Marcel Ciolacu, față în față cu Victor Ciutacu. Premierul, interviu-eveniment la RomâniaTV

Marcel Ciolacu a fost invitatul serii la emisiunea "Punctul Culminant", cu Victor Ciutacu, de la România TV.
Alina Costache
23 mai 2024, 21:01
Marcel Ciolacu, față în față cu Victor Ciutacu. Premierul, interviu-eveniment la RomâniaTV

Marcel Ciolacu, declarații live la România TV:

Despre audierea lui Coldea și Dumbravă

„Nu am comentat niciodată nicio decizie a vreunui magistrat. Văd că și la oamenii politici nu s-a ținut cont de vreo culoare politică. Nu mai sunt luați inculpații noaptea, sunt chemați la ore rezonabile. Lucrurile sunt într-o normalitate. Nu-l cunosc pe generalul Coldea, ne-am văzut întâmplător de câteva ori în viață. Domnul Coldea a fost șef la SRI pe timpul domnului Băsescu. Nu aveam o demnitate publică. Ce-mi doresc e să nu mai trăiesc ce am trăit. Întotdeauna trebuie să existe un echilibru, să pară și să arate alte lucruri față de prioritățile care erau în România. USR mai are puțin și e partidul penalilor. Fiecare partid decide ce face, românul o să pună ștampila pe cine consideră că e mai bine. Sunt multe povești despre implicarea generalului Coldea în politică. O să aflăm, la un moment dat, tot adevărul. Dar înțeleg că nu pentru acest lucru a fost chemat la DNA. Haideți să vedem deciziile magistraților. Nu judecăm la televizor oamenii”.

Citește și EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, despre salariile și pensiile românilor. ”România trebuie să își mențină acest ritm de investiții”

Despre alegerile locale

„Românii au mereu dreptate. Am încercat la București (să scăpăm de reziști), să vedem ce vor decide bucureștenii. Eu stau să mă întreb ce a făcut primarul Nicușor Dan în patru ani. El nu comunică. Ce vedem realizări în București sunt realizările primarilor de sector. Să spună fiecare ce a făcut, îl văd pe domnul Nicușor Dan că nici măcar atâta curaj nu are, să meargă cu doamna Firea într-un studio și să spună fiecare ce a făcut. Nu am vorbit cu doamna Firea, dar îmi asum. Dacă domnul Nicușor nu are curaj să vină cu doamna Firea, să o ia de mână pe Clotilde și să vină amândoi. Nu vreți ca bucureștenii, când pun ștampila, să cunoască adevărul? Am avut un președinte de țară zece ani și am aflat ulterior că era turnător la Securitate”.

Coldea, manevre cu Tudorache pentru Clotilde?

„Nu știu eu cine cu cine vorbește. Eu pot să vă spun ce am vorbit eu cu domnul Tudorache. L-am sunat când am auzit că vrea să candideze și i-am zis că are o problemă, că e trimis în judecată. I-am spus să-și rezolve problema și apoi mai stăm de vorba. Și i-am zis că dacă va decide va pleca instant din PSD. La prima discuție mi-a spus că se mai gâdește, că lumea îl vrea și și-a depus candidatura. Plus că e o decizie foarte clară că George Tuță e candidat comun al PSD – PNL. După cum l-am simțit pe domnul Tudorache, sigur n-a decis dânsul. Domnul George Tuță va câștiga alegerile, o să vedeți. E ca în reclama cu detergentul, e cel care scoate petele. Cine e alegerea? Domnul Tudorache, doamna Clotilde? Eu nu am văzut-o pe Clotilde în această campanie. Mergeți în Herăstrău, își pierd oamenii copiii prin boscheți, nu s-a făcut nimic. Mergem împreună prin București. Dar când ai ieșit din sectorul ăsta arată altfel. Și trotuare și borduri. Trebuie să ai un har să faci administrație. Administrația nu are culoare politică. Doar 30 de zile cât ești în campania electorală. Eu nu am avut o întâlnire cu primarul Capitalei. Cum să construiești dacă nu te întâlnești cu oamenii?”.

„Au trecut patru ani, oamenii n-au căldură, le e frig? Despre ce vorbim? N-am văzut nimic. Îl văd pe Băluță, face și ceea ce face nu e doar pentru Sectorul 4. Sectorul 1 e cel mai bogat sector, lumea migrează de la Sectorul 1 la grădinițe, creșe, școli în Sectorul 4”.

Despre salarii și pensii

„Sunt un om de bună credință. Au fost patru ani de guvernare de dreapta, până să intre PSD. Nu s-a mărit pensia, nici salariile, nu s-a respectat legea, s-au făcut împrumuturi. Nu s-a întâmplat nimic. Când am intrat la guvernare, în afară de criza pandemică, energetică, s-a respectat legea cu pensiile, s-au mărit salariile la bugetari. Normal că a scăzut nivelul de trai din cauza inflației. Am mărit la bugetari cu 5% pentru că așa am construit bugetul.

Domnul Cîțu a semnat că în trei ani de zile ajunge la 3% deficit. Cum a putut gândi să ajungă la 3%? Noi estimăm să propunem șapte ani de zile. România trebuie să-și mențină acest ritm de investiții. Am înțeles de la angajații din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul. Guvernul României atât poate. Ca să fie sustenabil nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Eu nu-mi bat joc de România, nu arunc România într-un haos. Acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la șantaj. Fac un pas înapoi la șantaj.”.

Citește și Marcel Ciolacu, prima reacţie despre audierea lui Florian Coldea la DNA. „Ne-am văzut întâmplător de vreo două ori în viaţă”

Salariul minim

„Salariul minim am decis azi că se mărește la 3700. Am convenit că mergem la jumătatea anului cu 3700 lei, de la 1 iunie. Va trebui, prin noua lege a salarizării, care trebuie refăcută în România. Pentru aceeași muncă, aceleași drepturi și aceleași salarii. Până acum cei care purtau uniformă aveau niște drepturi în plus. Polițiștii, armata. În timp, acele drepturi le-au mai primit și alți bugetari. Ne-am bătut mult joc atâția ani. Trebuie să existe niște linii roșii ale oamenilor politici. Dacă vrem să menținem economia românească, altfel nu vom reuși, decât dacă devenim niște oameni serioși. Dacă eram un inconștient, făceam legea salarizării în plină campanie electorală. Câștigam alegerile, scapă cine poate”.

La pensii când umblați?

„Septembrie. Se lucrează la Ministerul Muncii. Nu putem să ne dorim să avem regulile pe care le-am avut 30 de ani. Eu nu pot să am pretenții, în funcția de prim-ministru, ca românii să se întoarcă în România dacă nu au salarii corecte, servicii publice unde să-și ducă copiii, mediu concurențial. În Moldova nu a fost autostradă, acum se face. Nu e minciună. Se fac spitale, am fost la Moldova săptămâna trecută. Și la Iași și la Bacău și în Vrancea. Toate sunt spitale prin PNRR”.

Ce a oferit România Turciei pentru eliminarea pașapoartelor?

„Au un respect față de un stat prieten. Primul stat care s-a oferit să ajute când a fost cutremur a fost România. Am trimis primii echipe în Turcia. Acest lucru nu se uită. Tot armamentul din România se face concurențial. Toată lumea are un interes, e normal. Președintele Erdogan nu m-a întrebat pe mine de echipamentele de armament. Mi-a spus că cerințele lui sunt să se facă aici. Bun, aducem gaze. Poarta în acest moment, harta Europei s-a schimbat. România nu era o țară centrală, membră a UE. Nu suntem centrali, ne uităm pe hartă și vedem. După nenorocirea din Ucraina, am devenit o țară central europeană din toate punctele de vedere, geo-strategic. Se fac noi rute, se schimbă hărțile. E normal să mă duc să vorbesc cu președintele Erdogan”.

Ciolacu îl nimicește pe Iulian Dumitrescu

„Fiecare partid își ia deciziile proprii. Îl cunosc pe Iulian Dumitrescu. Eu în locul dânsului n-aș mai fi candidat, după o decizie a unui magistrat. Sper să nu deranjez pe domnul Ciucă. Fiecare răspunde pentru deciziile pe care le ia. Aici era vorba de decizia unui magistrat. Nu cred că Iulian Dumitrescu va câștiga. Există democrație, e normal”.

Marcel Ciolacu intervine după bătaia din Parlament

„Te duci acasă și spui „m-a mușcat un coleg de nas”. E de noaptea minții. E penibil. Nu se justifică. Ce rețin oamenii? Că l-a mușcat Vîlceanu pe Roman”.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Orașul din România care stă pe o adevărată comoară. Valoarea e estimată la peste 1 miliard de euro
Capital.ro
A murit marele CÂNTĂREŢ al României. Cea mai neagră zi: Dumnezeu sa te ierte, om bun
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Prințul William, imagini răvășitoare. Dar Kate lipsește
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale căror locuințe au suferit pagube
Capital.ro
CARNEA interzisă total. NU trebuie să o cumperi din magazine
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Trei sondaje arată o prăbușire a Partidului Conservator Britanic înainte de alegerile anticipate
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?