Exclusiv Marcel Ciolacu, în direct la România TV. Anunţuri cruciale pentru români despre pensii, salarii, taxe: „Sunt bani de pensii şi salarii”

Premierul României a fost invitatul lui Victor Ciutacu, la emisiune a Punctul Culminant de la România TV. Marcel Ciolacu a dat detalii despre majorările care-i aşteaptă în ianuarie pe cei 5 milioane de seniori, despre ce sporuri se taie şi ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă şi tichetele de masă de anul viitor.

31 oct. 2023, 20:36
Exclusiv Marcel Ciolacu, în direct la România TV. Anunţuri cruciale pentru români despre pensii, salarii, taxe: „Sunt bani de pensii şi salarii”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat marţi seară,  în exclusivitate la România TV, că s-a convenit în coaliţie asupra proiectului noii legi a pensiilor, iaer aceasta ar trebui adoptată, în procedură de urgenţă, până în 20 noiembrie. Premierul a reiterat ideea că, de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei, urmând a doua creştere, cel mai probabil la 1 septembrie. Atunci, creşterea va fi diferenţiată pentru ”a se închide inechităţile”.

„Erau două opțiuni: să venim cu o nouă lege a pensiilor sustenabilă și să venim cu alți indicatori. Și am evitat ceva subiectiv și am venit cu o nouă lege a pensiilor. Cred că este deja pusă în trasnparență la Ministerul Muncii. Avem 10 zile procedură de transparență, pe urmă va intra la avizare prin Guvernul României, fiind vorba de jalon, în principiu nu poate să fie inițiativă legislativă și, după avizare va fi înaintată Parlamentului și cred că, în procedură de urgență, ea va trece, eu sper, până în data de 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare.

Vreau să-i mulțumesc și domnului președinte Nicolae Ciucă și celorlalți membri ai colaiției de astăzi, cu toții am picat de acord că este o lege a pensiilor foarte bună, sustenabilă și echitabilă. 

Sunt două discuții. Avem o dată faptul că printr-o lege, vechea lege a pensiilor,  suntem obligați să venim cu mărirea în ceea ce privește inflația din anul trecut, ea este de 18,3% . Celălalt factor care se lua în calcul este negativ, deci nu este cazul să scădem și vom lua 13,8%. Se aplică de la 1 ianuarie 2024 în toate pensiile din România o mărire de 13,8%, urmând iarăși o mărire în cursul anului 2024, cred că pe data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a celor 4,7 milioane de dosare de pensii.

Acolo este diferențiat. Dacă aici este un procent pentru toată lumea, în acel moment, am intervenit foarte mult împreună cu cei de la Comisie și cu Ministerul Muncii pentru închiderea inechităților”.

Marcel Ciolacu: „Oameni buni, nu desființează nimeni cash-ul”

„Mă uit la oameni și le spun foarte clar: oameni buni, nu desființează nimeni cash-ul, nu te obligă nimeni să ai card. Nu o să putem face plăți. Am înnebunit? La magazinul din comună plătești mai mult de 5.000 de lei? Nu vedeți ce minciună grosolană? Cum vreți să combatem evaziunea? E o restricție în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiți la televizor și vreți un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă? Vin cu soluții. Dacă în România, pe străzile din România, pe autostrăzi, mor cei mai mulți oameni, cei mai mulți copii de-ai  noștri, la un moment dat, când trendul va fi descrescător, vii cu o relaxare. Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, șpagă, pe ăla pe care l-ai prins îl bagi la pușcărie. Pe ăla care nu l-ai prins, ce face cu banii dacă e limitat? Cum își ia Ferrari cu sacoșa? 

Marcel Ciolacu: „Va exista serviciu unic de avizare”

Cum cheltui banii din șpagă dacă tu ai limita 5.000 de lei? Pe lucruri mici. De ce îți faci depozit de lucruri până în 5.000 de lei? Ce faci cu ei? Îi scoți din țară? În momentul acesta, 70%, dacă nu ai proveniența banilor, o ia statul. Până acum, dacă te prindea cu o sumă de peste 10.000 la vamă, îți lua 10% din ei, restul îți dădea banii înapoi. În acest moment, îți iau 10% și îți mai iau și 70% dacă nu ai să mi-i justifici. Asta este combatere de evaziune. Va exista serviciu unic de avizare. Nu mai merge nici omul, nici primarul, nici autoritate locală, nici autoritate centrală, să stau eu la uși să-mi obțin avizele ca să-mi fac investițiile. S-a terminat, va fi un soft unic la nivel național în toate structurile centrale. De luna aceasta, voi începe reorganizări în ministere. Ăsta este viitorul, asta așteaptă lumea de la noi. S-a terminat. Vreau o Românie ordonată. Este pentru prima oară când deficitul de 56 de miliarde de lei e depășit de suma investițiilor, respectiv 57 de miliarde de lei. Vin cu facturi să vă arăt că România se dezvoltă. România este pe investiție, asta este diferența. Nu a existat o rânduială și cineva care să gândească foarte bine acest sfârșit de an. Am făcut-o în acestee patru luni. Nu sunt probleme. România este economic sustenabilă, dar avem priorități pe care trebuie să le înșelegem. Prioritatea mea în acest moment este absorbția de fonduri europene, cât mai mult din exercițiul financiar trecut. Vreau să am cu 95 în față. Eu îi rog un singur lucru, să nu mai mintă. Nu mi-e frică de ce fac. Mi-e frică, nu foarte rău, de ce pot inventa despre mine. Nu fur, am frică de Dumnezeu. Multă lume mi-a spus, nu te pune cu păcănelele, nu te pune cu jocurile de noroc, uite că mă pun. Nu am făcut nimic de care să-mi fie rușine, m-au atacat cu tot ce se poate, să mă atace în continuare, nu am probleme cu ei. Eu nu mă opresc”. Marcel Ciolacu, despre achiziţia de submarine de către Armata Română: NU e o prioritate

Premierul Marcel Ciolacu spune că achiziționarea de submarine nu e o prioritate pentru România. Ciolacu spune că Armata Română trebuie să se concentreze pe achiziții cu adevărat relevante în contextul războiului din Ucraina.
Nu sunt bipolar, nu am nicio problemă. Eu cred că acum nu e nicio urgență cu submarinele, avem alte urgențe la Ministerul Apărării. Sunt de acord cu cei 2.5% din PIB. Când dormi liniștit că ești membru UE, nu cred că mai contează banii în astfel de momente„, a spus Ciolacu în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Marcel Ciolacu dă de pământ cu CTP: NU mă critica pe mine! Poți să ieși pe TV să spui că ești ateu

Premierul Marcel Ciolacu spune că jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu are dreptul să jignească creștinii din România, comparându-i cu teroriștii. Ciolacu spune că e dreptul unui om să fie ateu, însă că nu e firesc ca românii care cred în Dumnezeu și se închină la moaște să fie comparați cu teroriștii.

Creștinii, noi suntem iertători. Există credințe care au dus în extreme. Rar auzi de un kamikaze creștin. Atunci faci paralele care nu au nicio terabă cu credința. Eu nu am nimic împotrivă să ieși la Tv să spui că ești ateu, dar nu mă critica pe mine. Nu ieși să critici mii de pelerini. Dreptul tău e să spui că nu ai credință și vom vedea. Eu nu sunt de acord ca un om care a avut o părere să fie imediat dinamitat de presă. Ai o părere, dar dă-mi dreptul să am și eu o părere„, a declarat Marcel Ciolacu la Punctul Culminant.

Ştirea iniţială: Marcel Ciolacu este, categoric, omul momentului în România. S-a deplasat în Israel pentru a negocia soarta românilor afectaţi de ororile noului război, a negociat un parteneriat strategic cu Ucraina, iar pe plan intern a adoptat măsuri fiscale pentru a scoate ţara dintr-o criză bugetară fără precedent. Anul viitor, unul cu multe alegeri, se anunţă extrem de greu pentru Guvernul Ciolacu, care are de pus în aplicare două acte normative de o importanţă covârşitoare, legea pensiilor şi legea salarizării unitare. Premierul vine la România TV pentru a da detalii exclusive despre ce-i aşteaptă pe români în ultimele luni din acest an, dar mai ales din 2024. Nu rataţi o emisiune Punctul culminant eveniment, moderată de Victor Ciutacu.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ella Haimi, soţia cetăţeanului româno-israelian Tal Haimi, răpit în Fâşia Gaza: Am încurajat-o să-şi păstreze speranţa şi încrederea

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare. Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Premierul Marcel Ciolacu afirmă că, în opinia sa, până la finalul lunii noiembrie, noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament. ”Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie”, adaugă el, arătând că, de la 1 ianuarie, toate pensiile vor fi mărite cu 13,8%. ”Închiderea inechităţilor – acest principiu cred că e un principiu de bază. În primul şi în primul rând vor creşte pensiile mici”, explică premierul.

Ciolacu a fost întrebat, la Târgul Indagra, despre pensii. ”La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflaţie pe anul trecut. Ştiţi foarte bine că data trecută coaliţia a hotărât, când era prim-ministru dl. Nicolae Ciucă, pentru că inflaţia în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm acelaşi lucru. Prin două componente, printr-un one off şi astfel am putut, constituţional, să mărim pensiile mai mici şi să aplicăm indicele de inflaţie, atunci am făcut o medie de 12,5 parcă, indicele era aproape 15, dar ne-am încadrat, totuşi, în aproape 15 la sută”, a declarat el.

Ciolacu a explicat că de la această bază s-a plecat. ”În viitoarea lege se regăseşte din nou acest fapt că trebuie cu indicele de inflaţie anual intervenit pe pensie. Eu cred că, până la finalul lunii noiembrie, o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie”

Marcel Ciolacu: „Guvernul introduce şi o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită”

Marcel Ciolacu a afirmat că prin acest act normativ se vor închide unele inechităţi. ”O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant. Trebuie făcut noul soft pe baza legii, dar în cursul anului 2024…”, a menţionat premierul.

El a subliniat că, la 1 ianuarie, toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii. ”Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. Aplicarea directă va dura până când ministerul ia….într-un fel eu am devansat legea pensiilor, prin cererea de plată numărul 4, încercăm să o finalizăm anul acesta. Pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3”, a mai explicat Ciolacu.

El a spus că au început să fie închise multe din jaloanele din cererea de plată numărul 4. ”În momentul în care…. eu legea să ştiţi că nu o pitesc. Legea va merge în Parlamentul României pentru că acolo se legiferează (…) Închiderea inechităţilor – acest principiu cred că e un principiu de bază. În primul şi în primul rând vor creşte pensiile mici”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă şi anul viitor vor mai fi acordate ajutoare one off, el a explicat: ”One off-ul a fost pentru că am luat anul curent, nu am luat un an înainte, cum spunea legea. De fapt, am aplicat şi legea şi am venit şi cu one off, să acoperim până la 15%, cât era inflaţia”.

Premierul Marcel Ciolacu le-a solicitat miniştrilor propuneri de reorganizare, pentru a exista o singură structură care să emită electronic avizele şi autorizaţiile

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat miniştrilor, în şedinţa de marţi a Guvernului, să prezinte propuneri de reorganizare astfel încât, în fiecare minister, să existe o singură structură de emitere electronică a avizelor şi autorizaţiilor.

„Este nevoie de soluţii urgente pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri. Cetăţenii, oamenii de afaceri, primarii şi toţi cei care au nevoie de avize şi autorizaţii trebuie să ştie că le pot ridica adresându-se online unui singur serviciu din minister, ci nu ca acum, când sunt nevoiţi să bată la uşa mai multor agenţii sau structuri din subordinea ministerelor. Va exista o platformă electronică pe care o vom adapta în funcţie de specificul fiecărui domeniu şi pentru a pune punct contactului direct între funcţionari şi cetăţeni şi mediul de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Şeful Executivului a solicitat ca fiecare ministru să transmită propuneri de restructurare în acest sens către şeful Cancelariei Prim-ministrului şi către cei doi vicepremieri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu, mai indică sursa citată.

Marcel Ciolacu, despre impozitarea marilor companii: Eu cred că este o măsură bună/ Nu putem veni cu alte măsuri şi alte modificări, după ce a fost promulgată acum câteva zile ordonanţa

Premierul Marcel Ciolacu este de părere că impozitarea marilor companii este o măsură bună şi nu crede că este potrivit să se renunţe la această impozitare. Ciolacu a explicat că nu poate veni cu noi măsuri imediat după ce a fost promulgată legea privind măsurile fiscal-bugetare.

Întrebat dacă se va renunţa la impozitarea cu 1% din profitul marilor companii, Marcel Ciolacu a spus că aceasta este o măsură bună luată de Guvern şi că nu se va renunţa la ea.

”Eu cred că este o măsură bună, am şi comunicat şi cu reprezentanţii marilor companii. Eu nu pot să accept ca după 15 ani, anumite companii care au fost timp de 15 ani în pierderi să continue această practică. Sunt şi companii ale statului român care sunt în pierderi şi poate dacă cred că după 32 de ani de democraţie, ar fi cazul să facem curăţenie şi acolo”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a adăugat că Guvernul nu poate veni cu noi măsuri, după ce a adoptat ordonanţa privind măsurile fiscale.

”Eu cred că partenerii de coaliţie de la PNL sunt nişte oameni serioşi, ca şi noi, cei de la PSD. Nu putem veni cu alte măsuri şi  alte modificări, după ce a fost promulgată acum câteva zile. Trebuie să fim oameni serioşi şi consecvenţi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Avem Spaţiu Schengen, până el se desfiinţează România doreşte să adere şi vom continua negocierile

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, până când Spaţiul Schengen nu se desfiinţează, România va face toate demersurile pentru a adera la acesta. El a precizat că în luna decembrie va avea loc o nouă negociere.

Întrebat, sâmbătă, ce părere are despre afirmaţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a spus că Spaţiul Schengen nu mai există, Marcel Ciolacu a explicat că şeful statului român nu este singurul care susţine acest lucru.

”Întreaga Europă a spus şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor, când trec graniţa”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că, atâta timp cât Spaţiul Schengen va exista, România va dori să adere la el. ”Avem Spaţiu Schengen, până el se desfiinţează România doreşte să adere şi vom continua negocierile. Încercăm în luna decembrie să ajungem cât mai aproape de această negociere. În acest moment, după cum bine ştiţi, domnul prim-ministru Nehammer (cancelarul Austriei – n.r.) nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că se va încerca pe căi diplomatice modificarea părerii cancelarului austriac.

”Vom continua şi pe căi diplomatice, cu absolut toată puterea de convingere, să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului prim-ministru Nehammer”, a spus Ciolacu.