Marcel Ciolacu, interviu eveniment la România TV de Ziua Naţională a României: „Cu certitudine, România va avea un preşedinte de stânga”

Premierul Marcel Ciolacu vorbeşte la România TV despre banii românilor, alegerile de anul viitor, cazul Chiricheş şi primul dosar greu al pandemiei. Nu rataţi un interviu marca Victor Ciutacu.

01 dec. 2023, 19:09
Marcel Ciolacu, interviu eveniment la România TV de Ziua Naţională a României: „Cu certitudine, România va avea un preşedinte de stânga”

Marcel Ciolacu a ales România TV de Ziua Naţională a României. Premierul a acceptat întrebările incomode ale lui Victor Ciutacu şi a vorbit deschis despre provocările unui an electoral încărcat, cu probleme la buget, păcănele la fiecare colţ de stradă, un George Simion în ascensiune.

Marcel Ciolacu, apel la unitate de 1 Decembrie: „O Românie puternică este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”

„Nu pot sa iau securea sa imi omor colegii ca au un traseu al lor”

„Noi suntem o coalitie, o alianta care se inregistreaza la tribunal. Suntem in coalitie pana in 2024 si veti vedea ca ea va tine pana in 2024, indiferent de jocul intern al unor dintre cele doua partide si de a PSD si de la PNL, lucru care pe mine nu ma deranjeaza. Nu pot sa iau securea sa imi omor colegii ca au un traseu al lor. Dar de ce intelegem in politica ca trebuie numai sa ne atacam? Este un test, Romania nu are voie sa intre in instabilitate politica. Mai mult, in afara ca nu ne permitem, nici Europa nu isi permite in Romania sa fie instabilitate politica in acest context. Suntem tara cu cea mai lunga granita cu Ucraina. Suntem tara care sustine direct si indirect stabilitatea Republicii Moldova. Lucrurile pot derapa foarte mult. Suntem singura poarta catre Europa, doar Portul Constanta functioneaza acum in tot angrenajul. Noi am adus o liniste in ceea ce priveste criza alimentara. Drumul cel mai scurt este Romania. Veti vedea si la reconstructia Ucrainei. De aceea am si venit cu proiectele pentru industria alimentara si vom veni cu scheme de ajutor pentru companiile care fac materiale de constructii. Sunt decizii care anticipeaza. Nu este important daca eu voi fi premier, important e sa iti faci treaba in timp real.v

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, decizie de ultimă oră după fuga lui Cherecheş: „Am înţeles că sunt coincidenţe, nimic nu este întâmplător”
Prezentul e o consecinta a trecutului. Am avut deficit 9,2% pentru ca am avut un inconstient care s-a imprumutat 200 de miliarde. Si de banii astia s-au cumparat vaccinuri, nu s-au dus pe pensii, nu s-a colectat nimic. In afara de pacanele, totul era inchis. A fost o exceptie. In orasele cu pana in 15 mii de locuitori, nu mai exista nicio pacanea. Va trece legea in aceasta sesiune prin Parlament si vom veni cu licentiere, important este sa nu mai pacalesti oamenii. Acest fenomen este peste tot. este online, in cazino, hotel. Nu trebuie sa fie in fiecare bar din comuna din Romania, nu mai e nicaieri in lume asta. Vrei sa fii jucator de pacanele… ca la shopping. O sa fie data legea, o sa discutam cu toti actorii din domeniu, o duc pana la capat. Sunt unul dintre oamenii care imi asum”.

Marcel Ciolacu, despre candidatura la prezidenţiale: „Cu certitudine, Romania va avea un presedinte de stanga”

Întrebat dacă îşi va depune candidatura pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu a evitat din nou raspunsul: „Am avut discutia asta de multe ori. Alegerile pentru presedinte vor fi la final de noiembrie, inceput de decembrie. Am provocari suficiente la guvern, ca sa ma gandesc la alte decizii. Dupa europarlamentare, va incepe discutia privind candidatul PSD pentru functia de presedinte. Mai mult, am anuntat o decizie a mea si a colegilor mei, cei care doresc sa aspire la aceasta functie vin in cursa interna. Fiecare organizatie PSD va vota pe cine sustine. Candidatul PSD nu va mai fi decis de un numar restrans cum s-a facut pana acum. In cazul in care eu mi-as depune candidatura, cred ca isi vor depune si altii. Da, de 1 Decembrie, nu cred ca este o prioritate pentru Romania daca eu candidez sau nu anul viitor. Momentan am o provocare, ii fac fata si la timpul potrivit se iau deciziile.

Decizia nu o ia Marcel Ciolacu, o iau eu imprreuna cu colegii mei, trebuie sa intelegeti…. ce pot sa va spun cu certitudine este ca nu o sa fac greselile pe care le-au facut ceilalti presedinti ai PSD. Toti ceilalti au pierdut alegerile si au facut greseli. Toti care au pierdut alegerile au facut greseli, nu au luat decizii corecte la momentul respectiv. Faptul ca nu ai castigat inseamna ca nu ai luat decizia corecta, iar eu nu o sa ma las angrenat si impins de catre cineva sa iau o deczie care nu cred ca este buna pentru Romania. Dar cu certitudine ce va pot spune este ca Romania va avea un presedinte de stanga. Uitati-va la provocarile pe care le avem dupa criza enegetica, dupa pandemie, dupa razboi, toate solutiile sunt social-democrate. Toate implicatiile de la scaderea nivelului de trai au un fundament social-democrat. Mi-as fi dorit si eu sa vad un premier de dreapta sa faca reforme in zona administrativa. Nu e nicio problema, voi face eu reformele daca ei nu le-au facut cat timp au gestionat guvernul Romaniei, am sa le fac eu.
Imi asum si reformele de dreapta”.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, în mesajul transmis de Ziua Naţională, că lumea este pusă în faţa unor situaţii greu de anticipat în urmă cu câţiva ani. ”Istoria şi Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unităţii noastre şi, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective”, subliniază el.

”Este Ziua Naţională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aş bucura să retrăim spiritul unităţii care i-a înflăcărat pe înaintaşii noştri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem faţă unor situaţii pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câţiva ani înainte şi care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria şi Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unităţii noastre şi, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor şi, mai ales, o înţelegere a preocupărilor fiecărui român”, a arătat Ciolacu, vineri, într-un mesaj transmis de Ziua Naţională.

El a subliniat că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acţiune a noastră, indiferent dacă este vorba despre cetăţeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanţi ai statului sau la clasa politică.

”Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toţi români şi că avem un drum comun de parcurs ca naţiune, de care depind prezentul şi viitorul întregii societăţi şi al fiecărui cetăţean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viaţa de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească. La mulţi ani, tuturor românilor! La mulţi ani, România!”, a transmis Marcel Ciolacu.