Marcel Ciolacu: „Domnii Orban şi Barna sunt gemenii eşecului, vor să confişte alegerile”

Preşedintele PSD este luni seară în studioul România TV, pentru a da detalii despre negocierile pentru formarea noului guvern, după ce delegaţia social-democraţilor s-a prezentat la Cotroceni cu propunerea lui Alexandru Rafila pentru funcţia de prim-ministru.

14 dec. 2020, 20:48
Marcel Ciolacu: „Domnii Orban şi Barna sunt gemenii eşecului, vor să confişte alegerile”

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „E o normalitate sa ne vedem. Mie imi pare rau ca s-a oprit transmisia, nu inteleg de ce aceste negocieri nu sunt la vedere. Nu am vazut niciun program de guvernare iesit din negocierile dintre PNL şi USR, nu stim ce facem cu scolile, cu ATI-urile. Chiar si presedintele este ingrijorat. Domnii Barna si Orban sunt gemenii esecului, care vor sa confiste alegerile si votul romanilor.

Anuntul lui Iohannis este anuntul unui esec. Faptul ca nici acum nu se recunoastea ca PSD a castigat alegerile. Alianta de centru-dreapta a avut intalnirile si nu au reusit sa se inteleaga. Alianta pe care o fac va avea 53% din parlament, o majoritate foarte fragila.

Nu stiu daca Romania e pregatita sa intre in 2021 cu un guvern cu o sustinere atat de fragila.

Noi am mers cu varianta in spiritul Constitutiei, ca partidul care a castigat alegerile sa dea premierul, pe Alexandru Rafila, pentru ca urgenta este situatia medicala. Noi am propus ca toate partidele sa se uneasca pentru a depasi criza sanitara si pe cea economica.

Cel care a castigat alegerile face propunerea de prim-ministru si domnul Iohannis a si spus ca este o propunere onorabila. Refuzam din start un premier de la alt partid, pentru ca toate cifrele arata ca domnul Rafila este in acest moment cel mai potrivit. Am facut studii si cel putin 60% dintre romani considera asa.

Am venit cu propuneri si pentru educatie. Toate tarile din Europa au scolile deschise doar noi nu. Daca preluam guvernarea, deschidem scolile. Nu poti sacrifica un an din viata romanilor pentru ca tie ti-e lene sa te implici sa rezolvi problema.

Ministrul Economiei a scris astazi ca facturile la energie electrica se ieftinesc cu un leu, mare realizare. Pentru populatia vulnerabila nu exista nimic, oamenii isi fac masti din saci, ca sa nu plateasca amenzi.

Domnul Orban, in loc sa-si dea demisia de la presedintia partidului, cum ar face orice lider, el si-a dat-o din functia de premier.

E clar ca lumea s-a speriat si a impartit puterea. Am depus si programul de guvernare unui consilier, sper sa fie analizat. Inteleg prin ce trece domnul Orban, si eu daca as fi pierdut alegerile, as fi avut aceeasi problema. Eu mi-as fi depus mandatul, asa se joaca politic.

Orban si Barna doresc presedintia Camerei pentru ca cine nu o obtine va pierde sefia partidului lor. De aceea este aceasta bataie. Noi am anuntat ca vom candida la presedintia Camerei si a Senatului. Este si dreptul lor sa candideze, chiar daca au pierdut alegerile. Ei s-au strans si au impartit toate functiile din parlament. Exista regulamente care nu permit acest lucru. Am anuntat ca vom ataca cu tot ce avem, constitutional si legal, ca acest troc sa nu se intample.

Legiuitorii s-au gandit ca unii care au pierdut pot face astfel incat cei care au castigat sa nu prinda nicio functie.

Exista posibilitatea sa nu se constituie parlamentul, daca nu se strang doua treimi. Exista aceasta portita in regulament si se poate intampla ca parlamentarii PSD sa aiba probleme in acea zi.

Eu inteleg prin guvern de uniune nationala ca toate fortele politice din parlament sa faca parte din el. Este excliusa alta propunere de prim-ministru decat ALexandru Rafila pe care PSD sa o voteze in parlament. In spiritul Constitutiei, partidul care a castigat alegerile face propunerea de prim-ministru.

Nu suntem dispusi sa facem niciun pas inapoi.

Domnul Orban a spus foarte clar ca propunerea de premier o face partidul care castiga alegerile. Suntem in criza sanitara, economica si, mai nou, politica.

Nu putem sa trecem peste faptul ca de un an de zile PNL a avut guvern minoritar si vedem in ce dezastru ne aflam. Ca PSD sa faca guvern cu PNL, ar insemna sa ne jignim votantii. Intr-un guvern de uniune am participa toate partidele.

Anul 2021 va fi mai greu decat 2020. Avem 200 de decese pe zi si nimeni nu mai ia masuri, nimeni nu mai vorbeste. Ni s-a turnat un an in cap ca trebuie alegeri, ca sa avem parlament serios, sa scapam de ciuma rosie, si avem criza politica mai grea decat la inceput.

Stateam doua-trei luni, asteptam vaccinul, si dupa aia aveam o reprezentare mai buna la vot, dar am fost intoxicati ca sunt urgente alegerile.

Noi am depasit toate orgoliile, ca nu mai e timp de ele, si am venit cu o propunere in fata presedibtelui, ca sa rezolvam problemele romanilor si dupa aia vedem ce mai facem noi, clasa politica.

Din discutiile cu domnul Rafila anul 2021 va fi in continuare o provocare din punct de vedere sanitar, cu tot cu vaccin. In SUA anumite state nu au resurse pentru toata logistica pentru aceasta provocare, deci cred ca vom fi incurcati tot anul viitor.

In Romania nu exista vaccinarea obligatorie, ceea ce e bine, deci vor trebui eforturi din partea autoritatilor.

Imi asum decizia politica de a lasa discursul nationalist in PSD, pentru ca vocile din PSD care aveau acest discurs il amestecasera cu justitia si nu mai erau credibile. Ideile suveraniste raman in PSD si vor fi exprimate de alte voci. Lumea confunda nationalismul cu extremismul. Nationalismul va fi exprimat, dar pe un alt trend, unul european.

In Germania, daca exista un mare brand german, daca intra in faliment in aceasta perioada, statul il cumpara. Avem si noi branduri importante, Dacia, avem in industria alimentara.

Este adevarat ca PSD a lasat descoperit filonul nationalist si imi asum decizia politica. Chair mi-ar placea o discutie pe aceasta tema, ca sa vedeti exact ca nu am gresit. Trebuia o ruptura a partidului de anumite voci care au confundat partidul cu interesele lor personale si s-au folosit de discursul nationalist pentru a-si rezolva problemele de natura penala. Si nu ma refer la domnul Liviu Dragnea.

Am avut o discutie telefonica cu domnul Simion si ne-am lamurit anumite lucruri. Tot grupul AUR este pentru prima data in parlament si am stat de vorba mai mult tehnic decat politic. A fost un timp scurt pana sa ne cunoastem. Eu m-am saturat sa ne impartim in buni si rai. Institutional comunicam, in acest moment. Exista anumite elemente comune.

PSD cu AUR ar avea 47% dupa redistribuire, dar nu avem un proiect comun in acest moment.

Domnul Rafila, cand se refera la lockdown, poate fi vorba de o saptamana, dansul este medic si are responsabilitatea vietilor oamenilor.

Suntem intr-o situatie disperata, tot ce intra la intubat aproape ca nu mai scapa. Dar scolile trebuie deschise. Eu l-am auzit pe domnul Rafila spunand ca scolile trebuiesc deschise.

Nu am avut niciun contact informal cu domnul Iohanis si nici nu cred sa se intample. Cred ca cel mai corect este sa ne intalnim institutional, ca si pana acum. Nu intalniri in spatele usilor.”, a spus Marcel Ciolacu.

Ştirea iniţială

Marcel Ciolacu a declarat, după consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis, că PSD i-a propus preşedintelui un guvern de uniune naţională, din care să facă parte şi PNL, sub conducerea medicului Alexandru Rafila, în contextul pandemiei de Covid 19.

Preşedintele României a recunoscut faptul şi ne-a felicitat că am câştigat aceste alegeri. Acesta a spus că propunerea PSD în persoana domnul Rafila e o propunere onorabilă. A menţiona faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac 1 nu au ce căuta într-o democraţie reală şi vom aştepta rezultatul negocierilor.

Am insistat că România trece printr-o perioadă importantă. Nu ne permitem o majoritate parlamentară fragilă, iar un guvern de uniune naţională e cea mai bună soluţie. Partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze premierul.

Marcel Ciolacu, felicitat de Iohannis pentru câştigarea alegerilor

Eu am făcut propunerea să avem un guvern de uniune naţională, inclusiv PNL. Cu menţiunea, că PSD, care a câştigat alegerile, va face propunerea de premier, în persoana domnului Rafila. A luat act de această decizie.

Am avut mai multe discuţii, dacă respectăm spiritul Constituţiei, vedem decizia Preşedintelui. De aceea sunt cele 10 zile constituţionale. PNL a pierdut alegere şi acum creionează o guvernare în care să se salveze pe ei înşişi. Am avut o discuţie cu un coleg ca să spun cum funcţionează Parlamentul. Cu cei de la AUR am avut o discuţie. Nu am avut discuţii de creearea unei majorităţi.

E exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL. Altceva e când vorbim de un guvern de uniune naţională. Asta îşi doreşete toată lumea şi ne putem la modul în care a votat toată lumea.

Eu am făcut propunerea să avem un guvern de uniune naţională, inclusiv PNL. Cu menţiunea, că PSD, care a câştigat alegerile, va face propunerea de premier, în persoana domnului Rafila. A luat act de această decizie.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Astăzi nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. Convoc Parlamentul pe 21 decembrie