Klaus Iohannis: Astăzi nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. Convoc Parlamentul pe 21 decembrie

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, după consultările de la Cotroceni, că "nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern", că mai este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări. Şeful statului a mai anunţat că noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie.

14 dec. 2020, 17:10
Klaus Iohannis: Astăzi nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. Convoc Parlamentul pe 21 decembrie

Klaus Iohannis a anunţat că deocamdată nu s-au întrunit condiţiile pentru desemnarea unui premier şi că va urma o a doua rundă de consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare şi reprezentanţii minorităţilor „până lucrurile se cristalizează”.

„Am avut consultări cu partidele din noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții partidelor și mine, însă pot să spun că azi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern.

Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează.

Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament.

Intenționez să convoc nou Parlament în 21 decembrie, luni se va constitui noul Parlament”, a spus Klaus Iohannis.

Ştirea iniţială

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o primă rundă de consultări la Cotroceni cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi cu minorităţile reprezentate în Parlament în vederea formării unei majorităţi şi desemnării unui premier care să alcătuiasă noul Guvern.

Aproape fiecare formaţiune a prezentat la consultările de la Cotroceni câte o propunere de premier. PNL merge pe mâna lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, dar vrea şi şefia Camerei Deputaţilor. Pe aceasta ar urma să o ocupe şeful PNL, adică Ludovic Orban.

USR PLUS l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, dar este dispus să renunţe la această funcţie dacă primeşte în schimb şefia Camerei Deputaţilor.

„Suntem foarte optimişti după aceste consultări. USR a prezentat diferite soluţii ca această majoritate să fie una sigură, care nu va fluctua prin diferite tehnici. Dacian Cioloş este , dacă PNL va opta pentru Camera Deputaţilor. Poziţia preşedintelui este acea ca PNL-USR-PLUS-UDMR să fie posibilă. Avem toată încrederea ca noi să ajungem aceste decizii.”, a spus Dan Barna.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat luni, după consultările avute cu Preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că partidul pe care îl reprezintă susţine un guvern de uniune al forţelor de dreapta, alături de PNL şi Alianţa USR-PLUS, şi crede că premierul ar trebui să fie dat de partidul cu cel mai mare procentaj, adică PNL.

În schimb, PSD vrea un Guvern de uniune naţională condus de medicul Alexandru Rafila.

Liderul AUR George Simion a anunţat că propunerea AUR pentru funcţia de premier a fost Călin Georgescu.

 

Augustin Zegrean, despre consultările de la Cotroceni: Iohannis are două variante

Este atributul preşedintelui României să desemneze noul prim-ministru spune fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, în ziua în care şeful statului a chemat la consultări liderii partidelor care vor forma noul Parlament. Zegrean a explicat că preşedintele Klaus Iohannis are în prezent două variante.

Augustin Zegrean a explicat că, după consultările cu partidele parlamentare, dacă va constata că nu există o majoritate, iar Florin Cîțu nu are nicio susținere, şeful statului are mai multe posibilităţi, fie „să continue negocierile și consultările până când găsesc o soluție”, fie „să numească o persoană pe care crede domnia sa că o va susține în Parlament”.

„Alte variante nu știu care ar putea să fie pentru că în situația rezultată din alegeri președintele nu este obligat să țină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă de aceea se și numesc consultări”, a declarat Augustin Zegrean la Digi 24.

Întrebat dacă se poate ajunge la un Guvern minoritar, Zegrean a afirmat că orice se poate, că nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Augustin Zegreau a dat exemplu, Guvernul Tăriceanu care „a condus țara pentru că a fost susținut din umbră de PSD”.

Klaus Iohannis riscă alegeri anticipate

Zegrean nu vede posibil un guvern de uniune națională „pentru că nu este înțelegere”. „Guvernul Cioloș oarecum a fost un guvern de uniune națională pentru că a fost acceptat de toate partidele din Parlament”, a completat Zegrean.

„Președintele nu are nicio obligație, este strict la voia președintelui cine va fi numit acum. Sigur, președintele își asumă un risc pentru că dacă numește o persoană care nu va trece prin Parlament mai avem un pas până la anticipate. (…) Nu știu dacă se dorește asta. Probabil că se are în vedere și această soluție”, a mai spus Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a explicat că şeful statului nu are de ce se să grăbească să desemneze un premier atâta timp cât nu au fost validaţi noii parlamentari, iar conform Consituţiei premierul desemnat are 10 zile să formeze noul Guvern şi să depună lista membrilor Guvernului la Parlament. „Dacă nu se întrunește Parlamentul în cele 10 zile?”.