Marcel Ciolacu, după discuţiile cu PNL: „Suntem pe un drum corect” O variantă de lucru este „premier prin rotaţie”

Marcel Ciolacu a făcut primele declaraţii după întâlnirea cu reprezentanţii PNL. Liderul PSD a lăsat să se înţeleagă că cele două partide sunt aproape de formarea unei alianţe.

04 nov. 2021, 18:38
Marcel Ciolacu, după discuţiile cu PNL: „Suntem pe un drum corect” O variantă de lucru este „premier prin rotaţie”

Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că negocierile cu reprezentanţii PNL au decurs bine şi că sunt la un pas de formarea unei alianţe de guvernare.

Marcel Ciolacu: Suntem pe un drum corect

Liberalii au joi prima rundă de negocieri cu PSD după depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă.

”Am cerut să fie o întâlnire serioasă și aplicată. Nu am avut discuții în ceea ce privește funcțiile din guvern. Prioritatea numărul 1 e stabilizarea României. Să încercăm să ajungem într-un ritm așteptat de români. Suntem pe un drum corect. Dacă vom fi cinstiți și patrioți, vom putea să ne înțelegem.”, a spus liderul PSD.

Președintele PSD a spus că preşedintele Klaus Iohannis a luat o decizie corectă atunci când a spus că așteaptă ca partidele să vină cu o majoritate la Cotroceni.

„PSD, în acest weekend, vor lucra la un program de guvernare al PSD. Pe urmă, vom încerca să uniformizăm programele de guvernare. Legat de declarația președintelui Klaus Iohannis, ținând cont de faptul că au existat 2 încercări,care nu au trecut, cred că e o decizie corectă.

Sper că a vost o discuție serioasă și va fi prioritate pentru fiecare partid. Vreți să ne facem iar de râs cu o propunere care să nu treacă?”, a spus mai spus preşedintele PSD.

Citeşte şi Florin Cîţu, după negocierile cu PSD: „A fost o discuţie bună, cu soluţii interesante. Am gasit multe puncte care pot să ne unească. Încă nu avem concluzii”

„Democraţie orginală”. Premier prin rotaţie la 2 ani. PNL şi PSD aproape de o coaliţie. Ciţu: ”Am găsit multe lucruri care pot să ne unească”

”Am găsit multe lucruri care pot să ne unească”, a spus Cîţu, care a adăugat că rezultatele discuţiilor vor fi prezentate în partid. Florin Ciţu a precizat că în discuţii a apărut şi o variantă „interesantă”, un premier care să se schimbe la doi ani.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat puţin mai reticent legat de o eventuală coaliţie, dar a precizat că este „o variantă de lucru”. Ciolacu a spus că a primit o execuţie bugetară şi a vorbit de o lege pentru rectificarea bugetară care să fie dezbătută în Parlament.

PNL a purtat negocieri şi cu USR

Liderii PNL s-au întâlnit, miercuri, tot la Palatul Parlamentului, cu reprezentanţii USR. „Explorăm dacă este posibil sau nu să refacem coaliţia, iar PNL va trebui să decidă acest lucru după întâlnirea cu PSD”, a afirmat liderul USR, Dacian Cioloş, după întâlnirea cu liderii liberali.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va chema la Cotroceni partidele parlamentare la consultări până când nu va exista o majoritate parlamentară care să suţină un guvern.

Klaus Iohannis: „Nu mai pot accepta încercări de formare a unui Guvern minoritar”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după întâlnirile şi negocierile dintre PNL, USR şi PSD pentru formarea unui guvern după ce Guvernul condus de Florin Cîţu a fost demis în Parlament, iar cabinetul Cioloş şi programul său de guvernare nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

„Partidele au reluat între ele discuțiile și este un lucru foarte bun. E foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și nu pot să accept în continuare astfel de abordări. Deci voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile între partide se cristalizează o amjoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia când majoritatea va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a declarat preşedintele.

Citeşte şi Vasile Dâncu, despre o guvernare PNL-PSD: „Dacă şi ei vor face un efort, se poate guverna”