Marcel Ciolacu îi pune la zid pe cei care abuzează de concediile medicale: „Descurajez total, trebuie o clarificare legislativă”

Marcel Ciolacu susține că trebuie clarificat modul în care unele categorii de persoane își pot lua concediu medical.

08 feb. 2024, 15:31
Marcel Ciolacu îi pune la zid pe cei care abuzează de concediile medicale: „Descurajez total, trebuie o clarificare legislativă”
Marcel Ciolacu îi pune la zid pe cei care abuzează de concediile medicale: „Descurajez total, trebuie o clarificare legislativă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va stabili, împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor, o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiei concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

Citește și: Licitații publice după „Criteriul verde”. Marcel Ciolacu: „Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile”

Marcel Ciolacu îi pune la zid pe cei care abuzează de concediile medicale

Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a declarat Marcel Ciolacu joi, în debutul şedinţei de guvern.

Miercuri, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a solicitat Parlamentului şi Guvernului să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale primite în caz de accidente. Potrivit unui comunicat de presă, taxarea cu 10% a concediilor medicale „pune o presiune nejustificată” pe bolnavii cronici.

Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească şi când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluţie naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităţilor. Rugăm Parlamentul şi Guvernul României să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente. Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanşeze investigaţii care să identifice şi să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiţi toţi românii doar pentru că nu au fost identificaţi cei care abuzează de concediile medicale”, susţine aociația.

Citește și: Marcel Ciolacu: „Cu două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil”