Marcel Ciolacu: Joi depunem moţiunea de cenzură. Nu avem matematic numărul necesar de voturi

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că mâine dimineață PSD depune moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban.

29 ian. 2020, 12:35
Marcel Ciolacu: Joi depunem moţiunea de cenzură. Nu avem matematic numărul necesar de voturi

„Opoziția se bucură de fiecare dată când puterea îi oferă motive de a depune moțiuni de cenzură”, a mai spus Ciolacu. „Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea -n.red.), dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire”, a precizat liderul interimar al PSD.

Ciolacu a precizat că, în mod categoric, PSD va sesiza și Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în Parlament.

Preşedintele PSD: „Orban, dacă nu ar fi laş, şi-ar da demisia” 

„Noi dorim să treacă moțiunea de cenzură. Constituțional există posibilitatea de a se ajunge la anticipate dacă trece moțiunea, dar sunt pași mulți. Nimeni în UE nu și-a permis să încalce recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale CCR cu 6 luni înaintea alegerilor. E o linie roșie a democrației”, a susținut Ciolacu.

Până acum, UDMR și cei patru parlamentari din partidul lui Teodor Meleșcanu au anunțat că susțin moțiunea de cenzură inițiată de PSD.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi.