcel Ciolacu a declarat că toate măsurile fiscale au fost redactate în urma consultărilor cu Comisia Europeană.

„Anul trecut am avut un deficit asumat, in care ne-am incadrat, de 6,2%. Suntem singurul stat care are negociat un deficit depasit. Prima regula e sa il scadem cu 0,5%, deci la 5,7%. Am spus la Comisie ca, daca tine de un deficit de 4,4%, eu pot sa o fac, dar operatia e reusita, pacientul mort. Eu spun ca ne vom incadra in maximum 5,5%.

Pentru 4,4% ar fi trebuit sa crestem TVA, sa modificam legea cu inzestrarea armatei, va dati seama ca atunci Putin deschidea o sampanie de 20 de ani, ca lasam si Moldova descoperita.

Eu nu cred ca mediul de afaceri este atat de lovit, iar oamenii nu sunt afectati deloc.”, a adăugat Ciolacu.

Citeşte şi: Baronul Dumitru Buzatu primea lunar, din salariu, pensie „de săraci” şi pensie specială, aproape 30.000 de lei

Primul ministru a declarat că înţelege supărarea oamenilor în cazul mitei luate de baronul de Vaslui Dumitru Buzatu.

„Cand vezi o suma asa importanta de bani in portbagajul unui om politic, e uman sa ai aceasta reactie. Ce pot sa va spun este ca Romania este stabila macroeconomic. Avem aproape 7% investitii prinsi in bugetul de stat. Investitiile in infrastructura majora, transporturi, apa si canalizare, trebuie sa vedem cum facem sa nu mai risipim acesti bani.

Aceasta coalitie a reusit sa mentina acest echilibru economic. La o saptamana de cand am fost investit a venit discutia cu masurile fiscale. Am stat de vorba cu toti partenerii sociali, impreuna cu Nicolae Ciuca, deci e normal ca a durat 3 luni. Am incercat sa nu aducem dezechilibre, cum ar fi fost daca, de exemplu, maream TVA.

Am discutat la Bruxelles, nu puteam ramane cu acest deficit, am fi platit amenzi de 0,5% din PIB. E clar ca nu ajungem pe excedent.

Eu nu am vorbit niciodata de mostenire, dar nici nu pot accepta sa fie ipocriti, dupa ce au lasat datorii de 200 de miliarde de lei si datoria publica crescuta de la 37% pana la aproape 50%.”, spune Ciolacu.

Premierul a subliniat faptul că România sprijină Ucraina, dar în acelaşi timp trebuie să protejeze şi fermierii români.

„Eu sunt cel care crede ca Ucraina trebuie ajutata pana castiga razboiul, dar trebuie sa se sustina si singura. AM discutat si cu Iohannis, am discutat si cu premierul Ucrainei si am gasit acest sistem de licentiere, astfel incat fermierii sa fie protejati. Dar nu am venit cu o interdictie, pentru ca semnalul ar fi fost ca nu vrem sa ajutam Ucraina, ceea ce este gresit.

Daca Doamne fereste, Rusia ar fi avut vreo sansa sa castige acest razboi, ganditi-va ce ar fi insemnat pentru lumea democratica. Sigur, au fost unele dezechilibre provocate si de acest razboi, dar nu ne gandim si la ce se intampla in Ucraina cu oamenii aia?”, a încheiat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Vouchere de 15.000 de lei de la stat. Deja, 10.000 de familii au primit banii pe card

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”