Marcel Ciolacu: ”Impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată”

Marcel Ciolacu a anunțat că impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată, asta dacă nu poate fi implementată în forma actuală.

20 sept. 2022, 14:10
Marcel Ciolacu: ”Impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată”

„Primarii au ridicat o problemă şi vom vedea cu Ministerul de Finanţe care e cea mai bună soluţie. Este posibil. Dacă nu se poate aplica imediat pentru că nu există digitalizarea la nivelul corespunzător este posibil să amânăm sau să fie propusă altă soluție la nivelul Ministerului Finanțelor. Avem cel mai mic nivel din UE al impozitării proprietăților”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citește și Marcel Ciolacu: Compensarea de 50 de bani pentru carburanţi se prelungeşte până la sfârşitul anului

Luna trecută, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că liderii coaliției de guvernare discută amânarea noilor impozite locale pe clădiri, prevăzute în codul fiscal. Prim-minstrul a spus că această propunere a fost făcută de asociațiile primarilor de comune, orașe și municipii, care au reclamat dificultatea implementării noilor prevederi legale adoptate în vara acestui an.

„Mecanismul e cât se poate de complicat şi nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale şi cele ale administraţiei locale. Am preluat propunerea şi a rămas ca împreună cu colegii din coaliţie să analizăm şi în funcţie de decizia luată în coaliţie să prorogăm termenul”, a explicat şeful Executivului.

Recent, guvernul a aprobat  modificări la Codul Fiscal, iar una dintre acestea vizează impozitarea proprietăților. Astfel, elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar – persoană fizică sau juridică. Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”.

Citește și Marcel Ciolacu anunţă că e posibil să meargă cu premierul Ciucă la Bruxelles să negocieze majorarea pensiilor