Marcel Ciolacu, în presa europeană. Îi cere lui Nehammer să anuleze decizia privind Schengen

Marcel Ciolacu, în presa europeană. Președintele PSD a criticat din nou decizia „grăbită și nejustificată” a cancelariului Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen. După ce i-a scris public lui Karl Nehammer în presa austriacă, liderul social democrat a trecut la presa europeană.

22 dec. 2022, 14:03
Marcel Ciolacu, în presa europeană. Îi cere lui Nehammer să anuleze decizia privind Schengen
Președintele PSD a criticat din nou decizia „grăbită și nejustificată” a cancelariului Austriei

Marcel Ciolacu, în presa europeană. Într-o intervenție în Politico, el susține că nu e deloc drept ca România să sufere de pe urma neputinței autorităților austriece și îi cere cancelarului Nehammer „ să procedeze corect și să anuleze decizia Guvernului său”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, scrisoare oficială pentru cancelarul austriac: „Românii sunt la fel de europeni ca austriecii! Împărtășim aceleași valori și aspirații”

Marcel Ciolacu, în presa europeană

În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia meschină a Ucrainei de către Rusia Președintelui Vladimir Putin, aici, în Europa, în lupta pentru democrație și reziliență, trebuie întotdeauna să căutam căi de a consolida instituțiile democratice care ne asigura securitatea, forța și siguranța.

Acum este momentul în care trebuie să fim cu toții uniți – sau vom eșua singuri. Și din acest punct de vedere, o oportunitate esențială ce se află în fața colegilor mei din Uniunea Europeană o reprezintă reforma și extinderea continue a spațiului Schengen.

Un spațiu Schengen în creștere poate unifica și mai mult Europa, în practică și în sens simbolic, poate avansa democrația, poate consolida redresarea economică și poate susține securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor externe tot mai accentuate”, și-a început Marcel Ciolacu articolul de opinie publicat de Politico.

El critică decizia guvernului austriac, arătând că „din păcate, guvernul Cancelarului Karl Nehammer al Austriei a decis să ducă Europa și securitatea noastră colectivă într-o altă direcție. Decizia grăbită și nefundamentată a Austriei de a refuza României accederea în spațiul Schengen slăbește nu numai regiunea noastră, ci și Europa în ansamblu, încurajând în același timp forțele aliate împotriva noastră.

Nu este clar de ce Austria a ales să tragă linia la granița noastră, pe baza unor argumente care sfidează datele concrete.România și-a dovedit deja capacitatea de a gestiona granițele Uniunii Europene, încă din 2011, iar acum apărăm Austria la fel de mult ca și restul Europei cu armata noastră, alături de forțele NATO de pe Flancul Estic.

Chiar și cu un buget limitat, România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru finanțarea domeniului apărării, iar forțele noastre navale au demontat o mină plutitoare rusească în Marea Neagră pentru a proteja libera navigație”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.