Marcel Ciolacu cere guvern de tehnocraţi: „Fac un apel la toţi liderii politici, întindem prea mult răbdarea românilor”

Liderul PSD propune un guvern de tehnocraţi până la depăşirea crizei sanitare în România. Premierul desmenat Nicolae Ciucă are termen până sâmbătă să anunţe noul guvern.

28 oct. 2021, 10:35
Marcel Ciolacu cere guvern de tehnocraţi: „Fac un apel la toţi liderii politici, întindem prea mult răbdarea românilor”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că românii au ajuns la capătul răbdării, iar oamenii politici trebuie să se așeze la masă pentru a rezolva criza politică. ”Fac un apel la toți liderii politici cu reprezentare parlamentară că deja întindem prea mult coarda și este momentul să luăm o decizie. Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie.

Am discuții în continuare cu premierul desemnat. Am aceleași așteptări ca și românii: să deblocăm această criză politică.

Prima propunere a PSD a fost să avem un guvern de tehnocrați, care să conducă țara până la alegerile generale interimare (…) Este o variantă ca Nicolae Ciucă să conducă un guvern de tehnocrați. Eu iau în considerare toate variantele.

Nu condiționez pe nimeni cu nimic, cred că răbdarea românilor se apropie de sfârșit și liderii politici trebuie să ia niște decizii.”, a spus Marcel Ciolacu joi.

Negocierile dintre PNL și PSD/USR intră pe ultima sută de metri, asta pentru că expiră termenul de 10 zile în care premierul desemnat Nicolae Ciucă poate prezenta componența Cabinetului. Liberalii negociază atât cu PSD, cât și cu USR, dar în ambele negocieri există condiții și solicitări care au făcut ca nicio alianță să nu poată fi parafată.

În ceea ce privește negocierea cu USR, cei de la PNL au cerut ca niciun ministru dintre cei care au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu să nu mai facă parte din guvern. Este o condiție foarte greu de acceptat de către USR, care ar trebui să își lase în afara jocului cei mai importanți oameni.

Klaus Iohannis, noi imagini la piramidele din Egipt alături de Carmen Iohannis: „Erau foarte relaxaţi. Se vedea că îi doare la bască” FOTO şi VIDEO

În schimb USR ar vrea aceleași portofolii și funcții deținute în Guvernul Cîțu, dar și aici liberalii se opun. Aceștia nu mai vor să cedeze ministere importante, în special Ministerul Fondurilor Europe, având în vedere faptul că începe implementarea PNRR, iar România va beneficia de sume uriașe de bani.

Este foarte greu de ajuns la o soluție de compromis între PNL și USR, dat fiind și faptul că în toată această perioadă liderii celor două partide s-au atacat din toate direcțiile.

A doua negociere a celor de la PNL este cea cu PSD. Social-democrații nu vor să susțină un guvern minoritar și ar dori intrarea la guvernare, o guvernare paritară, dar făcută pe termen lung.

Florin Cîţu: „Nu se poate reface USL. Domnul Ciucă are mandat să negocieze cu USR. Eu sper să avem o discuţie bărbătească în cadru mai larg”

PSD ar fi propus o guvernare cu largă majoritate în Parlament, care să atace cele mai grave probleme ale României și pentru a căror rezolvare este nevoie de o majoritate consistentă.

Cei de la PNL nu doresc o asociere directă cu PSD știind că în cazul în care această guvernare nu va produce adevărate miracole, atunci electoratul liberal va taxa partidul la alegerile din 2024.

Situația politică este complicată, dar negocierile continuă și este posibil ca până sâmbătă, ultima zi în care Nicolae Ciucă poate veni cu lista miniștrilor, să se ajungă la o formulă de compromis. Cele mai mari șanse ar fi date de un compromis între PSD și PNL, discuțiile cu USR fiind într-un impas major.

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, afirmă că social-democraţii sunt dispuşi să-şi asume intrarea la guvernare pe termen limitat. 

”Trebuie să fim clari şi să spunem că PSD nu susţine un guvern minoritar, însă PSD nu poate abandona România în cea mai catastrofală situaţie din ultimii 30 de ani. Considerăm că partidele de dreapta au arătat ce pot şi nu au fost în stare de nimic. Drept pentru care, soluţiile noastre trebuie acceptate pentru a repune România, din punct de vedere social, sanitar şi economic pe un făgaş normal. (…) În consecinţă, partidul nostru nu poate asista la adâncirea dezastrului şi înţelegem să transformăm în fapte apelul nostru la solidaritate naţională. Motiv pentru care PSD îşi asumă intrarea la guvernare, pe termen limitat, cu specialiştii şi soluţiile sale. Dorim să rezolvăm problemele critice şi pentru asta avem nevoie de pârghii şi putere de decizie”, a declarat Ioan Stan, citat într-un comunicat de presă transmis joi de PSD Suceava, conform Agerpres.

Senatorul social-democrat subliniază că, ”pentru PSD, soluţia fundamentală rămâne întoarcerea la popor”, adică la alegeri anticipate în urma cărora să rezulte „o majoritate politică capabilă să asigure stabilitate şi guvernare eficientă”.

”Însă suntem conştienţi că acum, în această catastrofă generală în care ne-au împins liberalii şi USR-iştii, nu putem organiza alegeri anticipate. Pentru moment este urgent ca ţara să aibă un guvern funcţional care să aducă sub control pandemia, să oprească caruselul morţii, să frâneze derapajul aberant al preţurilor şi, pe cât posibil, să vindece, să readucă normalitatea în viaţa oamenilor”, susţine Ioan Stan.

El face apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la liderii politici care se declară responsabili să lase deoparte, cel puţin până la primăvară, jocurile politice şi interesele partizane.

„Adevărul crud este că România, din cauza celor enumeraţi mai sus, a ajuns printre ţările cu cea mai mare mortalitate COVID din lume, are cea mai scumpă energie electrică din Europa, a doua cea mai mare scumpire a carburanţilor din UE, o creştere criminală a împrumuturilor şi datoriei publice, o prăbuşire de o rapiditate fără precedent a echilibrelor economice şi sociale. E clar că nu se mai poate continua. E deja foarte târziu iar dezastrul trebuie oprit. Nu mai e loc de niciun orgoliu şi de niciun interes politic. Trebuie să facem tot ce putem să le redăm românilor normalitatea”, mai afirmă preşedintele PSD Suceava.