Marcel Ciolacu îl acuză pe Iohannis de încălcarea Constituţiei, dar nu iniţiază suspendarea preşedintelui

Klaus Iohannis şi-a anunţat prezenţa la Congresul PNL pentru a-l susţine pe Florin Cîţu în faţa lui Ludovic Orban.

22 sept. 2021, 18:39
Marcel Ciolacu îl acuză pe Iohannis de încălcarea Constituţiei, dar nu iniţiază suspendarea preşedintelui

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că participarea preşedintelui Klaus Iohannis la congresul PNL este „o implicare nepermisă” pentru un preşedinte în viaţa politică.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al PSD ce părere are despre anunţul preşedintelui Iohannis că va participa la congresul PNL de sâmbătă.

Preşedintele Iohannis va participa la Congresul PNL: „Îl încurajez pe Cîțu. Cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic?”

„Anunţul făcut de la New York, de la ONU, unde domnul preşedinte s-a dus să rezolve situaţia din golf, nu? Iarăşi o implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică. (…) Este nepermisă oricărui preşedinte de stat o implicare pentru susţinerea unui partid. E un lucru pe care îl face, de altfel, de 7 ani, de când e preşedinte. Un mesaj în ceea ce priveşte IMM-urile mă aşteptam să dea la New York, că a discutat cu partenerul strategic în ceea ce priveşte preţurile energiei şi au găsit nişte soluţii. Nu am văzut în atribuţiile preşedintelui în Constituţie să susţii sau să faci campanie pentru un partid politic. Am auzit, câteodată, în discursul lui Cîţu, şi mai e domnul europarlamentar cu batistuţă, Rareş Bogdan, am auzit că are nu ştiu ce parteneriate cu preşedintele – şi unul, şi altul. Nu ar vrea să iasă, ori preşedintele, ori politicienii, domnul Rareş Bogdan, să ne detalieze ce parteneriat are el cu preşedintele? Cum un membru de partid al unui anumit partid are parteneriat cu preşedintele? Sau preşedintele cu PNL, doar cu PNL? Să vedem şi noi, suntem în matca constituţională sau nu”, a spus Marcel Ciolacu.

EXCLUSIV | Senatorul PSD care a venit cu sapa în Parlament după ce Iohannis i-a sfătuit pe români să joace golf. „Tara este în criză. Ne-au adus greşit la sapă de lemn”

Marcel Ciolacu a menţionat că nu este cazul ca PSD să iniţieze procedura de suspendare a preşedintelui pe motiv că se implică în viaţa unui partid politic.

„Asta ne-ar mai trebui, după ce avem o criză economică, una sanitară care e departe de a fi trecut, avem o criză politică, acum să mergem şi pe suspendarea unui preşedinte. Cred că e prematură discuţia. De obicei, când iniţiezi astfel de lucruri, te aştepţi să treacă de Parlament. În acest moment, PSD e în Opoziţie, nu are majoritatea să treacă un astfel de proiect”, a afirmat el.

Dragoş Tudorache (USR PLUS): Preşedintele Klaus Iohannis îşi iese puţin din rolul constituţional înainte de Congresul PNL. Are o datorie de neutralitate din postura în care se află

Marcel Ciolacu este pe aceeaşi lungime de undă cu USR. Europarlamentarul USR PLUS Dragoş Tudorache susţine că preşedintele Klaus Iohannis îşi iese puţin din rolul constituţional şi transmite mesaje înainte de Congresul PNL, el apreciind că şeful statului ar trebui să rămână neutru în ceea ce priveşte bătălia pentru conducerea liberalilor. Întrebat cum comentează afirmaţiile pe care Klaus Iohannis le-a făcut la New York, prin care şeful statului s-ar poziţiona de partea lui Florin Cîţu în bătălia internă din PNL, europarlamentarul Dragoş Tudorache a declarat, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că „preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional”.

„Mi se pare că preşedintele Klaus Iohannis îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că înainte de Congres dă acest mesaj, care până acum nu exista. Până în acest moment domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă. Iată că o face însă înainte cu două zile de Congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru”, a spus Dragoş Tudorache.

El a precizat că este surprins şi dezamăgit că şeful statului nu şi-a păstrat neutralitatea politică. „Preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află. Avea o datorie, tot prin prisma acestei posturi constituţionale, să intervină în această criză şi să încerce să găsească soluţii împreună cu noi. Noi eram deschişi la acest lucru. Pe mine m-a surprins şi dezamăgit această intervenţie”, a declarat europarlamentarul USR PLUS.

Totuşi, el consideră că „PNL-USR PLUS-UDMR rămâne singura formulă politică care poate continua un program de guvernare până în 2024”.

„Însă a continua guvernarea cu Florin Cîţu premier nu este o opţiune. PNL are căderea ca principal partid în această coaliţie să vină cu o nouă propunere de premier. Suntem deschişi să discutăm, să negociem şi apoi să reintrăm în această coaliţie”, a adăugat Dragoş Tudorache.