EXCLUSIV Marcel Ciolacu, decizie de ultimă oră după fuga lui Cherecheş: „Am înţeles că sunt coincidenţe, nimic nu este întâmplător”

Cătălin Cherecheş a fugit înainte de sentinţa definitivă, iar joi a refuzat să fie extrădat în România prin procedură simplificată. Marcel Ciolacu a anunţat, în exclusivitate la România TV, că a găsit soluţia pentru a evita astfel de cazuri pe viitor.

01 dec. 2023, 20:17
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, decizie de ultimă oră după fuga lui Cherecheş: „Am înţeles că sunt coincidenţe, nimic nu este întâmplător”

După fuga lui Cătălin Cherecheş, Marcel Ciolacu anunţă că se vor cumpăra brăţări electronice pentru cazurile speciale de persoane care aşteaptă sentinţe importante.

„Am avut o interventie, alaltaieri, in timpul sedintei de guvern, si le-am cerut lui Predoiu si Gorghiu sa ia legatura cu alte state, sa cumparam o data acele bratari, cand stai si astepti o decizie a instantei sa se impuna bratari. Si pentru alte fapte. E un instrument folosit si de SUA, si de Europa. In loc sa dam explicatii cum a reusit cineva sa fuga, e atat de simplu. Vedeti care e procedura simplificata, cumparati, ca nu trebuie sa cumparati un milion. Trebuie sa iei maximum cateva sute. Haideti sa si prevenim, pentru ca costurile de a-l prinde pe Chereches au fost majore. Mai mult, ai pus un angrenaj european, ai solicitat partenerilor tai sa te ajute. Intelegem ce s-a intamplat acolo, dar nu pot sa uit ca a putut sa treaca cu un buletin al altcuiva cu 10 ani mai tanar. Am o experienta de viata, mi-e greu sa cred. Am inteles ca sunt coincidente. nimic nu este intamplator, dar nu vreau sa spun mai multe pentru ca sunt ferm convins ca se va analiza. Trebuie sa invatam din ce s-a intamplat.

Cherecheş a refuzat extrădarea! Primele imagini cu mătuşa care l-a ascuns în Germania UPDATE

Am comunicat cu Predoiu, tot weekendul am fost la serviciu, venise si situatia cu vremea. Am vorbit de multe ori la telefon si am incercat sa ne coordonam pentru aciunea de prindere. De ce nu cumparam sa prevenim astfel de situatii? Am cerut memorandum de guvern. In maximum doua saptamani. Nu cumpar de un miliard si nu cumpar 200 de milioane de bratari.  E vorba de cateva sute si de un sistem care poate fi preluat de la alt stat.”, a explicat Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat lui Victor Ciutacu, la România TV.

Rugat sa comenteze o postare virala din spatiul cu Chereches cand se intoarce acasa, Ciolacu a spus: „Sunt din tot ce inseamna politica. Sunt Zetea cu Chereches, dar el are poze cu toata lumea. Ce legatura are? Eu mi-as dori sa mergem impreuna nu la piata la patrunjel, la mall unde te mai opreste lumea te mai saluta, faci poze. Va spun cu totul altceva. Nu cunosti pe toti … Chereches era primar. Exista prezumtia de nevinovatie? Dansul atunci era nevinovat. Pe urma exista o decizie. Am cimentat eu? M-am dus la tribunal? Face parte din normalitate”.

Marcel Ciolacu, in eventualitatea unei urmariri penale: „E ceva normal sa renunt la viata publica. Mi s-a intrerupt cariera, nu mor”

„Daca incepe urmarirea penala in cazul dumneavoastra renuntati la cea publica?”, a întrebat Victor Ciutacu: „E ceva normal. Victor, dar e cel mai simplu mod sa ma scoata din viata publica. Daca se cere ridicarea imunitatii…eu ce sa fac? sa fac rau tarii si colegilor? Asta este. Mi s-a intrerupt cariera politica, nu mor. E normal ca sunt degajat pentru ca stiu ca nu am nicio fapta sa aiba vreun iz penal. Imi mentin parerea. Cand esti trimis in judecata, ce sa mai cauti in spatiul public? Ai prezumtia de nevinovatie, dar nu poti sa fii o povara pentru Romania sau pentru colegii mei. Dle Ciutacu, face parte din sport, dar revin la pozele politicienilor cu diverse persoane. Vrem sa fim o tara normala? Nu stiu ce vrem de la noi. Nu pot sa stau incuiat in casa sau birou? Sau sa nu ma vad cu nimeni …”,  a spus Marcel Ciolacu, în exclusivitate la România TV.

Citeşte şi

Cum evită Marcel Ciolacu numirea vinovaților pentru criza din România: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem, nu am date în timp real”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat din Germania prin procedura obişnuită care ar putea dura, din practica anterioară, 30-45 de zile, el refuzând să fie extrădat prin procedură simplificată care ar dura 10 zile.

”Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă”, a precizat Cătălin Predoiu, la Antena 3, joi seară, referindu-se la procedura obişnuită prin care va fi extrădat din Germania fostul primar al oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Predoiu a explicat că este vorba despre o procedură standard, în care nu sunt implicate nici ministerele de Justiţie sau Interne din România, nici cele din Germania, procedura fiind una europeană.

”Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare. De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a explicat Predoiu.